BURSA ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ HABER AYTEN AVDEN: Şırnak’a bağlı  Cizre ilçesinde  1979 yılında dünyaya gelen Mehmet Sait Dalmış hayata çok kısa zaman içerisinde atılır. Babasının kumaş ve dikim dükkanına gidip geldiğinde 7-8 yaşlarındadır. 11-12 yaşına kadar babasının dükkanına gider ve bu yolda epey deneyim sahibi olur. Kendisi mutlu olmasına mutlu fakat babası dükkanı kapatır. Çekirdekten yetiştiğinden daha sonraki yıllarda bunun ona yeni yollar ve olanaklar açacağının farkında değil. Rengarenk kumaşların içinde dikiş makinesinin sesi adeta kuş sesi gibi güzel yerlere doğru götüreceğinin başlangıcındadır.



Babasının dükkanı kapatması ona bir üzüntü yaratır, yaşamında bir eksiklik hisseder. Daha çok kendisine okula ve çalışmalarına verir. Kitaplarının ve defterlerinin ön, arka boş gördüğü yerlerine elbise, tişört, pantolon şekilleri çizer. Sokakta gördüğü kirli çamurlu atılan gazete ve dergileri alıp boş gördüğü kısımlarına elbise şekilleri yapıp maketlerini çıkarır. Çocukken arkadaşlarla oynamayı yerine daha çok oyuncakları ile şekiller ve çizimler ile uğraşır.

İlk öğrenimimi Atatürk ilkokulunda yaptığı beş sene boyunca resimde hep sınıf birincisi olur. Yaptığı resimler hep okulun panosuna asılır. Öğretmenleri, okul müdürü yaptığı resimlere hayret eder ‘sen geleceğin dünyaca ünlü ressamı olacaksın’ derler. Orta ve Lise eğitimimi Cizre Lisesinde tamamlar. Ailesi kendisinin doktor olmasını istiyor. Ama kendisi istemediği için liseyi bitirince ilk sene üniversite sınavlarına katılmamış. İstemediği bölüme zorlandığını düşündüğü için böyle bir karar alır.

Orta ve Lise yıllarında renkli ve farklı giyinmeye çabalar. Bu farklılığı bütün arkadaşlarının ve hocalarının dikkatini çeker. Renkli giyinmesi babasının manifatura dükkanındaki şık ve canlı renkli kumaşların bilinç altına yerleşmesiyle alakalı olduğunu belirtir. Giderek liseden sonra insanların hal ve hareketleri giyim tarzları dikkatini çektiği için bu alana yoğunlaşır.

Bazı insanlar hayatı boyunca bir-iki renk elbiseden başka giyinmemesi ilgisini çeker. Kimilerinin rengarenk giyinmesini merak eder. Bu sebeple psikolojiye merak salar. Ve psikoloji okumaya başlar.

2000 senesinde oturduğu yer olan Cizre’de Sigorta şirketi yokluğunu fark edip oraya ilk sigorta şirketini getirir. Aynı zamanda yurtdışı eğitim danışmanlık firmasını da açıyor. Bölgede yetkili olduğu sigorta şirketinde satış başarılarından dolayı Türkiye ikinciliği ve defalarca Güney Doğu Anadolu Bölge birinciliği plaketlerini alır. Yurtdışı Eğitim firması için büyükelçiliklerin ve konsoloslukların bulunduğu şehir Ankara’ya yerleşmeye karar verir. Yaklaşık 18 yıldır Ankara’da üniversite kazanamayan öğrencileri sınavsız bir şekilde yurt dışında bulunan anlaşmalı devlet üniversitelerine gönderen Mehmet Sait Dalmış, 2000 yılında kurulan ve halen faaliyeti devam etmekte olan uluslararası 'Oxford Sokrates‘ En İyi Eğitim Şirketi Altın Ödülü’ ve ‘Yılın En iyi Yöneticisi’ ödülünü çifte dalda ödül alarak tescillenmiş marka haline gelen Danışmanlık şirketinin Kurucusu ve Yönetim Kurulu başkanlığını yapmakta.

2013 senesinde Makedonya Avrupa üniversitesinde hukuk fakültesi okumaya başlar. 2017 de başarılı bir şekilde mezun olup, şu an Kosova İlliria Kraliyet Üniversitesi Ceza hukukunda yüksek lisans yapmaktadır. Bitirdikten sonra avukatlık yapmayı düşünmeyen Mehmet Sait Dalmış, sadece okumayı hobi haline getirmiştir.



Modacı olmaya küçük yaşlarda yapmaya karar verir. Başarılarından sonra defile yapma istemlerine karşılık, önümüzdeki ay defile yapmayı düşündüğünü belirtiyor. Hazırlık aşaması bitince Ankara’da ilk defilesini yapacak.

Hayatında yapmış olduğu disiplinli çalışmalardan dolayı birden fazla ödül alır. Bunlardan en önemlisi İngiltere Oxford Sokrates Değerlendirme Kurulu tarafından önceki yıllarda eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Rusya Başbakanı Viktor Chernomyrdin’e layık görülen Ödülü, İngiltere Oxford sarayında düzenlenen törenle Komite konseyi tarafından alınan kararla, çift dalda en iyi marka, en iyi yönetici ödüllü olan Oxford Sokrates altın ödüllü ve altın madalyasını, almaya hak kazanır. Oxford Sokrates Liderler Zirvesi’nin Katılımcıları, 33 ülkeden İş Adamları, Bilim Adamları, Politikacılar, Diplomatlar ve Akademisyenlerdir. Oxford Sokrates Ödülü’ Yüksek Eğitim ve Entelektüel Gelişim Alanında Verilen Dünya’nın En Prestijli Ödülü’dür. Bir yandan modayla uğraşıp diğer yandan ise kurduğu firmada yaptığı başarılı işler sonucu, Oxford Socrates ödülü hakkında bilgi veren Dalmış, “İlgili olduğum alanda ‘en iyi marka ve en iyi yönetici’ olarak çifte dalda bu ödüle layık görüldüm. Yaptığım disiplinli çalışmalardan dolayı beni layık gördüler. İngiltere Oxford sarayında aldım. İnternetten araştırdığım kadarıyla daha önce bu ödül eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e layık görülmüştü. Oxford Socrates ödülü, yüksek eğitim ve entelektüel alanda en prestijli ödüldür. Katılımcıları bilim adamlar, akademisyenler, politikacılar, bürokratlar ve iş adamlarıdır” diye konuşur basına. Daha sonra uluslararası Aristo Thales ödülünü de alır.



Moda ya olan tutkusuyla birçok başarılı işe imza atan Dalmış, ardından da Laleto tekstil atölyesi açarak, üretime devam etti. 1,5 senedir hazır giyim olarak hem tasarımları yapıyorum, hem de modelistliği yapıyorum. Avrupa’nın 17 ülkesine hazır giyim olarak satışımız var. Yerli ve yabancı birçok ünlüyü giydiriyorum. Yaklaşık iki senedir, çoğu dizilerde gördüğümüz ünlü oyuncuları, Avrupa, İngiliz ve İtalyan ünlü modelleri giydirmektedir. Çok sayıda yerli ve yabancı ünlü ile çalışıyor. Hazır giyim sektöründe Türkiye ve Avrupa’ya bağlı ülkelere satış yapmaktadır.

Özelikle sürrealist olarak modellerini çıkartan Dalmış’ın dikkat ettiği önemli bir konu daha var. Vücudun istenmeyen bölgeleri için teknik hilelerle gerek model olsun, gerekse desen seçimi olsun kusurları kapatmaya çalışıyor. Boyu kısa ise uzun boylu gösterecek, kilolu ise zayıf gösterecek tasarımlar yapmaya gayret etmektedir. Hedefi Dünyaca tanınan marka olmak ve Ünlü markaların arasında bayrağını sallandırmak. Mehmet Sait Dalmış Moda alanında ‘Kalite ve İş Prestiji Avrupa Altın Ödülü'nü de alarak markasını dünya genelinde bir kez daha tescillemiş oldu. Boş zamanlarında hobi olarak modern sürrealist alanda yağlı boya tabloları yapmaktadır. Otuza yakın profesyonel yağlı boya çalışması yapmıştır. Bilinç altını tablolara yansıttığını belirtmektedir.

World Business Assembly- Dünya İş Konseyi Liderler Zirvesi daha öncede G20 Zirvesi'nin yapıldığı İstanbul Four Seasons Hotel at Bosphorus'da gerçekleşti. Dünya İş Konseyi 'Liderler Zirvesi'' kongresi 35 ülkeden; işadamları, bilim adamları, politikacılar, diplomatlar ve akademisyenlerin katılımıyla gerçekleşti. Konferansa gelen yabancı konuklar ve yerli konukların geniş katılımlı bir buluşması gerçekleşirken yabancı misafirlerin İstanbul'a gelerek konseyin Türkiye temsilcileri tarafından İstanbul’da ağırlandığı belirtildi. Dünya İş Konseyi-Liderler Zirvesi, her yıl dünya çapında çeşitli şehirlerde düzenleniyor. Bugüne kadar kongrenin düzenlediği şehirlerden bazıları şunlar; Londra, Vienna, Tokyo, Berlin, Roma, Paris, New York olup 2015 yılında da İstanbul ev sahipliği yaptı. Dünya İş Konseyi Liderler Zirvesi konferansı'nı ülke çapında 20'ye yakın televizyon kanalı tarafından canlı yayınlanırken yaklaşık 120 gazete ise son dakika haberi olarak geniş bilgilere yer verdi.

3/3

Başarılarla yüklü hayat yolculuğunun hedefi, dünya markası olmak. Ünlü markalar arasında adını ve temsil ettiği değerleri duyurmak istemektedir. Aynı kalitede daha uygun fiyatlara elbiseleri müşterilere ulaştırmayı hedeflemektedir. Hayattaki vizyonu her zaman yaptığı işi en iyi yapabilmek seviyesine çıkmaktır.

Cizreden başlayan ve halen çeşitli şehir ve ülkelerde devam eden bir hikaye bize şunu göstermiştir, başarmak için hayal kurmak daha sonra da hayalin gerçekleşmesi için çaba göstermek gerekir. Mehmet Sait Dalmış bunu yaptıkları ile gerçekleşti.
Editör: Haber Merkezi