İZMİR - İzmir Newroz Tertip Komitesi üyesi Erkan Gökber, Newroz’un Demokrasi İttifakı’nın ilk güçlü çıkışını sağlayacağını belirterek, “Kölelik zincirini parçalamaya ve birleşik mücadeleye davet ediyoruz” dedi. 

Bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla başlatılan Newroz kutlamalarının gerçekleştireceği İzmir’de, hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Kürtlerin yanı sıra sol, sosyalist ve işçi hareketlerinin de etkili olduğu kentte, coşkulu bir kutlama yapılması planlanıyor. Newroz ateşi ise 20 Mart’ta saat 13.00’da Gündoğdu Meydanı’nda yakılacak. 

Newroz Tertip Komitesi üyesi Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) İzmir İl Sözcüsü Erkan Gökber, 2022 Newrozu’nun Demokrasi İttifakı için önemli olduğunu belirterek, katılım çağrısında bulundu. 

3’ÜNCÜ CEPHE ŞART 

Ülkede halkların yoksulluk, işsizlik ve hayat pahalılığına mahkum edildiği bir dönem yaşandığını dile getiren Gökber, işçi sınıfına dayatılan kölelik rejiminin Kürt halkına dayatılan asimilasyon ve baskı politikalarından bağımsız olmadığına dikkat çekti. AKP-MHP bloğunun faşizmle ülkeye egemen olmaya çalıştığını söyleyen Gökber, “Buna karşı ise toplumun öfkesi gün gün yükseliyor. Kürt halkının istikrarlı bir şekilde yürüttüğü özgürlük mücadelesini hepimiz biliyoruz. Bunun yanı sıra işçi hareketinde de önemli bir yükselişin olduğu bir dönemdeyiz. Bu mücadelelerin birbiriyle ortaklık kurması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda demokratik bir ittifakın gelişmesi, 3’üncü bir cephenin kurulması çok önemli” diye belirtti. 

NEWROZ ÇIKIŞ OLACAK

Mevcut ittifak ve siyasi anlayışın insanlara artık bir şey vadedemediğini belirten Gökber, “Son dönemlerde HDP çağrısıyla yapılan ittifak çalışmaları var. Bu ittifakın sadece masa başında olmadığı Newroz sürecinde kendisini gösterecektir. Newroz, ittifakın ilk güçlü çıkışını sağlayacak. Newroz Asya’dan Kafkasya kadar bütün halklar açısından doğanın ve halkların uyanışını temsil ediyor. O açıdan yaşanan sorunların mücadele hattına dönüştürülmesini sağlayacak bir takvimdir. Sonrasında ise işçi sınıfı, Alevi toplumun eşit yurttaşlık ve Kürt özgürlük mücadelelerini güçlendirmelidir. Buralarda topluma mücadele kanalları açmalı” ifadelerini kullandı.

İLGİ YOĞUN

2022 Newrozu’nun pandemi ile birlikte yaşanan sıkıntılı sürecin de üstünü örteceğini dile getiren Gökber, halkların biriken sorunlara karşı güçlü bir çıkış yapacağını vurguladı. Bu nedenle Newroz’un hem Kürt halkı hem de diğer toplumsal dinamiklerin mücadelesi açısından kritik olduğunun altını çizen Gökber, şöyle devam etti: “Newroz çalışmalarına halkın ilgisi çok yoğun. Gittiğimiz her alanda hem eşit yurttaş olamamanın hem de yoğun bir yoksulluk dalgasının olduğunu görüyoruz. Bu dalgalara karşı biriken yoğun bir öfke var. Halk kendisini terk edilmiş olarak görüyor. Dolayısıyla yürüttüğümüz çalışmalara karşı oldukça ilgililer. Özgürlük, eşit yurttaşlık ve insanca bir yaşam talebinin birleşik bir mücadele hattı olarak önlerine gelmesi önemseniyor.

BİRLEŞİK MÜCADELEYE DAVET 

Bizim yaklaşımımız 2022 Newrozu ile 1 Mayıs’ı arasında köprü kurabilmek. Temel taleplerin iş, ekmek, barış ve özgürlük olması gerektiğine inanıyoruz. Migros depo işçilerine vurulan kelepçe ile Kürt halkının siyasi temsilcilerine vurulan kelepçe aynı merkezden kaynaklanıyor. Bunun için Newroz’da başta Kürt ve Alevi halkları olmak üzere bütün ezilen halkları, işçi sınıfını kölelik zincirini parçalamaya ve birleşik mücadeleye davet ediyoruz.”

MA / Tolga Güney

Editör: Haber Merkezi