İSTANBUL - Engellere rağmen çok sayıda işçi emekçi ve öğrenci örgütü, “Yaşasın 1 Mayıs” sloganıyla Taksim’e yürüyüş başlattı. Farklı kollardan Taksim’e basınç uygulayan gruplar, polisin saldırısıyla karşılaştı. Polis çok sayıda kişiyi gözaltına aldı. 

MA'nın haberine göre; İstanbul’da 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle Taksim Meydanı’na çıkan tüm yollar dün geceden itibaren bariyerlerle kapatıldı. Taksim Meydanı dışında İstiklal Caddesi’ne çıkan yollarda kapatıldı. Ancak buna rağmen kitle örgütleri ve öğrenci grupları çeşitli noktalardan Taksim’e yürüdü. 

Devrimci Parti üyeleri, Şişli ilçesine bağlı Osmanbey metro durağının önünde bir araya gelerek Taksim Meydanına doğru “Umut sosyalizmde halk iktidara yaşasın 1 Mayıs” pankartıyla yürüyüşe geçti. “Bijî yek Gulan” ve “Yaşasın 1 Mayıs” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştiren kitleyi ablukaya alan polis 10’a yakın kişiyi ters kelepçe ve darp ederek gözaltına aldı. 

GAZETECİLERE GÖZALTI

Yürüyüşü takip eden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Doğan Kaynak ve Jinnews muhabiri Rozerin Gültekin de işçilerle birlikte gözaltına alındı. Gözaltı aracına bindirilen gazetecilerin telefonlarını alan polis bir süre sonra gazetecileri serbest bıraktı. 

Engellere rağmen Taksim’e yürümek isteyen Gençlik Komiteleri, Beşiktaş Akaretler’den Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Öğrenciler, “Taksim barikatlarına haykırıyoruz! Gençler barikatları yıkacak. Bu barikatları yıkacağız. Hayatlarını çaldığınız gençler bu düzeni yıkacak” diye engellere tepki gösterdi. Öğrencileri engelleyen polis, çok sayıda öğrenciyi gözaltına aldı. 

‘BİR ÇIKIŞ VAR’

Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) üyeleri de “Bir çıkış var” diyerek Taksim Meydanı’na yürümek istedi. Polis grubu engelleyerek, TÖP Dönem Sözcüsü Perihan Koca’nın da aralarında olduğu grup gözaltına alındı. 

Şişli Harbiye'de ara sokaklarından Cumhuriyet Caddesi'ne çıkarak Taksim Meydanı'na yürümek isteyen 12 kişi gözaltına alındı. 

BMG ŞİŞLİ'DEN YÜRÜDÜ 

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG) de, Taksim’e yürümek için Osmanbey Metro Durağı'nda bir araya geldi. “Yaşasın 1 Mayıs, Bijî yek Gulan” pankartı ve “Yaşasın 1 Mayıs” sloganı eşliğinde yürüyüşe geçen kitlenin önünü kesen polis, 10'a yakın kişiyi gözaltına aldı. 

Engelleme ve gözaltılara tepki gösteren BMG üyeleri, “İşçilerin ateşi sarayı yakacak” sloganıyla karşılık verdi.

Editör: Haber Merkezi