AMED - 2023 Newrozu’nun startını veren DTK, TJA, DBP ve HDP, “Newroz ateşiyle özgürlüğe yürüyoruz” başlıklı deklarasyonda, “Depremin acısının ve öfkesinin toplumsallaşıp milyonlar halinde alanlara akacağı bir Newroz olacaktır” vurgusunda bulundu.

MA'nın haberine göre; Bu yıl “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilecek ve Mereş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlere adanan Newroz kutlamalarının startı, Amed’te açıklanan deklarasyonla verildi. Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde, Birleşik Kadın Platformu, İnsan ve Özgürlük Partisi (PÎA), Kürdistan Demokrat Partisi-Türkiye (KDP-T), Azadi Partisi ve Kürdistan Komünist Partisi’nin (KKP) imza attığı deklarasyon, Amed’in Sur ilçesinde bulunan Dicle Fırat Kültür ve Sanat Merkezi’nde açıklandı. 

Deklarasyon açıklamasına DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, PÎA Genel Başkanı Mehmet Kamaç, KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, KDP-T Genel Başkanı Mehmet Emin Gardaş, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) Meclis üyesi Ali Haydar, Azadî Hareketi Cemal Satı katıldı. 

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Newroz startını vereceklerini belirterek, “Bin yıllardır Newroz diriliş, serhildan ve özgürlük günü olarak karşılanıyor. Ancak bu yıl depremin acısıyla karşılıyoruz. Bu yıl Newroz programını depremde yaşamını yitirenlere adıyoruz” dedi. 

Aydeniz, 43 merkez kutlamalar gerçekleştireceklerini ve ilk ateşin Colemêrg’in Şemzînan ilçesinde yakılacağını ifade ederek, birçok merkeze ateşin yükseltileceğini söyledi. Aydeniz, Newroz ateşini yükselterek iktidardan hesap soracaklarını ifade ederek, 17 ve 18 Mart’ta ise anma etkinlikleri gerçekleştireceklerini aktardı. 

Kürtçe olan Newroz deklarasyonu, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk tarafından okundu. 

KÜRTLERİN ULUSAL BİRLİK RUHU 

“Newroz ateşiyle özgürlüğe yürüyoruz” başlıklı deklarasyonda, 2023 Newrozu’nun depremlerin acısı ve yasıyla karşılandığı belirtildi. Depremin üzerinden bir ay geçmesine rağmen yıkımın ağır etkilerinin devam ettiğine dikkat çekilen deklarasyonda, “Aradan geçen bir aylık sürede yıkımın ağır etkileri devam etmektedir. Dayanışmaya büyük ihtiyaç duyduğumuz bir süreçten geçmekteyiz. Deprem ve sonrasında yaşananlar, yıllardır savunduğumuz, uğruna mücadele edip büyük bedeller ödediğimiz bir hakikati bir kez daha ortaya çıkarmıştır: Tek bir merkezden yönetilen, yerelin bütün inisiyatif alanını daraltıp gasp eden merkeziyetçi bütün iktidar modelleri, toplumların sistemsel ve yapısal karakterine uygun değildir. Depremin sebep olduğu yıkımın bu kadar ağır olmasının en büyük sebebi, hantal, bürokratik ve baskıcı modeli özerk ve yerinden yönetimlere tercih eden ve bugün AKP-MHP faşizminde vücuda gelmiş olan merkezi ve otoriter devlet anlayışıdır. Öbür taraftan ortaya çıkan büyük toplumsal dayanışma ağı hem Kürtlerin ulusal birlik ruhunu güçlendirmiş hem de yerinden ve özerk demokratik yaşamı esas alan demokratik cumhuriyet modelinin tek kurtuluş paradigması olduğu gerçeğini tekrar ortaya çıkarmıştır” denildi. 

AKP-MHP FAŞİZMİNE HESAP SORMA GÜNÜ

Newroz’un depremde yaşamını yitirenlerin anısına ağıtlar ve deyişlerle karşılanacağı vurgulanan deklarasyon şöyle: İçimizdeki öfkeyle birlikte Kawa’nın Dehak’a karşı başlattığı büyük başkaldırının ruhuna uygun olarak AKP-MHP faşizminden hesap sorma günü olarak karşılayacağız. Yıllardır ağır tecrit altında tutulan Sayın Öcalan’ın tarihsel rolünü oynaması için üzerindeki ağır tecridin bir an önce kaldırılmasını ve tüm siyasi tutsakların özgürlüğünü talep edeceğimiz 2023 Newrozu’nu aynı zamanda önümüzdeki seçimde mevcut iktidarı alaşağı etmenin müjdesi olarak görüyoruz.

REJİMİN ETKİLERİNİ SANDIKTA KIRMA ÇAĞRISI 

Kürt siyasetini; 2023 seçim stratejisinin temel ayaklarından biri olarak rejimin siyasi aparatlarının Kurdistan’daki etkilerinin sandıkta kırılması üzerinde kurmaya çağırıyoruz ve özgürlük arenaları olan Newroz meydanlarında bir kez daha özgür demokratik Amed’in, demokratik Ankara’nın ön koşulu olduğunu haykıracağız. 

ÖFKENİN TOPLUMSALLAŞACAĞI NEWROZ OLACAK

Tamamıyla rant ve talan ekonomisi üzerinden halklarımızı çürük binalara mahkum eden ve yaşanan son ağır yıkımın asli sahiplerine karşı yeni bir toplumsal inşa sürecini başlatmayı en büyük tarihsel ve ahlaksal görev olarak görüyoruz. Özellikle gençlerin ve kadınların olmadığı bir kurtuluş mücadelesinin asla kurtuluş olmayacağı gerçekliğiyle 2023 Newrozu; kadınların ve gençlerin öncülüğünde halkımızın bir kez daha irade beyanında bulunacağı, depremin acısının ve öfkesinin toplumsallaşıp milyonlar halinde alanlara akacağı bir Newroz olacaktır. 

DEPREMDE YAŞAMINI YİTİRENLERE ADANACAK

Bu yönüyle 2023 Newroz programlarının depremde yaşamını yitiren insanlarımıza adayacak, bu yıkımın büyük yası ve öfkesiyle alanlarda olacağız. Tüm yaşananlara rağmen umudumuzu ve yeni yaşama olan inancımızı daha da büyütecek, dayanışmamızı güçlendireceğiz. Depremde açığa çıkan ulusal birlik ve dayanışma ruhuyla Newroz alanlarına akıp yitirdiğimiz canları anacağız. Dirilişi toplumsallaştırmak, Newroz ateşi etrafında adaletin ve barışın sesini haykırmak için, ‘Herder Newroz, her dem azadî’ ve ‘Newroz ateşiyle özgürlüğe’ şiarıyla kutlayacağımız 2023 Newrozu’na tüm halklarımızı davet ediyoruz. Başta Kürt halkı olmak üzere bütün halkların Newroz’unu özgür ve eşit bir ülke özlemiyle kutluyoruz. Bijî Newroz, yaşasın Newroz.” 

Editör: Haber Merkezi