HABER MERKEZİ - Osmaniye, Antalya ve Hatay’da binler, Newroz ateşinin etrafında özgürlük halayına durdu. Yapılan konuşmalarda ise, “AKP ve MHP, bu alanlara iyi baksın” mesajı verildi. 

MA'nın haberine göre; Osmaniye, Antalya ve Hatay’ın İskenderun ile Dörtyol ilçelerinde binlerce kişi, bu yıl “Dem dema serkeftinê ye” şiarıyla kutlanan Newroz halayında bir araya geldi. 

OSMANİYE 

Osmaniye’nin Yunus Emre Mahallesi'nde kutlanan Newroz’a yüzlerce kişi katıldı. Polis bariyerleriyle kapatılan Newroz Alanı’nda, iki arama noktası kuruldu. Üst aramasından sonra halkın giriş yaptığı alan, rengarenk bayrak, flama ve balonlarla süslendi. "Şimdi kazanma zamanı" ve "Birlikte değiştireceğiz, şimdi kazanma zamanı” pankartları ise, polisin keyfi engellemelerine rağmen tertip komitesi tarafından alana asıldı.  Yöresel kıyafetlerle Newroz’a katılan kadınlar, erbaneler eşliğinde söylenen ezgilerle halaya durduğu alanda renkli görüntüler oluşturdu. 

Saygı duruşundan sonra konuşmacılar sahneden yurttaşlara hitap etti. 

‘AKP ARTIK YÖNETEMİYOR’

Alandaki yurttaşları ve siyasi tutukluları selamlayarak konuşmasına başlayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Türkiye her alanda kötüye gidiyor, artık ülkeyi yönetemiyorlar. Öyle bir duruma gelmiş ki insanlar geçinemediği için yaşamına son veriyor. Bu sorunların nedeni AKP ve MHP’dir. İnsanların yaşayabileceği bir yaşamı kurmuyorlar. İnsan hakları ihlali her geçen gün artıyor, hasta tutsakların durumu her geçen gün ağırlaşıyor. Bu hasta tutsaklardan biride Aysel Tuğluk’tur. Osmaniye’den Aysel Tuğluk’a ve tüm hasta tutsaklara selam gönderiyorum” dedi.

 ‘TECRİT POLİTİKASINDAN VAZGEÇİN'

Hasta tutukluların bir an önce serbest bırakılması gerektiğini vurgulayan Sürücü, HDP’nin hasta tutukluların serbest bırakılması için her geçen gün mücadelesini büyüttüğünü ifade etti. Sürücü, “Türkiye’de uygulanan tecrit her geçen gün tüm ülkeye yayılıyor. 2013 yılında İmralı’da Sayın Öcalan’la demokratik çözümler başlamıştı. O zaman savaş durmuştu. Bu demokratik çözümün muhatabı Sayın Öcalan’dı ancak AKP, bu demokratik çözümü tanımadı ve İmralı’da Sayın Öcalan üzerindeki tecridi derinleştirdi. Bu tecritle beraber kadınların, gençlerin, işçilerin üzerindeki tecrit ve hak ihlali de arttı. Zaman Sayın Öcalan’ın özgürlüğünün zamanıdır. Artık tecrit politikasından vazgeçin” çağrısında bulundu.

NEWROZ ATEŞİNİ KADINLAR YAKTI 

Konuşmanın ardından HDP’li Sürücü, Cizre bodrumunda katledilen Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) PM üyesi Mehmet Yavuzel'in annesi Hanım Yavuzel ve kadınlarla birlikte Newroz ateşini yaktı.  

Ardından yurttaşlar, yerel sanatçılardan Özkan Aktaş, Metin Eren ve Sezai Polat’ın söylediği ezgilerle halaya dururken, kutlama “Jin jiyan azadi” sloganıyla son buldu. Öte yandan bir genç, üzerindeki sarı, kırmızı ve yeşil flama gerekçe gösterilerek, polislerce gözaltına alındı.

ANTALYA 

Antalya’da “Dem dema serkeftinê ye” (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla Newroz, Kepez Arena Meydanı’nda büyük bir coşkuyla kutlandı. Rengarenk flamalarla süslenen alana, “Deniz Poyraz ölümsüzdür” ve “Tecridi kıralım hasta tutsakları özgürleştirelim” pankartları ile HDP İzmir İl Örgütü binasına yönelik silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz ile hasta tutuklu Aysel Tuğluk’un fotoğrafları asıldı. Halk, polisin kurduğu arama noktalarından geçerek, alana giriş yaptı. Newroz bayrakları ile sarı, kırmızı ve yeşil flamalar taşıyan kadın ve çocuklar,  “Bijî Newroz” sloganı ve zılgıtlarla alana girdi. 

Rengarenk yöresel kıyafetleriyle alanda renkli görüntüler oluşturan kadınlar, söyledikleri ezgiler eşliğinde halaya durdu. “Biji Newroz” ve “Bijî berxwedana zindana” sloganlarının atıldığı kutlamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), HDP İl Kadın Meclisi, Emek ve Demokrasi Güçleri ile HDP Antalya Milletvekilli Kemal Bülbül katıldı. Saygı duruşuyla başlayan Newroz’da, binlerce kişi hep bir ağızdan Çerxa Şoreşê Marşı’nı okuyarak, “Bijî Serok Apo” ve “Şehit namirin” sloganları attı. 

‘AKP-MHP ALANLARA İYİ BAKSIN’

Daha sonra açılış konuşmasını yapan HDP Antalya İl Eşbaşkanları Ahmet Kaya ve Hülya Hasbay, kitleyi selamlayıp, halkın Newroz’unu kutladı. Ardından konuşan SYKP MYK üyesi Sümeyye Köse, baskılara rağmen halkın alanda olduğunu belirterek, “Kumpas davalarıyla yoldaşlarımızı yargıladıklarını sanıyorlar. Arkadaşlarımız onların düzmece mahkemelerinde durumu teşhir ediyor. HDP’yi kapatmak isteyen AKP-MHP ve saray, bu alanlara iyi baksın. Bizler kazanacağız, Newroz’un ruhuyla bunları göndereceğiz” diye belirtti.  

8 MART RUHUYLA NEWROZ’A 

HDP İl Kadın Meclisi Sözcüsü ve TJA aktivisti Nur Aytemur, 8 Mart ruhuyla kadınların Newroz alanlara aktığını belirtti. Mazlumların direniş ruhuyla Newroz ateşinin yakıldığı ifade eden Aytemur, “Selam olsun barışın mimarisi Sayın Abdullah Öcalan’a” diyerek mücadele edenleri selamladı. 

 ‘TECRİTLE SUÇ İŞLİYORSUNUZ’

Halkın Newroz’unu kutlayan HDP’li Kemal Bülbül ise, şöyle dedi: “1982’de Newroz şafağında 3 kibritle Kürdistan ve Ortadoğu’yu aydınlatan Mazlum Doğan’ın yoldaşlarıyız bizler. Şimdi hep beraber şunu çok iyi biliyoruz; bu alanı dolduran sevgili gençler, kadın yoldaşlar, emektar halkımız, parti yöneticilerimiz, eşbaşkanlarımız, hep beraber parti kapatma davasına karşı eşitlik, özgürlük, adalet için mücadelemizi daha da yükselteceğiz. Kobanê Kumpas Davası’nda rehin tutulan Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, İdris Baluken adını sayamadığım tüm yoldaşlara selam olsun. Tecritle, tehditle Kürt halkının ve Kürt Halk Önderi’nin iradesini kıracağını sanıyorlar. Tecrit suçtur. Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan’a tecrit uygulayarak, suç işliyorsunuz. Son 50 yıldır eşitlik, özgürlük, adalet mücadelesi veren Kürt Halk Önderi, 2013’te ortaya koyduğu barış planıyla silahları susturdu, barışın önünü açtı. Ama AKP ve MHP tekrar savaşta ısrar etti.” 

Geliştirilen tüm baskılara karşı halkın direndiğini ifade eden Bülbül, ilk seçimde AKP ve MHP’yi göndereceklerini söyledi. 

NEWROZ ATEŞİ YAKILDI 

Konuşmaların ardından Bülbül, Barış Anneleri ile beraber Newroz ateşini yaktı. Yakılan ateşin ardından anneler, beyaz balon ve güvercin uçurdu. Daha sonra Kepez Çocuk Korosu sahneye aldı. Çocuklar, Kürtçe söyledikleri şarkılarla kitleyi coşturdu. 

Sarya Müzik Topluğu’nun sahneden seslendirdiği şarkılarla kutlama son buldu.

DÖRTYOL

Hatay’ın Dörtyol ilçesinde de, Newroz Eski Futbol Sahası Alanı’nda büyük bir coşkuyla kutlandı. Polis bariyerleriyle kapatılan alana, yurttaşlar üst araması yapıldıktan sonra alındı. Üzerinde Deniz Poyraz’ın fotoğrafının bulunduğu “HDP Denizdir, Denizlerimiz Tükenmeyecek” pankartının asıldığı alan, HDP bayraklarıyla süslendi. Kadınlar, yöresel kıyafetleriyle katıldığı kutlamada, renk cümbüşü oluşturdu. 

HDP Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan’ın katıldığı kutlama, alan girişlerle birlikte atılan “Jin jiyan azadi” ve “Biji serok apo” sloganları coşkuyu arttırdı. Gençlerin ve kadınların çoğunlukta olduğu alanda, saygı duruşunda bulunduktan sonra Newroz ateşi yakıldı. Açılış konuşmasını yapan Hatay İl Eşbaşkanı Hülya Ateş ile Dörtyol İlçe Eşbaşkanları, kitleyi selamlayarak, Newrozlarını kutladı. 

‘KÜRTLER DİRENİYOR’

Daha sonra konuşan HDP’li vekil Fatma Kurtulan, dayatılan tüm baskı ve ölümlere rağmen Kürtlerin her yerde renkleriyle alanlara aktığını belirtti. Kurtalan, “Bugün Kürtler her alanda, cezaevlerinde, Meclis kürsüsünde, Dörtyol’da direniyor. Direnmeye de devam edeceğiz” diye belirtti

Konuşmanın ardından sahne alan Özlem Bağlayan’ın söylediği şarkılarla alandaki coşku ikiye katlandı. Kutlama, çekilen halaylarla sona erdi. 

İSKENDERUN

Hatay’ın İskenderun ilçesin de ise, Buluttepe Mahallesi’ndeki Newroz Alanı'nda kutlama yapıldı. Polis bariyerleriyle kapatılan alana, üst aramasının ardından giriş yapıldı. Rengarenk flamalarla süslenen alana, "Faşizme ve ırkçılığa hayır" ve "Newroz piroz be" pankartları asıldı. Bayraklar ve sarı, kırmızı ile yeşil flamalarla alan, renk cümbüşüne döndü. Yöresel kıyafetleriyle Newroz’a katılan kadınlar, alanda renkli görüntüler oluştururken, yoğunlukta gençlerin ve kadınların katılımı dikkat çekti.

HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan’ın katıldığı kutlama, saygı duruşuyla başladı. Newroz ateşi yakıldıktan sonra alandaki yurttaşları selamlayan HDP İskenderun İlçe Eşbaşkanları’nın ardından HDP’li vekil Turan konuştu.  

Halkın Newroz'unu kutlayan Turan, Aysel Tuğluk şahsında tüm hasta tutukluların Newroz'unu kutladı. İmralı tecridine değinen Turan, 23 yıldır sürdürülen tecridin bir insanlık suçu olduğunu belirterek, iktidara şöyle seslendi: “Tecride son verilerek, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile tekrardan görüşmelere başlanmalıdır. Barışın tekrardan bu ülkede konuşulması gerekiyor.”

Konuşmaların ardından Grup Kaldırım, sahne aldı. Müzik grubunun söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla kutlama sona erdi. 

Editör: Haber Merkezi