JINNEWS- Zelal Tunç

VAN – “Ew roj wê hile, ew bihar wê bê” şiarıyla 23 Eylül’de başlayacak ve 8 gün sürecek 3’üncü tiyatro festivaline ilişkin konuşan ŞanoWan oyuncusu ve çalışanı Perinaz Delazy, “Oyunlarımızla her şeye rağmen bir soluk alma niteliğiyle umut vaat ediyoruz” diyerek, Van halkını festivale davet etti. 

Van’da ŞanoWan “Ew roj wê hile, ew bihar wê bê” şiarıyla 23-30 Eylül arasında 3’üncü tiyatro festivali düzenliyor. Merkez İpekyolu ilçesinde Perihan AVM’de bulunan ŞanoWan sahnesinde 8 gün sürecek tiyatro festivali için afişler, kentin birçok yerine asılırken, hazırlıklar şimdiden başladı. Festivalde, “Hayat seni çok seviyorum”, “Tenê Ez”, “Serbaz”, “Tu ne gara yî”, “Bûka Leki”, “Bir kadın uyanıyor", “Pirimis”, “Hinek henek”, “Dek û dolabên scapen” olmak üzere on oyun sergilenecek.

ŞanoWan oyuncusu ve çalışanı Perinaz Delazy, festivalin amacına yönelik konuştu. 

İki gün önce festivalin afişlerinin asıldığını söyleyen Perinaz, festivale yoğun bir ilgi söz konusu olduğunu söyledi. Amaçlarının Kürt tiyatrosunu tüm kentlerde sahnelemek ve geliştirmek olduğunu dile getiren Perinaz, “Festivalin açılışı için izleyicilerimizin de yöresel kıyafetlerle katılmasını bekliyoruz. Amacımız yöresel kıyafetle hem kültürümüzü yaşatmak hem de renkli görüntüler oluşturmak” dedi. 

‘Baharı umut eden festival ile kitlemize bir soluk yaşatacağız’

“Ew roj we hile, ew bihar we be” şiarıyla festivalin umut vadettiğini, belirten Perinaz, “Şiarımız ne olursa olsun baharın geleceğini belirtiyor. Bizler de Van’da daha önce Tiyatro Mencel olarak izleyici kitlemize ulaşıyorduk. Ancak bu ismini ŞanoWan olarak değiştirdiğimiz tiyatro sahnemiz ile yeni bir festival ile izleyici kitlemizin karşısına geçiyoruz. Hem pandemi koşulları hem de Van’da tiyatronun uzun bir süredir kentte yapılmamasından kaynaklı festival düzenledik. Şu ana kadar üçüncü festival ile izleyici karşısında olacağız. İnanıyorum ki mevcut ekonomik, sosyal, siyasal tüm alanlarda yaşanan baskının bu festival ile izleyici kitlemize bir soluk aldıracaktır” sözlerini kullandı. 

Açılış tutsak yazar Sami Çomak’ın eseriyle başlıyor

Açılışın, 1994 yılında gözaltına alınarak tutuklanan ve kesintisiz 28 yıldır cezaevinde olan yazar Sami Çomak’ın “Hayat seni çok seviyorum” adlı eserinin İstanbul Moda Sahnesi tarafından tiyatroya dönüştürülerek sergileneceğini kaydeden Perinaz, “Amacımız cezaevi koşullarına ve yazar Sami Çomak’ın değerli eserine dikkat çekmektir. Bizim için çok önemli bir konu oldu. Bu oyunla izleyicinin tiyatroya doyacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı. 

‘Kadınların katılımını bekliyoruz’

Yaşamın zorluklarına rağmen büyük bir mücadele vererek güçlü bir kadın yaşamını konu aldığı ve Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu’nun oynadığı “Bir kadın uyanıyor” adlı tiyatrosuna dikkat çeken Perinaz şunları söyledi: “Festivalimizde özelde kadının verdiği mücadele ile kadınlara seslenmek istedik. Bunun dolayı bizim için önemli olan ‘Bir kadın uyanıyor’ adlı tiyatro yine çok önemli ve Van’da ilk kez sergileniyor. Özelde kadınların katılımını bekliyoruz.” 

Perinaz, son olarak ŞanoWan tiyatro festivalinin programını şöyle sıraladı: 

“*23 Eylül Cuma günü  saat 20.00’de ‘Hayat seni çok seviyorum’ 

*24 Eylül Cumartesi günü saat 15.00’de ‘Hayat Seni çok seviyorum’ 

*24 Eylül Cumartesi günü saat 20.00’de ‘Serbaz’ 

*25 Eylül Pazar günü saat 15.00’de ‘Bir kadın uyanıyor’ 

*25 Eylül Pazar günü saat 20.00’de ‘Pirimis’   

*26 Eylül Pazartesi günü saat 15.00’de ‘Tu ne Gara yî’ 

*26 Eylül Pazartesi günü saat 20.00’de ‘Buka leki’ 

*27 Eylül Salı günü saat 15.00’de Hinek Henek 

*27 Eylül Salı günü saat 20.00’de Hinek Henek 

*28 Eylül Çarşamba günü saat 15.00’de Hinek Henek 

*28 Eylül Çarşamba günü saat 20.00’de ‘Dek û dolaben Scapen’ 

*29 Eylül Perşembe günü saat 20.00’de ‘Tenê ez’

*30 Eylül Cuma günü saat 20.00’de ‘Hay lo dîsa tevli hev bû’.”

Editör: Haber Merkezi