DİYARBAKIR - Hükümetin son yıllarda asimilasyon politikalarına hız verdiğini dile getiren Kürt Dil ve Kültürler Ağı Sekretarya Üyesi Bawer Berşev, tüm baskı ve engellemelere rağmen pandemi döneminde Kürtçe öğrenmek isteyenlerin sayısında artış yaşandığını söyledi.

Darbe girişiminin ardından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK), birçok alanda faaliyet yürüten kurumlar gibi Kürtçe hizmet veren çok sayıda dernek, vakıf ve gazete kapatıldı. Hükümetin “çözüm süreci’nin ardından izlediği güvenlikçi, tekçi politikalar Kürtçe önünde ciddi engeller oluştururken, bölge belediyelere atanan kayyımlar eliyle de Kürtçe yaşamdan silinmeye çalışıldı. 

Tüm baskı ve engellemelere rağmen Kürtçenin gelişmesine yönelik çalışmalar yürütüp, resmi dil olması ve anadilde eğitimin önünün açılması için mücadele eden Kürt Dil Kültür Ağı Sekretarya Üyesi Bawer Berşev, Kürtçeye yönelik baskıları değerlendirip, yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

KAYYIMLAR ASİMİLASYON İÇİN BİR ARAÇ

AKP iktidarının son 5 yılda başta Kürt dili olmak üzere birçok dili yok etmek için asimilasyon politikalarına hız verdiğini anlatan Berşev, kayyımların gelmesiyle belediye, dernek ve vakıflarda dil eğitimi veren kurumların bir bir kapatıldığını ya da engellendiğini söyledi. Bir halkın asimile edilmesi için dilin çok önemli olduğunu dile getiren Berşev, dil üzerinde geliştirilen politikaların da bundan kaynaklı olduğunu ifade etti. Kayyımların bölgede herhangi bir hizmet yapmadığı gibi aksine halkın dilini yasaklamak ya da gelişmesini engellemeye dönük çalışmalar yürüttüklerine dikkat çeken Berşev, ilerleyen süreçte asimilasyon politikalarının kayyımlar eliyle daha sertleşebileceğini dile getirdi. 

YENİ KAPATMALAR

İktidarın mecliste çıkaracakları bazı kanunlarla bazı dernek ve vakıflara da el koyabileceği uyarısı yapan Berşev, “Mecliste vakıf ve derneklere el koymayı kolaylaştıran bir yasa görüşülüyor. KHK’lerle el koyamadıkları ya da tekrardan filizlenen kurumları kapatmaya çalışacaklar” dedi.

EĞİTİMLER ONLİNE ÜZERİNDEN YAPILIYOR

Kürt Dil ve Kültürler Ağı olarak devletin asimilasyon politikalarına karşı son bir yıldır önemli çalışmalar yaptıklarını ancak salgından kaynaklı çalışmalarını şuan dijital ortamlarda yürüttüklerini söyledi. Berşev, “Biz de bu politikalara karşı örneğin geçen hafta İstanbul Kürt Enstitüsü bünyesinde Kürtçe’nin Kurmanci lehçesinde online olarak insanlara Kürtçe öğretebilecek bazı materyalleri internet üzerinden aktarımlarda bulunduk. Yine Diyarbakır’da Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) aracılığıyla Zazaca’nın öğrenilmesi için videolar çekip insanlara youtube üzerinden yayın yapıyoruz” bilgisini paylaştı. 

‘KÜRTÇE ÖĞRENME İSTEĞİ PANDEMİDE ARTTI’

Pandemi döneminde ve öncesinde Kürt ebeveynlerin kendi çocuklarına Kürtçe'yi öğretmek için bir çaba sarf ettiğini ve bunu istediklerini aktaran Berşev, “Pandemi döneminde eve kapanan aileler çocuklarına Kürtçe öğretmek için materyaller aramaya başladı. Bu da bizim için çok önemlidir” diye konuştu. 

SON BİR YILDA 3 ÖĞRETMEN ATANDI

İktidara HDP üzerinden “Bugüne kadar kaç kaç Kürtçe öğretmen aldınız?” sorusunu yönelttiklerini belirten Berşev, gelen cevaba göre şimdiye kadar 21 Zazaca ve 121 Kurmanci öğretmenin atandığı bilgisini aldıklarını aktardı. Bu durumu “çok büyük ayıp" olarak değerlendiren Berşev, “Bu durum devletin Kürt çocuklarının kendi dilini öğrenmemesi için ortaya koyduğu belki de en büyük ambargodur. Mesela bu sene içerisinde sadece 3 atama olmuş, koskoca Kürdistan’da 20 milyon Kürt var ama 3 tane öğretmen ataması olmuş. Bu devletin büyük asimilasyon politikasıdır. Kürtler bu duruma karşı ulusal bilincini geliştirip kendi çocuklarına Kürtçe’yi öğretmeli. Bugünden sonra artık her ailenin asimilasyona karşı mücadele vermesi gerekiyor. Çünkü devlet her alanda bu asimilasyon politikası için baskı yapacaktır” ifadelerini kullandı.

'AİLELER DİJİTAL ORTAMLARDA EĞİTİM VERMELİ'

Kürt Dil Kültür Ağı olarak beş yıllık bir strateji plan geliştirdiklerini dile getiren Berşev, toplumun tüm kesimlerinde “Kürtçe için neler yapılabilir” başlığı altında bir dayanışma geliştirdiklerini anlattı. Berşev, “Dil üzerinde her alanda bir baskı var. Dil üzerinde olduğu kadar siyasetin üzerinde de ağır bir baskı var bundan kaynaklı dijital ortamlarda dilin geliştirilmesi için aktarımlarda bulunmaya çalışacağız. Biliyoruz aileler çocuklarını belki eğitimlere göndermiyor bu baskılardan kaynaklı ama en azından hem dijital ortamlarda hem de kağıt üstünde çocuklarına Kürtçe’yi öğretmeli” diye konuştu. 

MA / Ergin Çağlar

Editör: Haber Merkezi