DERSİM – Alevi inancı yeni yıl kutlama geleneği olan Gağan’ın kaybolmaması için bu geleneği yıllardır sürdüren Dersim’in Hozat ilçesi Akpınar köyü sakinleri, "Kültürünüzü kaybederseniz, siz de kaybolursunuz" diye seslendi. 

Dersim, Erzincan, Bingöl, Varto, Sivas yöresinde yaşayan Alevi inançta ki yurttaşların 21 Aralık-13 Ocak tarihleri arasında yeni yıl olarak kutladıkları Gağan adeta unutulmaya yüz tuttu. Geçmiş yıllarda bu kentlerin tümünde kutlanan Gağan, asimilasyon politikaları ve popüler kültürün etkisiyle bugün dar bir bölgeye sıkıştı. 

Gağan kültürünün canlı olarak yaşadığı Dersim’in Hozat ilçesi Akpınar köyü sakinleri, tüm Alevilere bu geleneği sürdürme çağrısı yaptı.

‘GAĞAN’I KAYBETMEYİN’

Köy sakinlerinden Fikriye Koçak, Gağan kutlamalarında küslerin barıştığını, dargınlıkların bittiğini ifade etti. Koçak, “Büyük bir odun alır, ocakta yakarsın. O ağaç sönene kadar yanar. En son da büyük bir kapta gömbe yaparsın içine bir tane ağaç parçası katarsın ev halkında hangisinde çıktıysa o evin içinde önemli bir yere sahip olur. Gağan’da çocuklar evleri gezer. Çocuklara para, yiyecek verilir. Ev halkı da bir birinden ister. Şimdi Gağan kayboldu. Kimse yapmıyor. Bu kültürün sürdürülmesi için belediye başkanları devreye girmeli. Yaşlılara sorarak bu kültürün nasıl olduğunu sorsunlar. Gağan’ı kurup, aynı çizgide kültürü yaşatsınlar. Kadınları, erkekleri çağırıp gömbe yapsınlar. Bu şekilde yolunuzu sürdürün. Bu kültürün kaybolmasını istemiyoruz. Bunları kaybederseniz kendiniz de kaybolursunuz. Bizim inancımız, yolumuz budur” diye konuştu.

UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ

Gağan kutlamalarıyla yeni yılı selamladıklarını söyleyen Kıymet Konak, “Buğdaydan yemek yapıyor, lokmalar dağıtıyoruz. Huzur, mutluluk ve bereket anlamına gelir. Neşe ve keyif içinde yaşamak için açları doyurur, fakirlere yardım ederiz. Fakat kültürümüz yok olmaya yüz tutmuş. Biz köyümüzde bunu devam ettirmeye çalışıyoruz” dedi. 

‘İNANCIMIZ ÇİZGİSİNDE DEVAM EDİYORUZ’

Küçüklüğünden bu yana Gağan kutlamalarına katılan Didar Konak ise, lokmalar dağıttıklarını, çocukların evlerden yiyecek topladığını belirtti. Küçüklüğünde de ev ev dolaşıp komşularından şeker topladığını dile getiren Konak,“Yeni yılı selamlıyoruz. Bizim için huzur ve barışı temsil eder. Maalesef huzur ve barış kalmadı. Kültürümüzü unutmuyoruz hala da burada kutluyoruz. Kendi inancımız çizgisinde devam ediyoruz” diye ifade etti. 

( MA)

Editör: Haber Merkezi