MERSİN - Mersin’de 1 Mayıs’ta yürüyüşle taleplerini dile getireceklerini belirten Genel-İş Şube Başkanı Kemal Göksoy, “Bu düzen böyle gitmez, birlikte düzeltelim” dedi. 

Mersin Emek ve Demokrasi Platformu tarafından organize edilen 1 Mayıs İşçi Bayramı hazırlıkları başladı. Sendikalar, dernekler ve siyasi partiler binalarına 1 Mayıs’a ilişkin pankart asarken, kentin birçok noktasında ise 1 Mayıs’a katılım çağrılı bildiriler dağıtılıyor. Mersin’de bu yıl “Bu düzen böyle gitmez. Birlikte düzelteceğiz” şiarıyla 1 Mayıs, yürüyüş ve mitingle kutlanacak. Saat 10.30’da Tevfik Sırrı Gür Stadının önünde toplanacak emekçiler, buradan Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüyüş düzenleyecek. Meydanda yapılacak konuşmaların ardından sanatçı İlkay Akkaya konser verecek. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na (DİSK) bağlı Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Genel-İş) Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, 1 Mayıs'ın önemine değinerek, katılım çağrısında bulundu.  

‘SAVAŞA HARCANAN BÜTÇE’

Türkiye’de son dönemlerin en büyük ekonomik krizin yaşandığı bir süreçte olduklarını belirten Göksoy, “Bu derinleşen krizi yaratanlar, sanki kriz yokmuş gibi, sanki dış güçlerin oyunu gibi lanse etmeleri sorunu çözmediği gibi derinleştiriyor. Derinleşen krizin asıl 20 yıldır iktidarda olan AKP’nin ta kendisidir. Bugün yetkililerin çıkıp, 2023’e kadar müsaade istemesi gerçekten çok ilginçtir. Sanki ülkeyi başkaları yönetiyor, gelip ülkeyi yönetmeye adaylar, yeni alternatifler üretecekler. 20 yıldır yapamadığını 2023’de mi yapacaksın? Dünyayı, pandemi sürecini bahane ederek, Türkiye’nin şimdi geldiği durumu bir şekilde örtbas etmeye çalışmaları nafiledir. Neden nafiledir? Çünkü Türkiye’de ekonomik krizin sebepleri bellidir. En büyük sebeplerinden biri savaşa harcanan bütçedir. Yani o savaşa harcanan bütçenin milyarlarca dolar olduğunu kendi kaynaklarıyla söylüyorlar” diye konuştu. 

ZAMLAR ASGARİ ÜCRETİ ERİTTİ 

İşçilere yapılan zamların çoktan eridiğine dikkat çeken Göksoy, “Bir taraftan ‘asgari ücreti 4 bin 250 TL yaptık’, ‘yüzde 54 zam yaptık’ diyerek övünen ve şov yapan iktidar, öbür taraftan yüzde 100 ve 200’lere varan zamlar yaptı. Bu neyin zam mı? Doğalgaz, akaryakıt, gıda, gübreye yapılan zamlarla artık asgari ücretin açlık sınırının altına düştüğünü hep birlikte görüyoruz. Yoksulluk sınırının 15 bin TL’ye vardığı bir yerde asgari ücretin 4 bin 250 olması ciddi bir çelişkidir. Asgari ücretin yeniden düzenlenmesini istiyoruz. Yapılan zamlara göre bütün çalışanların maaşlarına zam yapılmasını istiyoruz. Bizler 1 Mayıs’ta bunun için mücadele edeceğiz” diye konuştu.

‘BİRLİKTE DÜZELTELİM’

Derinleşen krizin bir diğer sebebinin ise kaynakların yandaşlara aktarması olduğuna değinen Göksoy, “5’li çete” olarak tanımlanan patronların ve diğer tüm yandaşların silinen vergilerinden dolayı yaşanan krizin bedelinin halka yansıtıldığını kaydetti. Sıfır faiz ile yandaşlara verilen kredinin işçilere, emekçilere, esnafa ve üreticilere verildiği takdirde tablonun böyle olmayacağını belirten Göksoy, AKP’nin artık ekonomi sorunun çözemediği tam tersine krizi derinleştirdiğini aktardı.  Göksoy, şöyle konuştu: “Kürt sorunu, inanç sorunu ve ekonomik sorun artık toplumsal bir sorun haline geldi. Bu sorunların çözümü için toplumsal muhalefeti oluşturmamız gerekiyor. 1 Mayıs tüm halkın mücadele hattı olması için çabamız var. Taleplerimizi o gün kamuoyuna aktaracağız. Gelin hep birlikte güçlü bir sesle taleplerimizi haykıralım. Bu düzen böyle gitmez birlikte düzeltelim.”  

MA / Cemil Uğur

Editör: Haber Merkezi