ŞIRNAK - Mîr Celadet Bedîrxan Kütüphanesi’nden 3 ay gibi bir sürede 300’ü aşkın öğrencinin faydalandığını belirten Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Süleyman Şavluk, amaçlarının kayyımların silmeye çalıştığı hafızayı yaşatmak olduğunu söyledi. 

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP), kayyım atamaları nedeniyle yönetiminde kalan 6 belediyeden biri Şırnak’ın Silopi İlçe Belediyesi.  Belediyeyi 133,5 milyon TL borçla devralan Eşbaşkanlar Adalet Fidan ve Süleyman Şavluk, karşılaştıkları engellere rağmen halka hizmet götürmeye devam ediyor. Bu hizmetlerden biri de gençlere verilen söz kapsamında açılışı yapılan “Pirtukxanêya Mîr Celadet Bedirxân” (Mîr Celadet Bedîrxan Kütüphanesi). Temmuz ayında açılışı gerçekleştirilen kütüphane, okula giden ve üniversiteye hazırlanan öğrencilerin mekanı konumunda. 

Sanat Sokağı’nda bulunan ve tarih, edebiyat, felsefe, kültür ile dil üzerine bin 600 eseri barındıran kütüphane, 34 öğrencinin aynı anda çalışabileceği bir ortam sağlıyor.

AMAÇ TARİHİ YAŞATMAK 

İlçe nüfusunun resmi olarak 104 bini gayri resmi olarak ise 130 bini geçtiğine dikkati çeken Silopi Belediyesi Eşbaşkanı Süleyman Şavluk, sınır ilçesi olmasından kaynaklı çevre yerleşim yerlerinden sürekli göç aldığını söyledi. Bundan kaynaklı da okuyan genç kesim sayısının sürekli arttığını dile getiren Şavluk, öğrencilerin rahatlıkla çalışabileceği ve kitaplara ulaşabileceği bir mekana ihtiyaç olduğundan kütüphaneyi açıklarını ifade etti. Şavluk, “Ailelerimiz kalabalıktır. Öğrencilerimizin evlerinde çalışma imkânı olmayabiliyor. Belediye olarak öğrencilerimize ders çalışma imkânı sağlamak için hem çalışma salonu hem de kütüphane tarzında bir olanak sağlamak istedik” dedi.

Kütüphanenin adının neden Mîr Celadet Ali Bedîrxan olduğunu ise Şavluk, şöyle anlattı: “Siirt Belediyesi’ne atanan kayyumun ilk işi Celadet Ali Bedîrxan Kütüphanesi’ni yıktırmak oldu. Kayyumlar, halkın tarihi, kimlikleri olan isimleri unutturmak istiyor. Bizde ilçemizde aynı isimle bir kütüphane açarak, bu tarihi ve ismi yaşatmak istedik” dedi. 

EK KÜTÜPHANE HAZIRLIKLARI 

Kütüphanenin haftanın 7 günü 08.00 ila 17.00 saatleri arasında hizmete açık olduğunu hatırlatan Şavluk, her gün onlarca öğrencinin kütüphaneden yararlandığını söyledi. Bir buçuk aylık gibi kısa bir sürede 300'ü aşkın öğrencinin kütüphaneden yararlandığını belirten Şavluk, daha çok gence ve öğrenciye hizmet vermek için ek kütüphane hazırlıklarının olduğunu dile getirdi. Şavluk, belediye olarak kültür, dil ve eğitim alanında çalışmalarının devam edeceğinin altını çizdi.

YARDIMCI EĞİTMEN TALEBİ 

Kütüphanenin 26 yaşındaki sorumlusu Aynur Yesugey de, “Her gün buraya onlarca ortaokul ve liseye giden öğrenci geliyor. Aynı zamanda üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler de geliyor. Her geçen gün gelen öğrenci sayısı artıyor. Onlara uygun çalışma ortamı sunmak için elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Üniversiteye hazırlanan Aysel Yesugey (20) ise, her gün sabah saat 08.00’da kütüphaneye geldiğini ve geç saatlere kadar ders çalıştığını söyledi. Gerek çalışma ortamı olsun gerekse de kütüphane de yer alan kitaplardan faydalandığını belirten Yesugey, ders çalışırken kendilerine yardımcı olacak bir öğretmen talebinde bulundu. (MA)

Editör: Haber Merkezi