DİYARBAKIR - Kürt ulusal bilincin yükseldiği 1990’lı yıllardan 2020’ye kadar kitlesel kutlanan Newrozlardan derlenen fotoğraflar yakın döneme ışık tutuyor.

Kürtler, modern Kürt uluslaşmasının Çağdaş Kawa’sı Mazlum Doğan’ın yaşamının son soluğu olarak Demirci Kawa’nın mirası Newroz’u 3 kibrit çöpüyle taşımasıyla 39 yıldır hiç sönmeyen Newroz ateşi, alanlarda karşılamaya hazırlanıyor.

Kökeni binlerce yıl öncesine dayanan Demirci Kawa’nın mirası Newroz ateşi, 21 Mart 1982 yılında Diyarbakır Cezaevi’nde Kürtlerin Çağdaş Kawası Mazlum Doğan 3 kibrit çöpüyle yaktı. Mazlum Doğan’ın bu çıkışı günden güne ulusal bilince dönüşerek Newroz’a ruhunu verdi. Zaman içerisinde ulusal bilincin simgesi haline gelen Newroz, 1990’lı yıllara gelindiğinde şiddetli bir bastırmaya karşı gösterilen dirençle artık yasaklama, baskı, öldürme ile Kürtlerin gündeminden çıkarılamayacak bir düzeye geldi. 

SÖNDÜRÜLEMEYEN NEWROZ ATEŞİ

Yakıcı geçen 90'lı yıllarda politik kimlik kazanan, 2000'lere gelindiğinde ise kitleselleşen Newroz, her yıl katlanarak kutlanır oldu. Kürt halkının taleplerini haykırdığı en geniş katılımlı etkinlik olan Newroz, metropollerden köylere kadar kutlanırken, engelleme girişimleri her defasında halkın mücadelesiyle boşa çıkarıldı. 

Bastırmayla sonuç alınmayınca devlet erkanının icat ettiği “protokol Nevruzu” ise sahiplerini “komik” duruma düşürmekten öteye gidemedi.

90’LI YILLARDAN BUGÜNE FOTOĞRAFLAR

Kimi zaman yoğun çatışmalara sahne olan, kimi zaman Aram Tigran, Ciwan Haco, Sezen Aksu gibi sanatçıların sahne aldığı 1990’lı yıllardan 2020’ye kadar kutlanan Newrozlardan derlenen fotoğraflar yakın döneme ışık tutuyor. 

Editör: Haber Merkezi