BATMAN - Kayyım tarafından kapatıldıktan sonra şüpheli bir şekilde yanan Yılmaz Güney Sineması’nın bulunduğu yer, sosyal ve kültürel tesis vasfından çıkarılarak parka dönüştürülmesi kararı alındı.  

Yılmaz Güney Sineması, Batman Belediyesi tarafından 2004 yılında Turgut Özal Bulvarı’nda kuruldu. Kentin simgesi haline gelen ve faaliyet gösterdiği 10 yıl içinde ucuz ve kaliteli hizmet sunan sinema, birçok festival, panel ve sergiye ev sahipliği yaptı. 2016’da atanan kayyım tarafından kapısına kilit vurulan sinema, 30 Ocak 2017’de elektrik kontağından çıktığı ileri süren bir yangında küle döndü. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde belediyenin eşbaşkanlığına seçilen Halkların Demokratik Partisi’nden (HDP) Mehmet Demir ve Songül Korkmaz, ilk meclis toplantılarında sinemayı yerinde ve daha modern yapma kararı aldı. Kayyımın bıraktığı 307 Milyon TL tutarındaki borç nedeniyle sinemanın planlaması 2020’ye bırakılırken, 23 Mart 2020 tarihinde atanan yeni kayyımla proje tekrar rafa kaldırıldı.

SÜS HAVUZU YAPILDI

Kent halkı ve siyasetçilerin “sinema olarak kalması” yönündeki talepleri kayyım tarafından görmezden gelinirken, kayyım yönetiminin "Cami mi, sinema salonu mu, yeşil alan mı" şeklinde daha önce yaptığı anket çalışması, tepki topladı. Tepkiler üzerine sinema yerinde 2020 sonbaharında yapılan süs havuzunun çevresine Yılmaz Güney’in fotoğrafları konuldu. Batman Belediyesi kayyımı Hulusi Şahin, Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı olarak geçen eski Yılmaz Güney Sineması’nın yerini, bu vasfından çıkararak park alanına dönüştürmek istiyor. Bunun için kayyım atamalarla oluşturduğu belediye meclisi, 21 Mayıs’ta aldığı kararla, imar planında sosyal ve kültürel tesis alanı olan sinema yerini park alanına dönüştürdü. 

KENTİN HAFIZASI

Konuya ilişkin Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan TMMOB Batman İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Ahmet Bülent Tekik, kentin hafızası olan ve kent için önemli bir yer tutan sinemanın yanmasının ardından yeniden yapılmadığını belirterek, “6 Nisan günü ve 4-181 kararı ile komisyona havale edilen Bahçelievler Mahallesi’ndeki 1605 Ada 10, 11 ve 48 nolu parsellerde plan değişikliği yapılarak, mevcut planda Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı olarak geçen eski Yılmaz Güney Sineması’nın yeri, bu vasfından çıkarılmaya çalışılarak, park alanına dönüştürülmek istenmektedir” dedi. 

SANATA TAHAMMÜLSÜZLÜK

Plan değişikliği talebinin mevcut yönetimce onaylandığını ve 4 Haziran’da 30 günlük süreyle askıya çıkarıldığını kaydeden Tekik, askı süresinin dolması ile beraber bir önceki kayyım döneminde fiziken yok edilen Yılmaz Güney Sinemasının söz konusu plan değişikliği ile tamamen ortadan kaldırılmak istendiği uyarısında bulundu. Sinemanın kentin kültürel ve sosyal gelişiminde önemli bir simge olduğunu kaydeden Tekik, “Yılmaz Güney Sineması konumu itibari ile 2000’li yıllardan beri kentin en işlek noktasında kültürel kaynaşmanın odağı haline gelmiş, gençlerin ve sanatseverlerin bilgi, birikim ve ürünlerinin sergilenip sahnelenmesi ile bir kültürel simge halini almıştır. Yılmaz Güney Sineması’na karşı gösterilen tahammülsüzlük, hem Yılmaz Güney’in şahsına hem de bu anlamda o mekânda icra edilen alternatif sanat anlayışlarına gösterilen tahammülsüzlüktür” ifadelerini kullandı.

VAZGEÇİN ÇAĞRISI

Devreye konulmak istenen plan değişikliğinden derhal vazgeçilmesi çağrısında bulunan Tekik, “Mevcut alanın eski haliyle yeni Sosyal ve Kültürel Tesis Alanı olarak planlanması gerektiğini belirtiyor ve bunun için mücadele vereceğimiz bilinmesini istiyoruz" diye konuştu. 

MA / Fethi Balaman 

Editör: Haber Merkezi