Yönetmen: Şiyar Dicle

-Kültürel miras araştırmalarının bir parçası olan Belgesel filmin konusu, Ermeni ve Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkları görsel ve işitsel olarak arşivlemek.  

Bu arşivleme çalışmasının diğer bir ayağı ise özellikle kırsal bölgelerde bulunan ancak günümüz itibariyle ibadet gerçekleşmeyen veyahut yapısal olarak yok olmuş-edilmiş kilise ve manastırlar ile aynı coğrafik bölgeyi paylaşan  insanların inanç geçmişinin araştırılması ve insan hikayelerinin derlenmesi olacak.

3 bölüm halinde hazırlanacak çalışmanın ilk ayağı Tunceli, Elazığ ve Malatya, Erzurum illerini kapsayacak. 2. Bölüm, Diyarbakır, Muş, Mardin, Urfa, Batman ve Siirt, 3. Bölüm ise Bitlis, Hakkari, Van, Ağrı, Kars şeklide tamamlanacak. 

Hali hazırda çalışmanın yapılacağı bölgeler tespit edilmiş olup, çekimlerine Haziran ayı itibariyle başlanacak. Yaklaşık 2 yıl olarak planladığımız filmin tamamında; Dersim, Malatya ve Elazığ kentlerinin yer aldığı ilk bölümünü 2022 Ocak ayında tüm post prodüksiyon aşamalarının tamamlanması hedeflenmektedir.

-1 kilise-3 insan şeklide ilerleyecek belgesel filmde özellikle kırsal bölgelerde yaşayan insanların inanç geçmişleri hakkında incelemeler yapılarak bunu kayıt altına almayı hedefliyoruz.

-Toplanacak görsel ve işitsel malzemeler oluşturulacak bir web sitesinde harita tabanlı olarak gösterilecek.

(Kaynak: BİANET)

Editör: Haber Merkezi