VAN-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Van'da kurulan çok sesli koro çalışmalarına başladı. Üvercinka Koro ismiyle çalışmalarına başlayan koronun şefliğini ise Nejdet Özkan  yapıyor. Özkan, kentin dinamiklerini harekete geçirmek adına için çok sesli, çok dilli, çok kültürlü bir koro oluşturmaya karar verdiklerini aktardı.

Haber Şenol BAL

Van'da kentin kültürüne, sosyal yaşamına farklı bir renk, bambaşka bir soluk vermek amacıyla kurulan Üvercinka Koro çalışmalarının startını verdi.Kadınların çoğunlukta olduğu 62 kişiden oluşan koro,bölgenin geleneksel ezgilerini yeniden yorumlayacak.Çok sesli olacak koronun repertuarında Türkçe ve Kürtçe eserler yer alacak.Koronun ilk çalışması ise kentte bulunan Üvercinka Kültür Sanat ve Akademi'de yapıldı.Farklı meslek gruplarından katılımların olduğu buluşmada ilk olarak solfej ve nota çalışmaları yapıldı.Piyano ve gitar gibi enstrümanların da kullanıldığı çalışmada solist seçimleri için denemeler yapıldı.

''Kentteki diamikleri hayata geçirmek istedik'' 

Kurulan koroya ilişkin bilgi veren koronun şefi deneyimli müzisyen Nejdet Özkan, amaçlarının kentteki dinamikleri harekete geçirmek olduğunu dile getirdi. Özkan,  '' Van'da herkesin bildiği üzere konservatuvar, müzik öğretmenliği bölümü, güzel sanatlar lisesi, müzik kursları ve birçok kültür merkezi gibi dinamikler var. Bu kurumlarda eğitim gören pek çok öğrenci, yetenekli bireyler olmasına rağmen sanatlarını icra edebilecekleri alan yeterli sayıda değil maalesef.  Biz de bu dinamikleri biraz olsun harekete geçirmek, öğrencilere bir alan açmak için çok sesli, çok dilli, çok kültürlü bir koro oluşturmaya karar verdik. Salt bir koro yaratmaktan ziyade öğrenmeye, kendini ve arkadaşlarını geliştirmeye yönelik bir ekol yaratmak öncelikli hedeflerimizden.'' ifadelerinde bulundu.

''Çok sesli ,çok kültürlü olacak'' 

Kurulan koronun çok sesli ve çok kültürlü olacağını vurgulayan Özkan, koroya olan ilginin de kendilerini mutlu ettiğini dillendirdi. '' Koroya tüm çevrelerden ilginin çok olduğunu farkettik, bundan dolayı hedeflerimiz arasına farklı sahnelerde konserler vermeyi de koyduk. Öğrencilere bir alan açmak için çok sesli, çok dilli, çok kültürlü koronun çalışmalarını hızlandıracağız.Profesyonel bir koronun konser verebilmesi için en az 6 ay kadar çalışmak gerekiyor. Biz de hedeflerimizi tutturabilirsek yaz mevsimi başında sahnelere çıkmayı hedefliyoruz.'' sözlerini kullanan Özkan konuşmasını '' Bu ekolün amaçlarından biri de genç koro şefleri yetiştirmek, bu anlamda da şef batonunu aynı zamanda müzik bölümü öğrencisi olan Burak Çiçeksay taşıyacak.'' şeklinde sonlandırdı.

Editör: Haber Merkezi