HABER MERKEZİ - Doğubayazıt ve Tatvan’da yakılan Newroz ateşi etrafında binlerce kişi buluştu. HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, Kürtlerin baş eğmeyeceğini belirterek, “Bir gider bin geliriz” dedi.

MA'nın Newroz Özel haberine göre; “Dem, dema serkeftênê ye" (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla düzenlenen 2022 Newrozu, Doğubayazıt ve Tatvan’da binlerce kişinin katılımıyla kutlandı. Belediye binası açık otoparkın alanında kutlanan Doğubayazıt Newrozu’na sabah saatlerinden bu yana yoğun katılım sağlandı. Kar ve soğuk havaya rağmen Doğubayazıtlılar alanı doldurdu. Newroz alanına “Dem dema serkeftinê ye” ve “Newroz Pîroz Be” pankartı asılırken, köylerden binlerce yurttaş Newroz’a geldi.

Kutlamaların başlamasının ardından konuşan HDP Doğubayazıt İlçe Eş Başkanı Serhat Ceylan, “2022 Newroz’u demokrasi ve özgürlükler için bir irade beyanı olmuştur” dedi. Ardından konuşan HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç, “Kürt sorunu yoktur diyenler gelip Doğubayazıt halkına baksınlar” diyerek, iktidarın Kürtlerin mücadelesini bitirmek için sistematik olarak saldırdığını söyledi. Koç, “Her gün halkımıza saldırıyorlar. Mücadelemizi bitirmek yok etmek istiyorlar. Bugün binlerce arkadaşımız cezaevinde işkence ve kötü muamele dayatılıyor. Ama asla ne onların ne bizim mücadelemizi bitirmeyi başarmayacaklar” diye konuştu.

PKK Lideri Öcalan üzerindeki tecritte değinen Koç, "İmralı zindanında eşi benzeri görülmemiş bir tecrit uygulanıyor. Kendi anayasalarını bile çiğniyorlar. Öcalan üzerindeki tecrit derhal kaldırılsın. Öcalan yaşanan tüm sorunları çözebilir” ifadelerini kullandı.

'BİR GİDER BİN GELİRİZ'

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir de Kürtlerin direnişine değinerek, “Kürtler zulme karşı hiçbir zaman baş eğmemiştir. Kürtlerin köle olmasını istiyorlar. Bu baskılara karşı hiçbir zaman halkımız korkmadı. Direnerek bu günlere geldik. Onlar gidecek biz kalacağız ve özgür Kürtlerle ve özgür yaşamı inşa edeceğiz. Bunu halkımızla başaracağız. Biz bir gider binler geliriz, bunu sakın unutmasınlar” şeklinde konuştu. 

Konuşmaların ardından Doğubayazıtlılar Newroz ateşini yaktı. Newroz kutlaması Koma Aryen müzik grubu, Devrim Çelik ve Evin Sındi’nin şarkılarının ardından son buldu. 

Newroz Bitlis’te de Tatvan Fuar alanında kutlandı. Yoğun polis ablukasına rağmen Newroz’a binlerce kişi katıldı. Newroz programı ilk olarak demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Tertip komitesi adına konuşan İbrahim Baran, Newroz’un tarihine değinerek Newroz’un barışa vesile olmasını diledi.  

'KADIN MÜCADELESİNDEN KORKUYORLAR'

Ardından Tevgera Jinên Azad (TJA) adına konuşan Zekiye İlbasan, Newroz’un sadece baharın gelişi olmadığını, halkların direniş bayramı olduğunu söyledi. Diyarbakır’da gözaltına alınan 25 kadından 11’inin tutuklandığına değinen İlbasan, “Kadınlardan korkuyorlar, kadın mücadelesinden korkuyorlar, çünkü biliyorlar ki kadın özgür olmadan toplum özgür olmaz” dedi. İlbasan, Newroz’un Öcalan’ın özgürlüğüne vesile olacağını belirterek, “Sayın Öcalan özgürleşmedikçe ne Türkiye’ye ne Ortadoğu’ya onurlu bir yaşam gelmeyecek. Cezaevlerinde binlerce hasta tutsak var. Özellikle Aysel Tuğluk ve Mehmet Emin Özkan şahsında tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerekiyor. Başta Öcalan üzerindeki tecrit kalkmadan kimse kendini özgür kabul etmemelidir” ifadelerini kullandı.

HDP Bitlis Milletvekili Mahmut Celadet Gaydalı da, “Burada bu soğuk havada, yeni bitme Dehak’lara karşı Demirci Kawa’ların sesi olduğunuz için sizi canı gönülden selamlıyorum” dedi. HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz ise direniş ve dayanışma çağırısında bulunarak halkı selamladı. 

Yapılan konuşmaların ardından meydanda “Bijî serok Apo” sloganları eşliğinde Newroz ateşi yakıldı. Program Dengê Jinên Azad Grubu ve sanatçı Gülay Kaya’nın seslendirdiği ezgilerin ardından son buldu.

BULANIK

Newroz Bulanık’ta “Dem dema serkeftinê ye” şiarıyla otogar alanında kutlandı. Yoğun güvenlik önlemleriyle rağmen programa binlerce kişi katıldı. Saygı duruşuyla başlayan Newroz’a, HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, yerine kayyum atanan HDP’li Erciş Eski Belediye Başkanı Diba Keskin ve çok sayıda kişi katıldı. 

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun, Newroz’un direniş bayramı olduğuna dikkat çekerek “Newroz halkların direniş bayramıdır. Newroz kadınların direnişidir. Newroz çağdaş Dehak’lara karşı çağları aşan kadim Kawa’ların direnişidir” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından meydanda sloganlarla ateş yakıldı. 

Program yerel sanatçıların sahne almasının ardından son buldu.

Editör: Haber Merkezi