URFA -  Öcalan'ın 73'üncü yaş günü kutlamaları kapsamında Amara'ya gelen heyet, Fırat Nehri’nin kenarında yer alan Vahna Mahallesi'nde zeytin fidanı dikti. 

Mezepotamya Haber Ajans (MA) haberine göre; PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 73'üncü yaş günü dolayısıyla düzenlenen yürüyüşün ilk grupları, Urfa’nın Halfeti ilçesinin Amara (Ömerli) Mahallesi'nde bulunan çevre mahallelere ulaştı. Fırat Nehri kenarındaki Vahna Mahallesi'ne geçen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, partisinin Halfeti İlçe Örgütü yöneticileri ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) üyeleri ile birlikte Öcalan'ın 73'üncü yaş günü dolayısıyla fidan dikti. 

Etkinlikte konuşan HDP'li Sürücü, PKK Lideri Öcalan'ın 73'üncü yaşına girdiğini belirtti. Öcalan üzerinde 24 yıldır ağır tecridin uygulandığını belirten Sürücü, "Öcalan'a uygulanan tecritle bu halk barış ve özgürlükten mahrum bırakıldı. Newroz'da milyonlar sokak ve alanlara çıktı. Bir kez daha Sayın Öcalan'ın özgürlüğünü ve tecridin kaldırılmasını istedi. Barışın ve çözümün yolunun İmralı'dan geçtiğini belirtti. Bizde 4 Nisan'da bir kez daha devlet yetkililerine sesleniyoruz; tecridi sonlandırın, Sayın Öcalan'ın özgürlük şartlarını oluşturun. Kürt sorununun çözümü Sayın Öcalan'dır" dedi. 

Sürücü, Öcalan'ın 73'üncü yaş gününün Ortadoğu ve ülkeye barış getirmesini diledi. 

Ağaç dikimi sırasında kalabalık hep birlikte, "Rojbuna tê piroz be ey Serok Apo" sloganları attı. 

Öte yandan Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Van, Hakkari, Adana ve Mersin başta olmak üzere birçok kentten Amara’ya gelişler sürüyor.  

Kürtler Amara’ya akın ediyor

Kürtler, bir çok merkezden PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 73’üncü yaş günü için yönünü Amara'ya çevirdi. Toplanma noktalarında halaylar çeken gruplar, Öcalan’ın özgürlüğünü talep ediyor. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan, 23 yıldır ağır tecrit koşullarında tutulduğu İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde 73’üncü yaşına giriyor. Günlerdir Öcalan’ın 73’üncü yaş günü için birçok kentte fidanlar dikilirken, bugün Öcalan’ın doğduğu Urfa’nın Halfeti ilçesine bağlı Amara (Ömerli) Mahallesi’nde, MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde, Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) katılımı ile kitlesel kutlama yapılacak. 

DÖRT BİR YANDAN AMARA’YA

Dün akşam saatlerinden bu yana kutlamaya katılmak isteyen yurttaşlar araçlar Amara’ya doğru yola koyuldu. Diyarbakır, Botan, Serhat ve Çukurova kentlerinden yönlerini Amara’ya çeviren yurttaşlar, birçok yerde asker ve polis tarafından engellendi. Engellemeye rağmen Amara’ya gitmek isteyen yurttaşlar, Halfeti yolunda ilerliyor. Yurttaşların doğum günü etkinliği için düzenlediği yolculuğu engellemek isteyen asker ve polisler, Birecik otoban çıkından sonra Halfeti'ye dönen yol girişinde kurdukları barikatta, 2 gündür ilçeye girişleri engellemeye çalışıyor. Otoban çıkışına ulaşan yurttaşlar, gişelerde toplanmaya başladı. Burada araçlardan inerek halay çekmeye ve "Rojbûna te pîroz be ey Serok Apo" sloganı atıyor. 

KUTLAMA HALAYLARLA BAŞLADI 

Halfeti'ye çıkan diğer yollarda da polis barikatları kurulurken, Amara'nın çevre mahallelerinden kutlamaya katılmak isteyen yurttaşlar Yukarı Göklü (Gogan) Mahallesinde bir araya gelmeye başladı. Gogan'da bir araya gelen yurttaşlarda, halaylar çekerek "Rojbûna te pîroz be" sloganları attı. Yurttaşların, kutlamadan sonra Amara’ya yürüyüş yapması bekleniyor. 

Öte taraftan HDP'nin Urfa milletvekillerinden Ömer Öcalan ve partililer ile Adana'dan gelen sanatçı grubunun Amara'ya ulaştığı ve yurttaşları Öcalan'ın ailesi ile birlikte karşılamayı bekledikleri öğrenildi. 

( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi