DİYARBAKIR - Kürt müziği anlamında konservatuar niteliğinde eğitim veren ve her yaşta çocukları yetiştiren Ma Müzik'in eğitmenlerinden Mesud Gever, çocukları alternatifsiz bırakmayacaklarını belirterek, atölyelere katılım çağrısı yaptı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) bünyesinde 2010 yılında kurulan Aram Tigran Konservatuarı, Kasım 2016’da atanan kayyım tarafından kapatıldı. Konservatuarın müzisyenleri ise çalışmalarını kurdukları Ma Music Akademisi'nde sürdürmeye başladı. Bünyesinde Kadın Korosu, Çocuk Korosu, MA Orkestrası ve Doğal Ritim Orkestrası’nı bulunduran Ma Müzik, 4 yıldır binlerce çocuk ve gence müzik eğitimi veriyor.  Ma Müzik Eğitmeni Mesud Gever ile yeni dönem başlayacak Ma Akademisi, Dengbêjlîk ve Stranbejilik Akademisi, Çoçuk Akademisine yapılacak başvurular hakkında MA / Eylem Akdağ - Fahrettin Kılıç'e  konuştu.

SON BAŞVURU: 30 EYLÜL

Yeni dönem başvurularının 23 Ağustos'ta başladığını ve 30 Eylül'e kadar süreceğini belirten Gever, başvuran kişilere ilişkin seçmelerin ise 1-3 Ekim tarihleri arasında yapılacağını ve kişilerin seviyelerine göre seçimlerin ve kontenjanların belirleneceğini ifade etti. Ma Müzik Akademisi'nin bir Kürt müziği konservatuvarı olduğunu söyleyen Gever, “Çocuk Akademisi 6-14 yaş arası öğrencilere yöneliktir. Yetişkin akademileri 15 ila 30 yaş arası içindir. Müzik alanındaki eğitimin içeriğinde istediğiniz her şey var. Solfejden makama, bağlama, piyano, kaval ve santur gibi enstrümanlara kadar. Buralarda verilen eğitimin bir seviyeye ulaşması ardından performans atölyeleri başlıyor. Dengbêjlîk akademisi ve yetişkin akademileri 3 yıl sürüyor. Akademi ayrıca kurslar da sunuyor” dedi. Ma Müzik Akademisi'nin müzik çalışmalarına sadece Diyarbakır'da devam ettiğini söyleyen Gever, ancak kent dışından da başvurular aldıklarını ve imkanı olmayanlara müzik de hem konaklama hem de müzik aleti temini noktasında burs vereceklerini belirtti. 

Gever, devamında sözlerine şunları ekledi: “Ailelerimize, gençlerimize ve çocuklarımıza Müzik Akademisi'nin aynı zamanda bir Kürt müziği konservatuvarı olduğunu söylüyoruz. Her ailemiz çocuklarını rahatlıkla buraya getirip kayıt yaptırabilir. Konservatuarda öğrenilmesi gerekenler de burada veriliyor. Çocuklarımızı alternatifsiz bırakmıyoruz.”

EĞİTİMEN OLMA İMKANI

Kursların sonunda eğitim alanların ilerleyen süreçlerde eğitimen konumuna geldiklerini kaydeden Gever, çocuk yaşta başlayan bir çok ismin şimdi kursiyerlere eğitim vermeye başladıklarını söyledi. 

PANDEMİ ÖNLEMİ

Pandemi nedeniyle bir dönem eğitimlerine online devam ettiklerini hatırlatan Gever, şunları söyledi: “Virüs arttığında yüz yüze kurs çalışmalarımızı durdurduk ve online eğitimlerimizle çalışmalarımıza devam ettik. Önümüzdeki günlerde virüs tekrar artar ve yayılırsa zamanın şartlarına göre hareket edip eğitimlerimize devam edeceğiz, çalışmalarımızı durdurmamız söz konusu değil.”

Editör: Haber Merkezi