VAN /URFA-  Eğitim-Sen, 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü Van ve Urfa'da düzenledikleri etkinlik ile kutladı. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (EĞİTİM-SEN) Van Şubesi 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü nedeniyle kentte bulunan bir düğün salonunda gece düzenledi. Geceye Hakların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü,  Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Örgütü yöneticiler, birçok sivil toplum örgütü ve binlerce öğretmen katıldı. Salonuda, “Öğretmenler ayakta Eğitim Sen alanlarda”, “Jin, jiyan, azadi”, “Kamusal  parasız bilimsel anadilde eğitim” ve “Birlikte başaracağız” pankartları asıldı.

‘MÜCADELEYİ DAHA İLERİYE TAŞIYACAĞIZ’

Burada konuşan Eğitim-Sen Van Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, Cumhuriyet tarihi boyunca gelen iktidarların eğitimcilere birçok sorunlar yaşattığını ve bu durumun AKP iktidarı ile hat safhaya ulaştığını belirterek, “5 Ekim 1966 yılı Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tavsiyesiyle Öğretmenler Günü olarak belirlendi. O tarihten bu yana bir mücadele geleneği oluştu. Bu mücadele geleneği çok zorluklar yaşadı. 1980 darbesini gördü. Bu darbeden sonra binlerce öğretmen tutuklandı ve işkenceye maruz kaldı.  Tüm bu zulüm ve zorbalığa karşı hiçbir zaman önlerinde boyun eğmedik. Bugünde geçmişten aldığımızı gelenekle mücadelemiz devam ediyor. Bugün 1980 darbesinde daha çok zor bir süreç yaşıyoruz. Savaş çılgınlığı ve kadın düşmanlığı hiçbir zaman bu kadar hedef alınmamıştı. Bu kadar yolsuzluk yaşamamıştı. Kanun Hükmünde Kararname (KHK) hiç bu kadar insan işinden atılmamıştı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve EĞİTİM SEN olarak geçmiş mücadelemizin öncülerinden devir aldığımız bu mirası faşizm karşısında mücadele etmeye devam edeceğiz. Onların  bize devir ettiği bu bayrağa sahip çıkamaya ve daha ileri taşıyacağız” diye konuştu.

Öğretmenlik görevinden emekli olan öğretmenlere plaket verildikten sonra gece sanatçı Berfin Aktay’ın şarkılarıyla son buldu.

URFA'DA KONSER

Eğitim Sen Urfa Şubesi de 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü'nü düzenledikleri bir konser ile kutladı. Kentte bulunan konferans salonunda yapılan kutlamada katılımcılar, Kürtçe hazırlanan "Roja mamosteyên cîhanê pîroz bê  (Dünya Öğretmenler Günü Kutlu olsun) pankartı ile karşılandı. Konserin düzenlediği salona "Jin jiyan azadî"  ve "İstanbul Sözleşmesi yaşatır" pankartı asıldı.

Etkinliğe Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri, KESK Urfa Şubeler Platformu birleşenleri, siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Etkinlik demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başladı.

Etkinliğin açılış konuşmasında konulan Eğitim Sen Urfa Şube Eşbaşkanı Özlem Ulutaş Şengül, öğretmenlerin ağır şartlar altında çalıştırıldığını belirterek, Öğretmenlik Meslek Kanunu Yasasına tepki gösterdi. Şengül, devamında Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul'un etkinliğe gönderdiği mektubu okudu. Ulutaş, etkinliğe katılan herkesi 15 Ekim'de Ankara'da yapılacak mitingine davet etti.

'NEREDE BİR KARANLIK VARSA ORADA GÜNEŞ OLACAĞIZ'

Ardından söz alan Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Sinan Muşlu, öğretmenlerin birçok sorun ile karşı karşıya bırakıldığını belirterek, "ÖMK'ye karşı en önemli sorumluluk sendikamıza düşüyor. İş yerlerinde eğitim emekçileri yeniden yönünü Eğitim Sen'e dönmeye başlamıştır. İktidarın karalama kampanyaları, sürgün, karalamalar işe yaramadı. Bugün Eğitim Sen ve dostları dim dik ayakta. Urfa'da bu karşı karşıya kaldığımız görüntü bizi heyecanlandırdı. Nerede bir karanlık varsa orada güneş olma sorumluluğumuz var. Her biriniz bir Eğitim Sen yöneticisiniz. Her kesin bir güneş olma sorumluluğu var. Bilim, Kültür, sanat, demokrasi ve barışı sağlama görevimiz var" diye konuştu.

15 Ekim'de Eğitim Sen'in Ankara'da yapacağı mitingin duyurusunu yapan Muşlu, "Eğitim emekçilerine dayatılan kötü şartları kabul etmeyeceğiz. Anti-demokratik bütün uygulamalara karşı sesimizi yükseleceğiz. Meclis, yargı iradesini yitirdi, bunu görmek mümkün. Barış mücadelesi vermek zorundayız. Bunun için herkes 15 Ekim'de Ankara'da olmalı. Biz Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda Eğitim Sen'in sesini yükseltmemiz gerekir" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardında emekli olan öğretmenler ve 20 yıldır Eğitim Sen avukatlığı yapan Sevda Çelik Özbingöl'e emeklerinden kaynaklı plaket takimi yapıldı. Etkinlik şubenin yaptığı çalışmalara dair sinevizyon gösterimi ile devam etti. Etkinlikte Metin ve Kemal Kahraman kardeşler Kürtçe'nin Kurmancî ve Kirmanckî lehçeleri ile Türkçe şarkılar seslendirdi. Etkinliğe katılanlar Metin ve Kemal Kahraman kardeşlerin seslendirdiği şarkılara sık sık eşlik etti. Etkinlik seslendirilen ezgiler eşliğinde son buldu.

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi