İSTANBUL – İstanbul’da gerçekleştirilecek yürüyüş için bir araya gelen kitle, gözaltılara ve baskıya rağmen barikatları aşarak, yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüşle beraber engellemelere maruz kalan en az 350 kişi gözaltına alındı. 

JINNEWS'in haberine göre; İstanbul’un Beyoğlu ilçesine bağlı Sıraselviler’de gerçekleşecek olan "20. İstanbul LGBTİQA+ Onur Yürüyüşü" öncesi polis dün sabah saatlerinde Beyoğlu’nda Sıraselvi'lere çıkan birçok sokak ve caddeyi abluka altına aldı. Sıraselviler Caddesi’ne çıkan sokaklardaki kafelerde oturan yurttaşları dahi gözaltına alan polis,  gözaltı koridoru oluşturdu. Eylemciler buna rağmen ara sokaklarda sloganlar ile yürüyüş gerçekleştirmek istedi, bu sırada polis tekrardan saldırdı. Polis işkence ve ters kelepçe ile aralarında gazeteci Bülent Kılıç’ın da olduğu çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı. 

Polisler ara sokaklarda grup halinde gezerek yürüyüş için kafelerde beklediklerini düşündükleri birçok yurttaşı da gözaltına aldı. Akarsu Yokuşu Sokağı’nda bulunan kafeden çıktıkları sırada Kadınlar Birlikte Güçlü üyelerini ablukaya alan polisler, çok sayıda kadını gözaltına aldı. Kadınlar, "Yürüyüş yok, slogan yok. Neye dair gözaltı yapıyorsunuz” diyerek, polisin müdahalesine tepki gösterdi.  Akarsu Yokuşu ve Şimşir Sokağı polis tarafından barikatlar ile ablukaya alındı. Cihangir’de ise kafede oturan kişiler ve yürüyüşe gelen çok sayıda kişi gözaltına alındı. Yürüyüşe Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekilleri katıldı.

Provokatör saldırı

Polis, saldırı esnasında haber takibi yapan gazetecilere de saldırdı, birçok gazeteci darp edildi ve görüntü alınması engellendi. Ara sokaklarda eylemcilerin yürüyüş gerçekleştirdiği sırada 3 erkek eylemcilerin önünü keserek saldırmaya çalıştı. Bu sırada polis, provakatörleri engellemek yerine tepki gösteren eylemcileri ve gazetecileri kalkanlar ile engelleyerek alandan uzaklaştırdı.

‘Hedef göstermelere karşı her gün yürüyeceğiz’

Eylemciler ardından gözaltılara rağmen polis barikatlarını aşarak Cihangir’de toplanarak Beyoğlu’nda bulunan Kabataş tren hattına yürüdü. Kabataş’ta içinde HDP ve TİP milletvekillerinin olduğu kitle basın açıklaması gerçekleştirdi. Onur Haftası Komitesi’nin okuduğu açıklamada, “Tüm yok saymalara, baskı rejimine, hedef göstermelere karşı sadece bugün değil her gün yürüyeceğiz. Dünden bugüne sahip çıktığımız varoluşlarımıza ve daha da yoğunlaşan mücadelemize, yılların bizde bıraktığı anıları her gelişlerimizde hatırlıyoruz. Bu yıl bir kez daha direniş diyerek, bütün direniş alanlarımızı yeniden getiriyoruz” diye belirtildi. 

Daha sonra kitle Kabataş metro hattından gruplar halinde yürüyerek, “Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz” diyerek, gruplar halinde sokaklara dağıldı.

‘Bizi cezaevine soktunuz’

Bariyerlerle birçok giriş çıkışı kapatan polisler, yurttaşların evlerine gitmelerine izin vermedi. Buna tepki gösteren yurttaşlar polislere, “Bizi cezaevine soktunuz” dedi. Polis, tepkiler üzerine yurttaşları gözaltına almakla tehdit etti.

Eylemciler: Zindanlar yıkılsın tutsaklar bırakılsın

Cihangir Bolahenk sokakta ve Kazancı Yokuşu’nda yürüyen yüzlerce kişi,  “Biz bu yoldan dönmeyiz”, “Zindanlar yıkılsın tutsaklar bırakılsın” ve “Korkmuyoruz susmuyoruz itaat etmiyoruz” sloganları eşliğinde yürüyerek sokaklara dağıldı.

350 kişi gözaltına alındı

Yürüyüşte, en az 350 kişinin gözaltına alındığını ve emniyete götürüldüğü öğrenildi.

Editör: Haber Merkezi