VAN - Binlerce yıllık tarihiyle Van Gölü’ne karşı ihtişamlı güzelliğiyle bilinen St. Thomas Ermeni Manastırı, bakımsızlıktan ve ilgisizlikten yok olmayla yüz yüze bırakıldı. 

Havarilerden Aziz Thomas'a ait kutsal eşyaların saklanması amacıyla 11’inci yüzyılda inşa edildiği bilinen St. Thomas Ermeni Manastırı (Altınsaç Kilisesi), Van'ın Gevaş ilçesine bağlı Altınsaç Mahallesi’nde bulunuyor. 2 bin metre yükseklikte dağın zirvesinden Van Gölü’ne bakan manastır, ihtişamıyla görenleri kendine hayran bırakıyor. Kentte en çok ziyaret edilen yerlerden biri olan manastır, Van’a 75, Gevaş’a ise 40 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kilisenin bulunduğu Altınsaç koyları, Van Gölü’nün el değmemiş koyları olarak biliniyor. Van Gölü güneyinde bulanan Beleko Dağı’nın kuzeydoğu yamacındaki Varis Körfezi'ne bakan bir taraça üzerinde inşa edilen kilisenin manzarası ise harikulade görünüyor. 

TARİHİ MANASTIR YOK EDİLİYOR

Tarihiyle, güzelliğiyle, ihtişamıyla bu kadar tanınan, bilinen ve Van’ın en eski yapılarından biri olan manastır, şimdilerde kaderine terk edilmiş. Restore edilmemesi ve korunması için yapılan onca çağrılara rağmen hiçbir önlem alınmadı. Bir yandan definecilerin hedefinde olan manastır, kaderine terk edildiği için yazın da hayvanlar için dinlenme, barınak yeri oluyor. Bakımsız ve sahipsiz bırakılan tarihi manastırın çevresinde otlanan hayvanlar için uğrak yer olması, fotoğraf karelerine de yansıyor. 

MEZARLIKDA DA AYNI TAHRİP

Manastır’ın bir kilometre batı yönünde Van Gölü’ne 500 metre uzaklıkta bulunan ve Ermenilere ait olan tarihi mezarlık ise yine manastır gibi definecilerin kazıları ile tahrip edilmiş durumda.

MA / Dindar Karataş

Editör: Haber Merkezi