DİYARBAKIR - Genç yaşında kaval ailesinden 5 enstrüman çalan Erdal Yavuz, Kürt müziği için büyük miras bırakan ve Mîrê Bilûrê olarak tanınan Egîdê Cimo’nun izinde yürüyor.  

Mardin’in Derik ilçesine bağlı Qesra Qenco Mahallesi’nde yaşayan ve henüz 12 yaşındayken kavala merakı başlayan Erdal Yavuz’un (16), ailesinden aldığı destekle bugün nefesli  5 farklı enstrüman çalabiliyor. Kaval, duduk, zurna, ney ve mey’i iyi derecede çalabilen Yavuz, zaman zaman etkinliklerde sahne alıyor. 

KİLAMLAR

Dengbêji kilamların müziğini notayla çalabilen Yavuz, Kürt geleneksel müziğinde bilinen birçok kilamı seslendiriyor. Kürt müziğinin tüm formlarını öğrenmek için önüne uzun bir program koyan genç müzisyen, ileriki dönemlerde Kürt müziğine nefes vermek isteyenlere bunun eğitimini vermeyi de amaçlıyor. 

CİMO'NUN TAKİPÇİSİ

Yavuz’un en büyük hayali ise Mîrê Bilûrê (Kavalın Miri) olarak bilinen ve 2019 yılında Ermenistan’ın başkenti Erivan’da hayatını kaybeden Kürt sanatçı Egîdê Cimo gibi başarılı olmak. Egîdê Cimo’nun Kürtlere büyük bir miras bıraktığını söyleyen Yavuz, buna sahip çıkmak için mücadele ediyor. Müziğini "Kurdewar" olarak tanımlayan Yavuz, bunun hissetmekle yapılabildiğini söyledi. 

MA / Lezgin Akdeniz - Bilal Gezer

Editör: Haber Merkezi