İZMİR - Alevilerin yeni yılın başlangıcı olarak kabul ettiği Gaxan büyük bir coşkuyla kutlandı.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi, Alevilerin yeni yılın başlangıcı olarak kabul ettiği Gaxan'ı Bayraklı ilçesi Onur Mahllesi'nde coşkuyla kutladı. Çok sayıda kişinin katıldığı etkinlik Gaxan'ın temsili karakteri olan Kalo Gaxan ve Fadikê'nin canlandırıldığı performans ile başladı.

"Gaxan piroz be", "Gaxan  bimbarek bo" sloganları ile sokakları gezen Kalo Gaxan ve Fadike karakterleri kapısını çaldığı her evden un, şeker gibi lokmalar topladı. Mahallelinin coşkuyla karşıladığı Gaxan kutlamasında davul zurna eşliğinde halaylar çekildi. Renkli görüntülere sahne olan Gaxan, toplanılan lokmaların pay edilmesiyle devam etti.

'KÜLTÜRÜMÜZÜ YAŞATIYORUZ'

Etkinliğin ardından Gaxan'ın anlam ve önemine ilişkin konuşan DAD Genel Merkez Yöneticisi Asil Benler, yeni yılın Mezopotamya ve Anadolu halklarının farklı isim ve çeşitli yöntemlerle kutladığını, Rêya Haq Alevilerinin ise Gaxan ismi ve ritüelleri ile karşıladıklarını söyledi. Benler, “Tarihsel yaşam alanlarımızdan çeşitli vesilelerle göç ettiğimiz metropollerde, kültürümüzü ve inancımızı unutmamak ve toplumsal hafızamızı canlı ve diri tutmak adına biraya geldik. Halkımız bu etkinlik aracılığıyla kadim Gaxan kültürünü coşkuyla kutladı. Gaxanınız kutlu olsun. Yeni yıl barış demokrasi ve özgürlüklerin yılı olsun" temennisinde bulundu.

GAXAN NEDİR?

Kalo Gaxan Kirmançkide ihtiyar, yaşlı anlamına gelirken, Gaxan ise Aralık ayına verilen isimdir. Dersim, Sivas, Erzincan, Çewlik, Muş, Semsur gibi bölgelerde kutlanan Gaxan etkinliği, 21 Aralık’ta başlıyor. Gaxan, yılın bitişi ve yeni yılın başlangıcının habercisi olarak biliniyor. Eski yılı uğurlayıp, yeni yılı karşılamak için Aralık ayının 3’üncü haftasında başlayan Gaxan etkinliği Ocak ayının ilk haftasının sonuna kadar sürüyor. Etkinlik kapsamında bazı kültürel ve dini ritüeller yapılır.

GAXAN OYUNU

Gaxan oyunu, biten yılı temsilen yaşlı kal, yaşlı yılın yani kalonun bir türlü bırakıp da gidemediği ve dünyayı simgeleyen Fadik ile gelecek olan yılı temsilen Arap, bu oyunun ana karakterleridir. Kal, Fadik, Arap ve beraberindekiler, evlere haber vermeksizin giderek, eğlence ile lokmalarını toplarlar. Toplanılan lokmalar ihtiyacı olan yoksul kişilere pay edilir. 

( MA )

Editör: Haber Merkezi