İSTANBUL - Newroz kutlamalarındaki coşkuya resmi ideolojinin penceresinden bakan iktidar yanlısı medya, yıldan yıla gürleşen ateşi, söndürmeye çalıştı, kitleleri ise hedef gösterdi. 

Üç bin yıllık geçmişi olan, baharın başlangıcı ve yeniden doğuş olarak kutlanan Newroz, Kürt halkı için aynı zamanda direnişin sembolü oldu. Kürtlerin kadim inancı Zerdüştlükte kutsal gün olarak kabul edilen ve bunun yanı sıra Kürtlerin yıkım, ölüm ve zulme karşı verdiği mücadelenin simgesi haline dönüşen Demirci Kawa’nın zalimlere karşı yaktığı isyan ateşi ile anlamına anlam katan Newroz, günümüzde de milyonlarca kişi tarafından kutlanıyor.  

Devlet eliyle engellenmeye çalışılsa da renkli görüntüleri ortaya çıkaran Newroz kutlamaları, iktidar yanlısı medyanın hep hedefi oldu.

MEDYANIN ROLÜ

1990’lı yıllarda Kürtleri bir bütünen yok sayma tutumuyla Newroz kutlamalarına neredeyse hiç yer vermeyen televizyon ve gazeteler, baskı ve şiddet politikalarının yumuşadığı 2000’li yıllardan itibaren kısmen de olsa bu kutlamaları görmeye başladı. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın demokratik siyaset ve müzakerenin çağrısını yaparak başlatılan diyalog süreci, 2013 yılındaki Newroz kutlamaları tüm televizyon ve gazetelerin birincil gündemleri arasında yer aldı. Öyle ki devletin resmi basın yayın organları tarafından kutlamalar için “Diyarbakır’da tarihi gün” başlıkları atıldı.

SAVAŞ SİYASETİ

İktidarın arka planda “Çöktürme planı” yürüttüğü diyalog sürecinin AKP tarafından sonlandırılıp savaş konseptinin devreye sokulduğu 2015 yılından bugüne ise Newroz kutlamalarına dair yeniden 90’ların diline dönüş yapıldı. Ana akım medyanın sansür ve iktidarın anlayışını yansıtan diline karşı "Özgür Basın” geleneğini sürdüren gazeteler ise, Newroz’u ve halkın taleplerini manşetlerine taşımayı sürdürdü.

DİRENİŞ VE ZAFER GÜNÜ

1991 yılında haftalık olarak yayın yapan Yeni Ülke gazetesi “Newroz Türk bayramı oldu” ve “Kürt halkının direniş ve zafer günü: Newroz her yerde” manşetleriyle çıkarken, Hürriyet gazetesi ise Şırnak ve Cizre’deki kutlamalara yönelik devlet saldırısını, “Kanlı Nevruz’un bilançosu 31 ölü: Bayram mı, isyan mı?” başlığıyla verdi. Milliyet gazetesi ise kutlamaları ilk sayfasında “Camiye Kürt bayrağı” başlığıyla verdi. 

Yeni Ülke gazetesi, 1992 Newroz’unu “Newroz pîroz be” manşetiyle okuyucularına duyururken, Milliyet Gazetesi ise “Adana, Şırnak ve Cizre’de büyük çatışma; biri polis 24 ölü: Bayram değil isyan” başlığını manşetine taşıdı.

GAZETELER KAPATILDI

1993 yılında özgür basın geleneğinden gelen gazeteler, Newroz öncesi kapatıldı. 22 Mart 1993 tarihli Hürriyet gazetesi Newroz haberlerini iç sayfada, “PKK, Apo’yu dinledi” başlığıyla duyurdu. Haberin spotunda ise, “Nevruz, üç yıldan beri ilk defa Güneydoğu’da ve bütün yurtta, ufak tefek olayların dışında sakin geçti” ifadelerine yer verdi. Milliyet gazetesi ise “Ne günlere geldik” başlığıyla Newroz kutlamalarını gördü.

ÖZGÜR GÜNDEM: RESMİ ‘NEVRUZ’ TUTMADI

1994 yılında PKK’nin “Newroz’u evde kutlayın” çağrısı üzerine bölge kentlerinde halk sokaklara çıkmadı, ancak batı kentlerinde çeşitli kutlamalar yapıldı. Özgür Gündem gazetesi, “Resmi ‘Nevruz’ tutmadı” manşetini kullanırken, Milliyet gazetesi sür manşetinde, Avrupa’dan gelip Newroz kutlamalarına katılanları hedef göstererek, “Nevruz’un akbabaları” başlığını attı.  

GAZETELERDE YER ALMAYAN NEWROZ

1995 yılında devlet farklı bir yaklaşım içine girdi ve Newroz’un “Türk geleneği” olduğunu savunularak resmi "Nevruz" kutlamaları başlatıldı. Bir çok yerde "Nevruz" organizasyonlarını tertip eden devlet, Newroz'u kutlamaya çalışan halklara ise şiddeti reva gördü. Özgür Ülke gazetesi kapatıldığı için yayın yapamazken, diğer gazeteler de sayfalarını Newroz kutlamaları yerine sınır ötesi askeri operasyona ayırdı.

DEMİREL’İN ‘NEVRUZ’U!

Demokrasi gazetesi 22 Mart 1996 tarihinde “Dün Newroz’du” manşeti ile çıktı. Gazete Newroz kutlamalarından fotoğrafları manşetine taşıdı. Meydan gazetesi ise “Nevruz alarmı” manşeti ile devletin Newroz kutlamaları karşısında aldığı “güvenlik önlemleri”ne dikkat çekti. Milliyet gazetesi Newroz haberlerini dönemin Cumhurbaşkanı Demirel’in “nevruz” kutlamasına katıldığı fotoğraf karesi ile “Olaysız Nevruz” şeklinde verdi. Demirel’in fotoğrafının altında ise Diyarbakır’daki kutlamadan fotoğraf verildi.

NEWROZ COŞKUSU HER YERDE

1997 yılında Demokrasi gazetesi kutlamaları manşetten "Newroz coşkusu her yerde" başlığı ile duyururken, Milliyet gazetesi ilk sayfasında Newroz haberini “Eylemli, olaysız Nevruz” şeklinde verdi.

SEMA YÜCE NEWROZLAŞTI

1998 yılında “Kürtlerin direniş bayramını kardeş halklar ortak kutluyor: Newroz pîroz be” manşetiyle çıkan Ülkede Gündem gazetesi, 22 Mart günü ise, “Yüzbinler diriliş ateşini gürleştirdi” manşetiyle okuyucuyla buluştu. 24 Mart tarihli gazetede ise “PKK’li tutuklu Sema Yüce’den kirli savaşa protesto çığlığı: Newroz ateşiyle bedenini yaktı” manşetiyle Sema Yüce’nin eylemine yer verildi. Önceki yıllara göre daha kitlesel geçen Newroz kutlamaları, birçok gazete tarafından ya görülmedi ya da küçük haberlerle geçiştirildi. 

KOMPLO NEWROZ’A DAMGA VURDU

1999 yılındaki Newroz kutlamaları, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye'ye getirilişi nedeniyle olağanüstü “güvenlik” önlemleri altında gerçekleşirken, özgür basın geleneğinden gelen gazeteler kapatıldığı için yayın yapamadı. Milliyet gazetesi ise, Newroz haberlerini “Nevruz’da bol gözaltı” başlığı ile servis etti.

LASTİKLER GÖZALTINDA!

2000 yılının Newroz kutlamalarını Özgür Bakış gazetesi “Bu ateş sönmez” manşeti ile verdi. Milliyet gazetesi ise Newroz’da yakılan tekerleklerin polis tarafından toplatılması üzerinden haberi “Lastikler gözaltında” başlığıyla verdi ve Diyarbakır’da Newroz öncesi alınan “önlemlere” dikkat çekti.

‘YER GÖK GÖRKEM’

2001 yılında haftalık yayın yapan Yedinci Gündem gazetesi Newroz’u "Newroz’da 1 milyon kişi ‘Halkın programını’ yazdı: "Yer gök görkem” başlığıyla manşetine taşıdı. Milliyet gazetesi 24 Ocak 2001’de suikast sonucu öldürülen Diyarbakır Emniyet Müdürü Gaffar Okan üzerinden “Gaffar da Nevruz’daydı” başlığıyla kutlama haberini servis etti.

NEWROZ YASAK TANIMADI

2002 yılında kutlamalara getirilen yasağa rağmen halk sokaklara çıktı. Yedinci Gündem gazetesi, “Newroz yasak tanımadı" manşetiyle gördü. Milliyet gazetesi, çatışmalı geçen Mersin ve İstanbul’daki Newroz kutlamalarına dikkat çekerek, “Nevruz ateşi bu yıl can yaktı” başlığı ile haberi iç sayfada gördü.

HALK ÖZGÜRLÜĞE YÜRÜYOR

2003 yılında ise gazeteler Newroz haberlerini hiç görmedi. Gazeteler tüm sayfalarını Irak savaşına ayırdı. 2003 yılındaki kutlamaları Yeniden Özgür Gündem Gazetesi, "Dehaq'a karşı Newroz ateşi" manşetiyle verdi.

2004 yılında ise Ülkede Özgür Gündem gazetesi, 22 Mart’ta "Halk özgürlüğe yürüyor" manşeti ile çıktı. Newroz haberlerini iç sayfada gören Milliyet gazetesi, “Nevruz kutlamasında gazeteciye dayak” başlığı ile haberi verdi.

GAZETE NEWROZ’U OKUYUCUYLA BULUŞTURAMADI!

2005 yılında ise, Ülkede Özgür Gündem gazetesi, 20 Mart günü "Öcalan Newroz'da demokratik projesini açıklıyor, Konfederalizm bugün ilan ediliyor" manşetiyle çıktı. Gazete, 21 Mart’ta ise "Bu başka Newroz" manşetiyle kutlamalara geniş yer verdi. İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi, gazetenin basılmayan 22 Mart tarihli nüshası için toplatma kararı verdi. Milliyet gazetesi ise, “Öcalan’ın gölgesinde…” başlığıyla Newroz haberini servis etti. Diyarbakır’da yüzbinlerin katıldığı Newroz kutlamasının fotoğrafını manşetine taşıyan gazete, “Diyarbakır’daki büyük Nevruz kutlaması İmralı’ya destek gösterisine dönüştü” ifadelerini kullandı.

‘SÖZ SIRASI AMED’DE'

2006’da İstanbul'da Kazlıçeşme Meydanı’nı dolduran yüz binler PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın siyasi iradeleri olduğunu haykırdı. "Söz sırası Amed'de" manşetiyle 21 Mart 2006 tarihinde çıkan Ülkede Özgür Gündem gazetesi, sonraki gün, "Halkın Newroz mesajı" başlığıyla çıktı. Milliyet gazetesi, “protokol ‘ateş üzerinde’” manşeti ile devlet erkanının “Nevruz” kutlamalarını sayfalarına taşıdı. İç sayfada yer verilen Kürtlerin Newroz kutlamaları için ise “PKK gösterisi gibi” başlığı ile servis edildi. 

NEWROZ PÎROZ BE

İstanbul'da her geçen yıl kitleselleşen Newroz'da 2007 yılında da yüz binler alanlarda oldu. Ortak talep ise PKK Lideri Öcalan'ın İmralı'da zehirlendiği iddialarının araştırılması ve tecridin son bulmasıydı. 2007'de Güncel gazetesi, "Newroz pîroz be" manşeti ile okuyucuyla buluştu.  Milliyet gazetesi, Newroz kutlamaları için devlet erkanının katıldığı programları haber olarak gördü.   Kürtlerin Newroz’u  için tam sayfa ayıran gazete “Renkli ve olaylı” başlığı kullandı.  

DEMOKRATİK ÖZERKLİK NEWROZU

2008'de Haftaya Bakış gazetesi, sokaklara çıkan yüz binlerin, “İmralı Cezaevi'nin kapatılması, operasyonların durdurulması, demokratik Anayasa ve Kürt kimliğinin kabulü ve anadilde eğitim” taleplerini, "Demokratik Özerklik Newroz’u” manşeti ile duyurdu. 

2009 Newroz’u yerel seçimler öncesine denk gelirken, Günlük gazetesi, "Milyonlar seçimini yaptı” manşeti ile Newroz kutlamalarında ortaya çıkan sonucu analiz etti.

YER GÖK NEWROZ

2010 yılında ise birçok gazete Newroz’u sayfalarına taşıdı. Newroz’a kısmi anayasa değişikliği gölgesinde gidildi. Günlük gazetesi, "Yer gök Newroz" ve "Milyonlar evet dedi" manşetini kullanırken, Cumhuriyet gazetesi “Nevruz kutlandı” manşeti ile hem Diyarbakır Newroz’unu hem de resmi “Nevruz” kutlamalarına yer verdi. Milliyet gazetesi, “Yüzbinler Newroz’u olaysız kutladı” başlığı ile haber yaparken, “Diyarbakır’da yüzbinlerin toplandığı medyana Öcalan damgasını vurdu” notu düştü. Sabah gazetesi ise “İşte açılım Nevruz’u: Sıfır olay” manşeti ile duyurdu. Sözcü gazetesi “Nevruz değil Apo şov” başlığı atarken, Star gazetesi “Nevruz’un dili barış” manşeti ile haberi duyurdu. Yenişafak gazetesi ise Abdullah Gül’ün katıldığı Ankara “Nevruz”una dikkat çekerek, “Cumhurun Nevruz’u” başlıklı haberi manşetten gördü.

TEK MERKEZDEN MANŞETLER

2012 yılında ise İçişleri Bakanlığı, 21 Mart dışındaki günler için yapılacak kutlamalara yasak getirirken, Gündem gazetesi yasağa rağmen sokaklara çıkan yüzbinlerin mücadelesini “Newroz Meydan Okudu” manşetiyle verdi.

Güneş gazetesi ise bir kişinin yaşamını yitirdiği Newroz’a ilişkin “Polis: 1 BDP:0” başlığını kullandı. Radikal gazetesi “İnatlaşma can aldı"; Bugün, “Nevruz terörü”; Akşam, “Yaktılar, yıktılar”; Habertürk, “Bayrama bak!”; Hürriyet, “Kin ateşi”; Sabah, “Bu nasıl nevruz”; Sözcü, “Yakıp yıkıp taşladılar - Bunun adı bayrammış”; Star, “Silah, şiddet, ateş, Nevruz”; Akit, “BDP yine yaktı yıktı”; Zaman, “Nevruz ateşiyle sokakları yakmaya çalıştılar”; Cumhuriyet, “Erken Nevroz'da bir ölü”; Taraf, “Nevroz'da Gaz Faciası”; Birgün, “Öldürmüşler Baharı” başlıklı manşetler kullandı. 

ÖCALAN DAMGA VURDU

2013 yılında PKK Lideri Öcalan'ın Diyarbakır Newroz'unda açıkladığı "Demokratik çözüm manifestosu”nu, Özgür Gündem gazetesi “Öcalan Amed’den seslendi: Yeni bir dönem başladı” başlığını manşete taşıdı. 

POSTA: MANDELA BAŞARDI, ÖCALAN DA BAŞARACAK

Sabah, “PKK çekiliyor” manşeti ile haberi duyururken, “Bugün yeni bir dönem başlıyor. Silahlı direniş sürecinden, demokratik siyasi sürece kapı açılıyor. Silahlar sussun, fikirler konuşsun noktasına geldik. Silah değil, siyaset öne çıkıyor” ifadelerini kullandı. Posta gazetesi ise “Mandela başardı, Öcalan da başaracak” manşeti ile Newroz’u sayfalarına taşıdı. Habertürk gazetesi, “Barış zamanı”; Zaman gazetesi,“PKK’ya ‘silah dönemi bitti’ çağrısı”; Vatan gazetesi, “35 bin candan sonra silahlara veda”; Taraf gazetesi, “Yeni dönemin nevruzu”; Radikal, “Biji Türkiye”; Cumhuriyet, “Yeni döneme geçiş”; Yeni Şafak, “Silahlar sustu barış zamanı”; Evrensel, “Amed Newrozu’nda pusula barışı gösterdi” başlıklarıyla tarihi Newroz’u manşetine taşıdı.

HABERTÜRK: BARIŞIRKEN DE KORKMAYIZ

2014 Newroz’una da Öcalan’ın mesajı damga vurdu. Onlarca ulusal ve uluslararası haber kanalı Diyarbakır Newroz’undan canlı yayınlarını "Diyarbakır'da tarihi gün" şeklinde servis etti. Gazeteler ise Diyarbakır’a deneyimli muhabir ve yazarlarını gönderdi. Özgür Gündem gazetesi "Büyük Barışa Davet" manşeti ile çıktı. Akşam Gazetesi, "Derin Örgüte İnat Çözüm Baharı”; Milliyet Gazetesi, "Kararlılık Mesajı"; Sabah Gazetesi, "Çözüme devam Nevruz'u"; HaberTürk, “Barışırken de korkmayız”; Star Gazetesi, "Barış Nevruzu" başlıklarını tercih etti.

DOLMABAHÇE İLK SAYFALARDA

2015 yılında Özgür Gündem gazetesi, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın mesajına yer vererek, “Dünya Öcalan’ın mesajına, halklar özgürlüğüne kilitlendi: Milyonlar tek yürek” manşeti ile çıktı. Özgür Gündem gazetesi “Öcalan’dan mahşeri topluluğun huzurunda dünya halklarına ve devletlere tarihi mesaj: Demokrasi zamanı” manşeti ile Öcalan’ın mesajına dikkat çekti. Evrensel gazetesi ise “Sorumluluk devlette” manşeti ile Öcalan’ın mesajına yer verdi.

Milliyet gazetesi manşetine Bahçeli’nin “İhanet Mektubu”, manşetin yan tarafında ise Diyarbakır’da PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Dolmabahçe Mütabakatına dair “Dolmabahçe tarihi eşikti” şeklindeki sözlerini taşıdı. Sabah gazetesi, Erdoğan’ın “Çözüm süreci tüm Türkiye’yi kapsıyor” sözlerini manşetten verirken, Diyarbakır Newroz’u için ise “Barış Nevruz’u” başlığını kullandı. Cumhuriyet gazetesi, “Saray’a isyan”; Posta gazetesi, “Herkes coştu”;  Zaman gazetesi, “Silahlara veda çağrısı”; Sözcü, “İmralı’nın mesajlarını okutanlara çağrı: Tayyip ile Apo’yu el ele bu meydanda görmek istiyoruz”; Star, “İzleme heyeti ‘ada’yı meşrulaştırır”; Habertürk gazetesi, “Nevruz’da  4 mesaj”; Aydınlık gazetesi, “Bölenler bölünüyor”; Yurt gazetesi ise “Eşme ruhu” manşeti attı.

BARIŞ BİR HAFTADA GELİR

2016 yılında Newroz’a bölge kentlerindeki öz yönetim direnişleri damga vurdu. 22 Mart 2016 tarihinde Özgür Gündem gazetesi Diyarbakır’da milyonların katıldığı Newroz’u manşetine “Çözüm İmralı’da” başlığıyla taşıdı. Evrensel gazetesi “Diyarbakır Newroz’undan çözüm mesajı: Silahlar sussun müzakereler başlasın”, Cumhuriyet gazetesi ise “Barış bir haftada gelir” başlığıyla Diyarbakır Newroz’unda yükselen sesi sayfalarına taşıdı.

Sabah gazetesi sabah erken saatlerde alandan çekilmiş bir fotoğraf eşliğinde “Diyarbakır yüz vermedi” başlığını kullanırken, Posta, Milliyet gazeteleri ise ilk sayfalarında Newroz’a hiç vermedi. Zaman gazetesi ise Sabah gazetesi gibi, “Diyarbakır’da Newroz sönük geçti” diyerek, “Teröre karşı Malazgirt ruhu” manşeti attı. Sözcü gazetesi ise Newroz kutlamasını hedef alarak, “Hainler Diyarbakır’da şov yaptı: Yapana da yaptırana da yazıklar olsun” manşeti attı. Star gazetesi, “Nevruz’u vurdular” şeklinde haber yaparken, Taraf gazetesi de “Diyarbakır’da Nevruz ateşi buruk yandı” başlığı ile haber geçti.

‘HAYIR’ ÖNE ÇIKTI

2017 Newroz’u ise 16 Nisan referandumu öncesine denk geldi. Alanlara çıkan yüzbinler başkanlığa “hayır” dedi. Özgürlükçü Demokrasi gazetesi “İşte halk iradesi” manşeti ile meydanlara çıkan milyonları manşetine taşıdı. Cumhuriyet gazetesi ise manşetten “Nevruz ateşi barış için yandı” dedi. Gazete “hayır/na” şiarını öne çıkardı. Evrensel gazetesi Diyarbakır Newroz’unu “Hayır’da barış, Barış’ta da hayır var” manşetini atarken, Star gazetesi, Diyarbakır Newroz’un ilk sayfanın göbeğinden “Nevruz ateşi olaysız yandı” diyerek, öz yönetim direnişlerinde devletin baskı politikalarının sonuç verdiğini iddia etti. Milliyet gazetesi bu yıl da meydanları dolduran yüzbinleri görmezken, İstanbul Valiliği’nin “Nevruz” kutlamasını “Nevruz coşkusu” diye servis etti. Posta gazetesi ise “Coşkulu Nevroz” şeklinde ilk sayfada haberi servis etti. Habertürk gazetesi ise “Nevruz kutlandı” demekle yetindi.

‘NEWROZ ATEŞİ EFRÎN’İ TEMİZLEYECEK’

2018’deki kutlamalarda, Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Efrîn’e yönelik saldırılarına yönelik tepkiler öne çıktı. Ana akım medya TSK’nin Efrîn’e yönelik işgalini manşetlerine taşırken, Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi “Newroz ateşi Efrîn’i temizleyecek” manşetiyle çıktı. Evrensel gazetesi “Türkiye’nin dört bir yanından gerçekleştirilen Newroz mitinglerinde barış talebi damgasını vurdu. Baskılara rağmen kitlesel geçen mitinglerde Afrin harekatına tepki gösterildi” diyerek “Barışın bir sahibi var” manşetiyle çıktı. Hürriyet Gazetesi, kutlamaları “Ateşler yakıldı Nevruz kutlandı”, Cumhuriyet gazetesi, “Nevruz ateşi umuda yandı”, Star gazetesi ise “Nevruz özgürleşti” başlığıyla görürken, diğer gazeteler de meydanları dolduran milyonları görmezden geldi.

ÖCALAN’A TECRİT MANŞETTE

“Mutlaka kazanacağız, tecridi kıracağız” sloganıyla PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması talebiyle kutlanan 2019 Newroz’u, gazetelerin birinci sayfasında yer bulmadı. İktidar güdümündeki gazeteler “kör sağır dilsizi” oynarken, bazı gazeteler de isimi Türkçeleştirerek kısaca değindi. Sadece 2 gazete Newroz’u manşetten görürken bunlardan Yeni Yaşam Gazetesi, “Newroz’la kazanacağız tecridi kıracağız” manşetiyle çıkarken, Evrensel Gazetesi de “Halk buradayız dedi’” manşetiyle okuyucuyla buluştu.

NEWROZ’U GÖRMEDİLER

Birgün Gazetesi ise, birinci sayfadan “Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı” diyerek kısa bir haber olarak gördü. Sözcü Gazetesi ilk sayfasında resmi “Nevruz”a vurgu yaparak “Türkiye Nevruz’u coşkuyla kutladı” diye geçerken, Güneş Gazetesi “Nevruz coşkusu”, Cumhuriyet Gazetesi ise “Nevruz’u on binler kutladı” diyerek yüzbinlerin aktığı kutlamayı küçük bir haber olarak yansıttı.  Diğer hiçbir gazete ise, milyonlarca insanın bir araya geldiği Newroz kutlamalarını ilk sayfalarında görmedi.

2020’YE KORONA ENGELİ

Tüm dünyayı etkisi altına alana koronavirüs nedeniyle 2020’de kitlesel Newroz kutlamaları iptal edildi.   

 HAVUZ MEDYA GÖRMEDİ

“Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla düzenlenen 2021 Newrozu, geçmişte olduğu gibi ana akım medya tarafından görülmedi. Yeni Şafak Gazetesi, Karar ve Akşam gazetesi, kutlamaları görmezken, Milliyet Gazetesi ise, “Nevruz sevinci” başlığını tercih etti. 

Birgün gazetesi ise Newroz günü ön sayfasında “Newroz’da direniş” başlıklı yazı ile iktidarın baskılarına rağmen Newroz’un yapıldığına dikkat çekti.

ÖZGÜRLÜK NEWROZU

Salgın nedeniyle katılımın engellendiği Diyarbakır’daki kutlamaya ilişkin Yeni Yaşam Gazetesi, “Özgürlük Newroz’u” manşeti attı. 

İLK ATEŞ KATO, FİNAL AMED

  

2022 yılında ise 72 ayrı merkezde Newroz ateşi yakılacak. Newroz kutlamalarının ilk ateşi, 15 Mart’ta Türkiye’nin saldırılarının sürdüğü Federe Kürdistan Bölgesi’nin sınır hattında bulunan Şırnak’ın Beytüşşebap ilçesinde verilecek. 15 Mart’tan itibaren her kentte yakılacak Newroz ateşi ile kutlamalar gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra kitlesel geçen İstanbul ve Van’da ise Newroz 20 Mart’ta yapılacak. Newroz finali ise her zamanki gibi 21 Mart’ta Diyarbakır’da yapılacak.

MA / Mehmet Aslan

Editör: Haber Merkezi