İSTANBUL - Kadın Zaman Derneği, 25 Kasım’a doğru giderken üç gün sürecek olan “Kadın Zamanı’nda Kadın Hafızası” isimli serginin açılışını yoğun bir ilgiyle gerçekleştirdi. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’ne sayılı günler kalırken, Kadın Zamanı Derneği, “Kadın Zamanı’nda Kadın Hafızası” isimli üç gün sürecek olan sergisinin açılışını İstanbul’da bulunan dernek binalarında gerçekleştirdi. Sergiye, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, İstanbul Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistlerinin yanı sıra çok sayıda kadın katıldı.

İlmek ilmek işlenen kadın direnişi

Sergide Kürt kadınların maruz kaldığı şiddet, cezaevlerindeki hukuksuzluklara karşı tutsak kadınların verdikleri mücadele, OHAL dönemi boyunca yaşanan olaylara olan öfke, tüm delillere ve iddialara rağmen 600 günü aşkın bir süredir bulunamayan Gülistan Doku ve Deniz Poyraz’ın katledilmesine dair ressam Neşe Toprak, Leyla Güç ve Senan Doğan Dağdeviren’in kadın direnişini ilmek ilmek işlediği resimler üç farklı bölümde sergileniyor.

Şiddete karşı kadın mücadelesi

Yoğun ilgi gösterilen serginin açılış konuşmasını ise dernek başkanı Dilek Başalan yaptı. Konuşmasına sergiye katılan ve mücadele eden tüm kadınları selamlayarak başlayan Dilek, kadına yönelik şiddetle çalışma yürüttükleri dernekleri adına 25 Kasım öncesinde şiddete karşı kadın mücadelesini öne çıkaracak bir sergi yapma ihtiyacı duyduklarını kaydetti. Sur’da maruz kalınan şiddeti İstanbul’da da duyurmak istediklerini vurgulayan Dilek, “25 Kasım’a giderken böyle bir çalışmayı çok anlamlı bulduk çünkü şiddeti en yoğun konuştuğumuz bu günlerde Silvan’da, Nusaybin’de, Sur’da maruz kalınan şiddeti İstanbul’da da duyurmak istedik. Evet, hepimiz duyduk ama bugün 25 Kasım’a giderken daha anlamlıydı” dedi. 

‘Resmedilen bizim hikayemizdi!’

Sergilenen resimlerin her birinin ayrı ayrı hikayesi olduğunu dile getiren Dilek, “Aslında resmedilen bizim hikayemizdi. O yüzden bizim hikayemiz çok kıymetli, çok değerli ve büyük anlam taşıyor” ifadelerini kullandı. Dilek, katledilen tüm kadınları anarak konuşmasını sonlandırdı.

‘Hikayelerimizi diri tutmamız gerek’

Ardından ressam Neşe Toprak, ziyaretçilere sergide yer alan resimlerin hikayelerini anlatarak Türkiye ve bölgede yaşanan kadına yönelik şiddete karşı tüm kadınların verdiği mücadelenin çalışmalara yansımalarını aktardı. Neşe, Cumartesi Anneleri’nden cenazesi 7 gün yerde kalan Taybet Ana’ya, katledilen tüm kadınların resimlere direnişle nasıl yansıdığını anlatırken, “Bu hikayeler bizim hikayelerimiz ve diri tutmamız gereken bir hafıza çalışması, sanat da biraz bunu gerektirir” diye konuştu.

‘Kürdistan’ın anılarını resmetmek lazım’

“Kürdistan’ın anılarını resmetmek, belgelemek gerekiyor, Kürdistan’da zaten yaşıyoruz ama metropollerde de bunu göstermek, duyurmak lazım” diyen Neşe, bu amaçla sergi hazırladıklarını  söyleyerek, her fırsatta hafızayı diri tutmak gerektiğinin altını çizdi. Neşe, serginin üçüncü bölümünde yer alan resimlerin ise özel savaş politikaları kapsamında eleştirel olarak hazırlandığını ekledi. 

Üç gün boyunca gezilebilecek olan sergi, dernek binasında 22 Kasım günü saat 20.00’a kadar açık olacak.

( Kaynak: JINNEWS )

Editör: Haber Merkezi