DERSİM - Dersim'de etkili olan soğuk hava ve kar yağışına rağmen Newroz kutlaması için toplanan halk, baharın habercisi ateşin yakılmasını beklemeye başladı.

Karla kaplı dağların arasında bulunan Dersim'de, Newroz bu yıl soğuk havada kutlanmaya başlandı. Uzun bir kış mevsimi yaşanan kent, dün akşam saatlerinden itibaren etkili olmaya başlayan kar yağışı nedeniyle beyaza büründü. Ancak soğuk hava ve kar yağışı Newroz heyecanı ve coşkusunun önüne geçemedi. Kent sakinleri, günler süren hazırlıklarının ardından yöresel kıyafetlerini giyip, Seyid Rıza Meydanı'nda yapılacak kutlama için sabah erken saatlerde itibaren Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Örgütü binasında toplanmaya başlandı. Partili gençler, burada şarkılar seslendirip halaylar çekerek kutlama saatinin gelmesini bekledi.

KAR KIŞ ETKİLEMEDİ

Halkın toplandığı bir diğer alan ise, Sanat Sokağı oldu. Burada buluşanların sarı, kırmızı ve yeşil renklerde atkılar, eldivenler giydikleri görüldü. Sayıları dakikalar geçtikçe artan kalabalık, soğuk havaya aldırış etmeden, çalınan davul ve zurna eşliğinde halaylar çekip, kutlamalara erkenden başladı.

'BE SEROK JIYAN NABE' 

Siyasi partiler, sendikalar ve sivil toplum örgütleri daha sonra kitle ile birlikte kutlamanın yapılacağı Seyid Rıza Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Kortejin en önünde "Dîroka mirovatiye bi jinan dest pê dike” (İnsanlık tarihi kadınla başlar) yazılı pankartla yürüyen Munzur üniversitesi öğrencileri yer aldı. Yürüyüş sırsında "Bê serok jiyan nabe (Önderliksiz yaşam olmaz)", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" ve "Bijî berxwedana zindanan” (Yaşasın zindan direnişi) sloganları atıldı.

Çevresine polislerce barikatlar yerleştirilen alana, kitle üst aramasından geçirilerek girebildi. Alanı dolduranlar yakılmayı bekleyen odunların çevresinde halay çekerek kutlamanın başlamasını bekliyor.

Editör: Haber Merkezi