İSTANBUL - Tüm engellemelere rağmen savaşa, yoksulluğa, erkek devlet şiddetine karşı Feminist Gece Yürüyüşü’nde buluşan binlerce kadın, “Bu isyan bitmeyecek” dedi.

MA'nın haberine göre; Bu yıl 20’ncisi düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü için binlerce kadın; isyanını, itirazını ve taleplerini dile getirmek için Taksim’de buluştu. “Feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan” şiarıyla düzenlenen gece yürüyüşü için kadınların bu yıl ki buluşma noktası ise  Taksim’de bulunan Sıraselviler Caddesi idi. Ancak bir gün önce valilik kararıyla Beyoğlu’nda etkinlik düzenlenmesi engellenince kadınların Sıraselviler Caddesi’nde buluşması engellenmek istendi. Sıraselviler Caddesi dışında, İstiklal Caddesi ve Taksim Meydanı’na tüm giriş çıkışlar barikatlarla kapatıldı.

BULUŞMA ÖNCESİ GÖZALTI

İstanbul’un farklı ilçelerinden buluşma alanına gelen kadınlara da gözaltı işlemi yapıldı. Kadıköy’de 20 kadın, Beşiktaş’ta ise 38 kadın gözaltına alındı.

‘BU İSYAN BİTMEYECEK’

Kadınların toplanma alanı olan Sıraselviler Caddesi’ne izin verilmeyince kadınlar, Tel ve Büyükparmak sokak ile  Firuzağa, Cihangir başta olmak üzere birçok noktada bir araya geldi. Bulundukları sokaklarda taleplerini içeren pankartlarını açan kadınlar, “Bu isyan bitmeyecek”, “Jin jiyan azadi”, “İnadına isyan, inadına özgürlük”, “Erkek adalet değil, gerçek adalet”, “Polis simit sat onurlu yaşa”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” sloganlarını attı.

‘AYSEL TUĞLUK ONURUMUZDUR’

Kadınlar, katledilen kadınları, isimlerini söyleyerek anarken, cezaevinde tutuklu bulunan kadınlara dikkat çekildi. Kadınlar üzerinde “Aysel Tuğluk ve hasta tutsaklar onurumuzdur” yazılı dövizleri taşıdı.

KADINLARIN YÜRÜŞÜ ENGELLENEMEDİ

Polisin tüm engellemelerine rağmen kadınlar, yoksulluğa, savaşa, sömürüye, kadın katliamı, şiddete ve İstanbul Sözleşmesi’nin iptal edilmesine karşı sloganları içeren pankart ve dövizlerini taşıyarak, coşku ile bulunduğu sokaklardan toplanma alanı olan Sıraselviler Caddesi’ne doğru yürüyüşe geçti. Kadınlar, "Feminist isyan" pankartını açtı. Kadınların yürüyüşü yer yer biber gazı, plastik mermi ve barikatlarla engellenmeye çalışılsa da, kadınlar yürümekte ısrarlı oldu. 

İTAAT ETMİYORUZ

Rengarenk kıyafetler giyen kadınlar yürüyüşte, düdük ve renkli flamaları ile sık sık "Geceleri de sokakları da meydanları da terk etmiyoruz", "Dünya yerinde oynar kadınlar özgür olsa", "Jin, jiyan, azadî", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganları attı. 

BARİKATLARI YIKTILAR

"Barikatı aç" diyerek polise tepki gösteren kadınlar, önüne konulan barikatları tek tek yıktı ve Sıraselviler Caddesi’ne ulaştı. Kadınlar burada 20’inci Feminist Gece Yürüyüşü’nün pankartını açtı. Burada toplanan binlerce kadın ardından Cihangir’e doğru yürüdü. Cihangir’de bulunan İSPARK önünde bir araya gelen kadınlar, İSPARK binasına "Geçinemiyoruz Feminist isyan" pankartını astı. Kadınlar, "Yaşasın 8 Mart, yaşasın mücadelemiz", "Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip'tir" sloganları attı. 

AÇIKLAMA YAPILDI

Kadınlar daha sonra burada basın açıklamasını okudu. “Feminist İsyan Bitmeyecek!” başlığıyla hazırlanan açıklama Kürtçe ve Türkçe okundu. Kadınların açıklaması şöyle: “20 yıl önce Taksim Mis Sokak’ta bir grup feminist bir araya gelerek savaş çıkaran devlet başkanlarının hepsi erkek tesadüf mü dedik ve ilk feminist gece yürüyüşünü başlattık. Bugün bu gece, 8 Mart 2022’de yine erkeklerin çıkardığı savaşın ve yoksulluğun gölgesinde on binlerce kadın bir aradayız feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan diyoruz.

DÜNYAYI DEĞİŞTİRECEĞİZ

İddiamız sadece bugünü kutlamak için değil, sadece kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı kaldırmak için değil, sadece eşitlik için değil. Dünyayı değiştirmekte gözümüz var. Feminist bir dünya kurana kadar bu sokaklardan isyan ve mücadele eksilmeyecek. İstanbul Sözleşmesi’ne ve 6284’e saldırılar, kadın cinayetleri, erkek şiddeti ve trans cinayetlerinin önünü açıyor. Erkek-devlet ve patriyarka işbirliğiyle bize yönelen bu saldırılar karşısında bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok diyoruz.

EMEĞİMİZ BİZİM

Varlığımız aile ile tanımlandıkça, ‘aile değiliz, kadınız, feminist isyandayız!’ demeye devam ediyoruz. İktidarınLGBTİ+lara yönelen homofobik, transfobik, nefret dolu sözlerine; LGBTİ+ların iş, barınma ve hatta yaşam hakkının yok sayılmasına dayanışmamızla ve mücadelemizle cevap veriyoruz. Ev içi işleri karşılıksız yapmamızı bekleyen, bize en güvencesiz, en düşük ücretli işleri dayatan, kadın emeğini sermayeye ucuz işgücü haline getirenlere karşı emeğimiz bizimdir, emeğimizin sömürülmesini kabul etmiyoruz!’ diyoruz. 

DİRENMEYE DEVAM EDİYORUZ

Salgının, ekonomik krizin tüm yükünü bize yükleyenlere, bizi yoksullaştıranlara karşı evlerde, fabrika önlerinde, ofislerde, şantiyelerde, meydanlarda direnmeye devam ediyoruz. ‘Mağdur’ olduğunu söyleyen erkekleri güçlendirmek adına nafaka hakkımızın gasp edilmesini kabul etmiyoruz. Patriyarkaya karşı mücadele eden kadınların ve kadın siyasetçilerin hapsedilmesini, KHK’larla, kayyumlarla kadın örgütlerinin ve kadın danışma merkezlerinin kapatılmasını kabul etmiyoruz. Kadın sığınakları ve kreşlerin yetersizliğine, ŞÖNİM’lerin niteliksizliğine, kadınların karakollardan geri gönderilmesine, öldürülmemek için öldürmek zorunda kaldıklarında da onlarca yıl hapis cezası verilmesine isyan ediyoruz. 

PATRİYARKAYA KARŞI

Sesimizi, sözümüzü, eylemimizi şiddetle, polisle bastırıp mahkemelerde yargılamaya çalışanlara itaat etmiyoruz. Korkmuyoruz. ‘Ritimli zıplayarak’ patriyarkaya başkaldırmaya devam ediyoruz. Diyoruz ki; patriyarkanın, kapitalizmin, ırkçılığın, savaşın, işgalin, dini baskının, emek sömürüsünün olmadığı eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek! Yaşasın feminist mücadelemiz!”

MEŞALE YAKTILAR

Açıklamanın ardından kadınlar bulunduğu yerden uzun süre "Zıpla zıpla zıplamayan Tayyip'tir", “Tayyip istifa” sloganını atarak ritmik bir şekilde zıpladı. Kadınlar aynı zamanda meşale yaktı.

"Asla yalnız yürümeyeceksin", "Yüklen Yüklen barikata yüklen", "Jin Jiyan Azadi" sloganlarını atan kadınlar şarkılar ve zılgıtlar eşliğinde halay çekip, dans etti.

Editör: Haber Merkezi