DİYARBAKIR ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ- Diyarbakır’da kutlanan Newroz sonrası, Newroz Tertip Komitesi bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Basınla bir araya gelen komite, Diyarbakır Newrozu'nda yaşanan gözaltı ve engellemelere dair değerlendirmede bulunarak "Amed Newroz'unu görmeyen siyaset, Türkiye’de siyaset yapamaz” dedi.

CEYLAN: BU HALK HİÇBİR ZAMAN SAVAŞIN TARAFI OLMADI

Basın toplantısında ilk olarak konuşan HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zeyyat Ceylan, resmiyette Newroz için verilen iznin fiilen engellendiğini altını çizerek "AKP-MHP iktidarı biz izin verdik, halk sahip çıkmadı' demek için fiili engelledi. On binlerce kolluk görevlisi yığdılar alana, alanlara girişlerde insanlar saatlerce bekletildi. Halka engellemelere geri adım atmadı, bu kadar zulme karşı ortaya çıkan tablo ortada, provokasyona gelmeyen Amed halkına teşekkür ediyoruz” dedi. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ceylan, Diyarbakır Newroz'unda halkın  verdiği mesajın net olduğunu belirterek "Sizin savaş siyasetiniz iflas etmiştir, bunu görmeniz gerekir. Bu halk hiçbir zaman savaşın tarafı olmadı. Kürt Sorununun çözmek, demokratikleşmek istiyorsanız, tek yol var; barışçıl yol ve yöntemlerdir. Amed Newroz'unu görmeyen siyaset, Türkiye’de siyaset yapamaz” diye konuştu.

ATASOY: CİNSEL TACİZE VARAN İNCE ARAMA YAPILDI

HDP Diyarbakır İl Eş Başkanı Gülistan Atasoy, Newrozdaki bütün engellemelere rağmen halkın provokasyonları boşa çıkardığını belirterek "Halk savaşa karşı barış iradesini ortaya koydu. Tecrit ve asimilasyonun son bulması talebini yineledi. Kadın ve gençler üzerindeki özel savaş politikalarını boşa çıkardı. İktidarın Kürt düşmanı, kadın düşmanı politikaları halkın gösterdiği irade karşısında boşa çıkmıştır” dedi. Atasoy, Newroz'a katılımın gerçekleşmemesi için emniyetin her yola başvurduğunu ifade ederek "Her yıl 400 olan görevli sayısını 600’e çıkardık, devletin olduğu yerde başka güvenlik olmaz” dediler. Görevlilerimizin önlüklerine el konuldu. İnce arama yapılmayacak dendi, kadınlara cinsel tacize varacak ince arama yapıldı. 350 kişilik misafir listesi verdik, 125’e düşürdüler, 'biz öyle uygun gördük' dediler. Sorunların çözümüne dair genel merkez düzeyinde bakanlık yapılmak istenen görüşmeler reddedildi. Aysel Tuğluk’un fotoğrafının asılmasına dahi izin verilmedi” dedi.

"RESMİ İZİN VARDI AMA FİİLİ OLARAK YASAKTI"

Newroz'da yaşanan gözaltı ve hukuksuzluklara dair konuşan Av. Serhat Eren, newroz gözaltılarının newroz öncesinde başladığını ifade ederek keyfi gerekçelerle hukuksuzluğun uygulandığını söyledi. Eren, “ İnsanların alana girmesini engellemek için alana girişlerde polislerce güvenlik duvarı örüldü. Yöresel kıyafetlerle içeri alınmadıkları gibi gözaltına alındılar. Hukuka aykırı bir şekilde provokasyon zemini yaratarak müdahalede bulundular. El bildirileri ve pankartlar yargı kararı olmadığı halde içeri alınması yasaklandı. Resmi izin vardı ama fiili olarak yasaktı. 500’e yakın gözaltı oldu, yer olmadığı gerekçesiyle insanlar güvenlik birimlerine dağıtıldı, dışarıda soğukta bekletildi. Bu duruma dair bir rapor hazırlığındayız, hak ihlali yapan kolluk görevlileri suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

( Kaynak: Yazılı Haber Evrensel Gazetesi )

Editör: Haber Merkezi