DİYARBAKIR - MKM'nin 30'uncu yıl konserinin yasaklanması Diyarbakır'da MKM'li sanatçılar tarafından protesto edildi.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarının 16 Ekim'de Bostancı Kültür Merkezi’nde yapmak istediği 30’ıncı yıl konserinin Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanması Diyarbakır'daki MKM'li sanatçılar tarafından basın açıklamasıyla protesto edildi.

Diyarbakır merkez Sur ilçesindeki Fırat Kültür ve Sanat Derneği'nde bir araya gelen MKM'li sanatçılar adına açıklama yapan MKM Üyesi Devrim Demir, MKM sanatçıları olarak 30 yıldır Kürtçe dilinde kültür sanat çalışması yapmak için direndiklerini kaydederek, "90’lı yılardan bu yana birçok defa derneklerimiz kapatıldı. Birçok arkadaşımız gözaltına alındı ve tutuklandı. Ceza verildi. Büyük bedeller ödedik ve bedel ödemeye devam ediyoruz" dedi.

‘KORKUTMA, BASTIRMA POLİTİKASININ DEVAMI’

Kürt dili, kültürü üzerinde hala korkutma, bastırma, kırım ve asimilasyon politikalarının devam ettiğine dikkat çeken Demir, TJA'nın düzenlediği mitingde Kürt yöresel elbiseleri ile MKM sanatçılarının "Tu ki yî" şarkısının yasaklandığını da hatırlatarak, konserin “toplum güvenliğini tehlikeye düşürme” adı altında gülünç bir bahane ile  yasaklandığını söyledi.

‘İNKAR SÖYLEMİNİZLE KÜRT DİLİ VE KÜLTÜRÜ YOK OLMAZ’

"Sizin inkar söyleminizle Kürt halkının dili ve kültürü yok olmaz" diyen Demir, "Her şartta Kürt halkı kendi diline ve kültürüne sahip çıkmıştır. Eğer bilmiyorsanız gidin tarihin sayfalarına bakın, kürt halkının direnişini görün. 'Kürt sorunu yoktur' ve 'Kürt sorunu çözülmüştür' diyenler yalan söylüyor ve ikiyüzlülük yapıyor. MKM sanatçıları olarak söz veriyoruz kendi  dilimize, kültürümüze ve sanatımızı terk etmeyeceğiz" diye konuştu.

Açıklama zılgıt ve alkışlar eşliğinde son buldu.

( MA)

Editör: Haber Merkezi