DİYARBAKIR - Birinci yaşını kutlamaya hazırlanan ve kadınların kültür, sanat edebiyat alanında çalışmalarına imkan sağlayan KASED eğitmenlerinden Serap Ergin, kadınların derneklerine yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.

Kültür, sanat ve edebiyat alanında  çalışma yürütmek amacıyla 3 yıl önce kurulmayı hedefleyen Kadın Kültür Sanat Edebiyat Derneği (KASED) Kovid-19 salgını nedeniyle  5 Eylül 2021’de açıldı. Bir yaşını dolduran KASED, kültür-sanat alanlarında çeşitli eğitimler vererek kadın ve çocukların belirlenen kalıplardan çıkarılmasını ve sanat alanında söz hakkına sahip olmalarını hedefliyor. 

Kurumun resim öğretmenliğini yapan Serap Ergin, 5 Eylül’de yapacakları kuruluş yıldönümü hazırları ve yaptıkları çalışmalara ilişkin JINNEWS'e konuştu. 

‘Derneğin bulunduğu mahalleyi bilinçli şekilde seçtik’

Kadın kurumlarına daha sık yön verilmesi gerektiğini söyleyen Serap, kadın ve çocuklar için çeşitli eğitimler veren bir kurum olduklarını belirtti. Serap, “Kadınların kendi değerlerini rahatça dile getirmelerini istedik. Böylelikle kurumumuzu açtık. Birçok alanda kursumuz var. Müzik, resim, dil, govend ve erbane eğitimlerini vermekteyiz. Derneğin bulunduğu mahalleyi bilinçli bir şekilde seçtik. Burada bir kadın kurumu yoktu ve biz de bir adım atmak istedik. Mahallenin kuruma ilgisi çok yoğun. Kadınlar gelip ‘burada sadece kadınlar mı var?’ diye soruyor. Merak ediyorlar, bir kurum düşünün çalışanların hepsi kadınlardan oluşuyor. Bu sebeple kuruma göz gezdirip geliyorlar. ‘Burada ne yapıyorsunuz, burası neresi?’ diye soruyorlar” ifadelerine yer verdi.

Kadınların yoğun ilgisi var

Kuruma kadınlardan yoğun bir ilgi ve merakın olduğunu da ifade eden Serap, “Anneler çocuklarını ders almaları için gönderiyorlar. Sonrasında onlar da ders almak istiyor. Böyle çok annelerimiz var. Gelip ‘ben de tembur veya erbane dersi almak istiyorum’ diyen çok annemiz var. İnsanların buraya alakası çok güzel oluyor. Çünkü burada hepimiz kadınız. Yalnızca bir kurumu yürütmek zor değil. Bir kadın olarak toplumda yer almak çok zordur. Bu sebeple kurumda zorluklar ile karşılaşabiliyoruz. Burada hepimiz kadınız ve bazen zorluklar ile karşılaşabiliyoruz” dedi. 

‘Diğer kurumlar ile dayanışma içerisindeyiz’

Serap, diğer kültür ve sanat alanlarında çalışma yürüten kurumlar ile de dayanışma içerisinde olduklarını belirterek, “Birçok dernek ve kurum ile birlikte çalışıyoruz” dedi. Serap, “Diğer kurumlar ile birlikte hareket ediyoruz. Diğer kurumlar fazlasıyla ilgi gösteriyorlar. Bir proje olduğu zaman bizlere danışıyorlar. Bir kadının fikrini de dinlemek istiyorlar. Biz onlara kapımızı açtık, onlar da bize kapılarını açtılar. Birçok kurum ile işbirliği içerisindeyiz” ifadelerini kullandı. 

‘Yeni kurs kayıtlarımızı başlattık’

Yaşanılan sıkıntılardan ve salgın döneminden dolayı KASED’in açılış planlarını 2 yıl ertelediklerini kaydeden Serap şu ifadelere yer verdi: “Resmiyette bu kurum 3 yıldır çalışma yürütmekte. Pandemiden dolayı 2 yıl kurumu açamadık. Bir sonraki yıl açılışımızı gerçekleştirdik. Yalnızca, sorunlardan dolayı açılışımızı geç yaptık. Konserimizi de açılışımıza göre yaptık. Yeni kurs kayıtlarımızı başlattık. Umuyoruz ki tüm kadınlar kurslarımızda yer alır. İnsanlar geldiklerinde evlerindeymiş gibi hissetmeleri gerçekten çok güzel.”

‘Konser için 2 sanatçı grup ağırlayacağız’

Son olarak yıl dönümleri için düzenleyecekleri konser hakkında konuşan Serap, konser için iki grup sanatçı ağırlayacaklarının bilgisini verdi. Serap, “Biz KASED olarak birçok şehirde konserler gerçekleştirdik. Şuan başka bir konser çalışması içerisindeyiz. Bunu bir yıldönümü olarak yapacağız. 2 sanatçı grup ağırlayacağız. İlk olarak Koma Hera Rojhilat’tan gelecek. Bir diğeri ise Kolektîfa Rîtmên Azad. Batman’da kolektif bir gruptur. Bu iki grubu da misafir edeceğiz. Bize göre güzel bir konser olacak, umarız bütün dost ve arkadaşlarımız katılım sağlar. Bu yıl da güzel çalışmalar yürüteceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi