AMED - Amed’te Serê Salê, 13 Ocak’ta düzenlenecek çeşitli etkinliklerle kutlanacak. 

MA'nın haberine göre; Kürtlerin Güneş yılı esasına dayalı Rûmî takvime göre yılbaşı olarak kabul ettiği 13 Ocak için hazırlıklar erken başladı. Serê Salê kutlamalarında, erkekler kadın kıyafetleri, kadınlar ise erkek kıyafetleriyle sokak sokak “Serê salê pîroz be” diyerek gezer. Kürdistan’ın her bölgesinde kutlanan Serê salê kültürünü diri tutmak adına birçok kurum farklı etkinlikler düzenliyor. Amed, Şirnex, Mêrdin, Êlih ve Sêrt gibi birçok kentte kültür sanat alanında faaliyet yürüten kurumlar, renkli etkinlikler sunuyor.  

Bu kapsamda Amed’te Dicle Kültür Sanat Derneği ile Îva Organîzasyon (İV), 13 Ocak’ta Kayapınar ilçesinde bulunan Ava Düğün Salonu’nda bir etkinlik düzenleyecek. “Em hene” başlığıyla saat 19.00’da başlayacak etkinlikte, Hediye, Azad Bedran, Kadir Çat ve Dicle Kültür Sanat Derneği dengbêjleri eserlerini seslendirecek. 

‘KÜLTÜRÜ YAŞATALIM’

Serê salê’nin Kürt kültüründeki önemine değinen Dicle Kültür Sanat Derneği Eşbaşkanı Celal Ekin, bu kültürel birikimin son yıllarda daha az kutlanmasını eleştirdi. Ekin, “Kürt özgürlük hareketiyle birlikte bu eski kültür yeniden yaşatılmaya çalışılıyor. Kürt kültürüyle ilgilenen kurumlar bu kültürü yeniden canlandırıyor. Biz de bu şekilde yapıyoruz. Geçen sene de yapmıştık. Erkekler kadın kıyafetlerini, kadınlar ise erkek kıyafetlerini giyerek sokaklarda dolaştılar. Sokaklarda kahkahalar ve eğlencelerle büyük bir sevinç ve coşku yaşandı” diye belirtti.

KATILIM ÇAĞRISI

Kutlamalara herkesin katılmasını isteyen Ekin, şöyle devam etti: “Yine bazı gençlerimiz Amed’in sokaklarında renkli renkli yürüyüp, coşkuyla insanların yeni yılını kutlayacaklar. Akşam ise Ava Düğün Salonu’nda konserimizle kutlamamıza devam edeceğiz. Büyük bir heyecan ve coşkuyla geçeceğine inanıyorum. Bir zamanlar yılbaşını kutlayan Amedlilerin, gençlerin, yaşlıların, çocukların ve kadınların bu yılbaşını da büyük bir coşkuyla kutlamalarını temenni ediyorum. Umarım yoğun bir katılım olur. Halkımız konsere katılsın renkli kültürümüzü yaşatmaya devam edelim. Birlikte daha güçlü olacağız.”

Konser biletleri ise, Dicle Kültür Sanat Derneği, KASED, Ma Music ve Şanoya Bajêr a Amedê de temin edilebilir. 

Editör: Haber Merkezi