İZMİR - İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali’nin 2’ncisi 12-16 Nisan tarihleri arasında farklı ülkelerden 35 filmin katılımıyla gerçekleştirilecek.

JIN NEWS'in haberine göre; Halkların Köprüsü Derneği ve İzmir Mülteci Film Festivali ekibinin ortaklığıyla hazırlanan 2’nci İzmir Uluslararası Mülteci Film Festivali İzleyicileriyle buluşuyor. Festival, 12-16 Nisan tarihleri arasında Fransız Kültür Merkezi’nde Hindistan, Fransa, Almanya ve İtalya gibi farklı ülkelerden 35’i kısa metraj, 14’ü uzun metraj kurmaca, belgesel ve animasyon film ile sinema severlerle buluşacak.

‘Savaş onarılmaz tahribatlar yaratır’

Festival ekibi yayınladığı yazılı açıklamada 2’nci Dünya Savaşı’nın ardından emperyalist devletler adına vekaleten yürütülen bölgesel savaşlar yerini 3’üncü Dünya Savaşı’na bırakacağı kaygısının yaşandığına vurguda bulunulurken, emperyalistler arası güç dengeleri ve çıkar çatışmalarının savaşları sürekli kıldığı, savaşın doğa, insanlar ve insanlığın kültürel tarihsel mirası üzerinde onarılamaz tahribatlar yarattığı ifade edildi. Açıklamada, “Savaşların en yıkıcı sonuçlarından biri de zorunlu göç. Şimdiden milyonlarca Ukraynalı ‘yeni bir ev’ bulabilme umuduyla yollara düştü. Zorunlu göç, her tür saldırıya, tacize, travmaya açık güvencesiz, geçmişsiz bir yolculuk demektir” denildi.

Görme engelliler için sesli betimlemeli filmler olacak

Görme engelli bireylerin eş zamanlı olarak izleyebilmesi adına yaklaşık 15 film, Sesli Betimleme Derneği ve Otuzbeşlik.com emekçilerinin katkılarıyla sesli betimlendi. Yanı sıra görme engelli izleyicilerin katılımını da sağlamak üzere ‘Pelerinli Çocuk’ adlı film salonda herkes tarafından sesli betimlemeli olarak izlenecek.   

Mültecilerin çektiği filmler de yer alacak

‘Umut Limanı/La Havre’ Aki Kaurismäki , ‘Yollarda/Roads’ (Sebastian Schipper) filmleri festivalin öne çıkan filmleri arasında yer alıyor. Festivalde ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleriyle hayata geçen, mülteci gençlerin sinema alanında uzman akademisyenlerle birlikte çektikleri ‘Turuncu’ isimli kısa filmin gösterimi bulunuyor. Festivalde bir de Suriyeli bir göçmenin İstanbul’daki bir yılına odaklanan ve kendisi de bir göçmen olan Malaz Usta tarafından yönetilen ‘Sürgünde Bir Yıl’ isimli kısa film mülteciler tarafından yapılmış bir film olma özelliğiyle izleyici karşısına çıkacak.

Proje destekli filmler yer alacak

Festivalde İzmir Sinema Evi’nin Nefret Duvarından ‘Bir Tuğla da Sen Çek’ isimli projesi kapsamında İzmir’de bulunan üniversitelerden gençlerin çektikleri kısa filmler izleyici ile buluşacak. Film sonrası hem proje yürütücüleri hem de kısa filmlerin yönetmenleri izleyicilerin sorularını yanıtlayacak. Ayrıca Medya ve Göç Derneği tarafından “Sessiz” başlıklı proje kapsamında üretilen Türkiye’deki mültecilerin günlük hayatlarında karşılaştıkları nefret söylemi ve ayrımcılıkları kendi cümleleri ile anlattıkları 10 kısa animasyondan oluşan seri de programda yerini alacak. 

Êzidî Soykırımı’na dair panel gösterilecek

Festivalde, yönetmenlerle yapılacak söyleşilerin yanı sıra bir de panel gerçekleştirilecek. Kurucu başkan Cem Terzi’nin moderatörlüğünde gerçekleşecek panelde İŞİD saldırısı ile yaşanan Êzidî Soykırımı ele alınacak. Panelde Zülfü Livaneli, Yazda Derneği’nden Natia Navrouzov, Farida Falıt Jrdo ve soykırımdan sağ kurtulan Ameena Qasım Khalaf da konuşmacı olarak katılacak.

‘Yaşamak İstiyordum’ filminin sürekli gösterimi sağlanacak

Festival kapsamında Fransız Kültür Merkezi sergi salonunda da Christian Alexander Rogler’in ‘Yaşamak İstiyordum/I Wanted to Live’ isimli filminin sürekli gösterimi festival süresince ziyaretçilere açık olacak. 1993 yılından günümüze kadar Avrupa sınırlarında hayatını kaybetmiş 35.597 mültecinin isimleri, ölüm yeri, nedeni ve tarihlerinin bilgisini aktaran filmde video enstalasyon şeklinde izleyicilerle buluşacak.

Sergi ve Esmeray’dan tek kişilik performans

Ayrıca Bıçakçı Han’da Suriyeli mülteci ressamlar Rami Elhejali ve Watfaa Wahb’ın resimlerinden oluşan sergi festival süresince tüm İzmir halkına açık olacak. Yine aynı mekânda bu yılki festival afişini tasarlayan Aslı Alpar’ın insan hakları alanında ürettiği illüstrasyonları da eşzamanlı olarak sergilenecek. Serginin açılış tarihi olan 11 Nisan 2022 Pazartesi akşamı Bıçakçı Han’da LGBTİ+ ve insan hakları mücadelesine yıllarını adamış Esmeray’ın, ‘Kestirmeden Hikayeler’ isimli tek kişilik gösterisi festivalde yerini alacak.  Açılış gecesinde dernek üye ve gönüllülerinin oluşturduğu Halkların Korosu Türkçe, Kürtçe, Zazaca, Yunanca ve Lazca parçalar seslendirecek.

‘Unutma Beni - Yeşerme ve Çoğalma Atölyesi’

Festival süresince sürecek ‘Unutma Beni - Yeşerme ve Çoğalma Atölyesi’ birçok kültürde anımsamanın önemine vurgu yapan ‘Unutma Beni’ çiçeğinin çimlendirilmesi, çoğaltılması ve saksı değişimi gibi süreçlerinin uygulamalı olarak deneyimlendiği bir atölye de olacak. 

Editör: Haber Merkezi