DİYARBAKIR - 1 Eylül’e dair ortak deklarasyon açıklayan 468 sendika, meslek ve sivil toplum örgütü, Kürt sorununun barışçıl ve demokratik bir zeminde çözüleceğini belirterek, "Eşit yurttaşlık temelinde kalıcı bir barışın sağlanması çağrısında bulunuyoruz" dedi. 

Bölge kentlerinde yer alan 468 sendika, sivil toplum ve emek örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında "Barış hemen şimdi" talebiyle Diyarbakır Dağ kapı Meydanı'nda ortak bir deklarasyon açıkladı. Kürtçe ile Türkçe okunan açıklamada, “Verê Heme Çiya Aşitî, Berî Her Tıştî Aşitî, ile Barış Hemen Şimdi” pankartı açıldı. 

Açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP)  Diyarbakır İl Eş Başkanları Zeyyat Ceylan ile kent vekili İmam Taşçıer de katıldı. Açıklamanın Kürtçesini Elektrik Mühendisleri Odası (EMO)Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Sorgül Aytek Avşar, Türkçesini ise, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren okudu.

Kürt sorununun çözülmemesinin yarattığı sorun alanlarının bütün ağırlığı ve can yakıcılığıyla varlığını sürdürdüğünü belirten Eren, Türkiye’nin hukuk, demokrasi ve insan hakları alanında yaşadığı sorun ve sıkışmışlığının en önemli nedeninin Kürt meselesinin çözümsüzlüğündeki ısrar olduğuna dikkat çekerek, “Bu ısrar, Türkiye’de temel hak ve özgürlükler konusundaki toplumsal taleplere cevap olmamakta ve demokratik çözüm zemininden uzak güvenlikçi politikalarla bakış anlayışını devam ettirmektedir” dedi.  

ÇÖZÜMSÜZLÜK POLİTİKASI

Çatışma ortamı ile birlikte şiddetin öne çıkması, beraberinde ayrımcılık ve nefret dilinin yaygınlaşması ile daha ağır sorunları yarattığını söyleyen Eren, “Çözümsüzlük politikası, can kayıplarına neden olduğu gibi; ülkenin hukuktan, demokrasiden ve insan haklarından daha fazla uzaklaşmasına, yarattığı ciddi maliyetle ekonomik sorunların yaşanmasına neden olmaktadır. Nitekim Türkiye, dünyada ülkelerin demokrasi endeksi sıralaması ve coğrafi bölgelere göre kategorize edilen hukukun üstünlüğü endeksi sıralamalarında gerilerde yer almaktadır” diye ifade etti.  

KÜRT SORUNU İÇİN DEMOKRATİK ÇÖZÜM 

Eren, “Kürt meselesi bağlamındaki sorunların çözümünü, salt bireysel hak ve özgürlüklerin tanınması biçiminde yorumlayan; meseleyi, kolektif sosyal ve siyasal haklar içinde tanımlamaktan kaçınan anlayışın değişmesi gerektiği gibi devam eden silahlı çatışma halinin uzun bir sürede nihai olarak sonuca bağlanmadığı ve bu haliyle bağlanamayacağının da anlaşılması gerekmektedir. Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik bir zeminde çözüleceği gerçekliğiyle; çatışmasızlık ortamının sağlanması için tüm aktörleri, toplumsal ve siyasi dinamikleri üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz” diye de ekledi. 

İLKELER IŞIĞINDA ÇÖZÜM VE BARIŞ ÇAĞRISI 

Barışın Türkiye’nin en önemli ve öncelikli gündemi olduğu gerçekliğinin bir kez daha hatırlattıklarını vurgulayan Eren sözlerini şöyle tamamladı: “İmzacı sivil toplum, iş ve meslek örgütleri olarak bir kez daha; Barışın Türkiye’nin en önemli ve öncelikli gündemi olması gerektiğini hatırlatıyor, bir an evvel silah ve çatışmaların gölgesinden uzaklaşarak Türkiye’nin ihtiyacı olan ve önceki yıllarda başlatılan süreçlerin toplumda yarattığı karşılığı ve umudu gözlemlemiş olmanın haklılığıyla barışın yeniden konuşulduğu bir sürecin inşa edilmesini, eşit yurttaşlık temelinde evrensel ilkeler ışığında çözümün ve kalıcı bir barışın sağlanması çağrısında bulunuyoruz.” 

( Kaynak: Yazılı Haber MA )

Merhaba sevgili okur; dünden bugüne, bugünden yarına; emeğiniz, dayanışmanız ve duyarlığınız için bir kez daha teşekkür ederiz

Ötekilerin Gündemi dezavantajlı grupların sesi oluyor. Diyarbakır'da faaliyet gösteren gazete sesi ulusal medyada duyulmayan kesimlerin haberlerini yaygınlaştırıyor.

Sizler de kanalımıza abone olabilir, Sosyal Medya Hesaplarımızı takip edebilirsiniz ve arkadaşlarınıza önerebilirsiniz..
Sosyal Medya Hesapları:

WEP ► https://www.otekileringundemi.com/

Twitter ► https://twitter.com/OtekilerinG

Facebook ► https://www.facebook.com/OtekilerinG/

Instagram ► https://www.instagram.com/otekilerin_gundemi/

YouTube► https://tinyurl.com/2kjpj5w8

Linkedin► https://www.linkedin.com/feed/

E. posta ► [email protected] [email protected]

Editör: Haber Merkezi