Loç Vadisi’nde HES inşası amacıyla, Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü görüş bildirmiş. Bildirilen görüşte, ‘Cide Regülatörü ve HES projesi arazi hazırlanması ve inşaat alanı için gerekli arazinin temini amacı ile orman sayılan alanlarda yapılan çalışmalarda toplam 7 bin 763 adet ağaç kesildi’

Uzun yıllardır Kastamonu Loç Vadisi’ne HES kurma adımları atılmaya çalışılırken, bölgenin “Sarı yazmalı” kadınları her defasında bu katliam adımını engellemeyi başarmıştı. Orya İnşaat-Enerji’nin 2016 yılında giriştiği HES halkın yoğun tepkileri sonucunda yargı tarafından iptal edilmişti. Orya Enerji doğa katliamına yol açacak olan HES’ten vazgeçemiyor. Şirket, 28 Şubat’ta yeniden hazırladığı ÇED raporu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurdu. Daha önce projenin Küre Dağları Milli Parkı nedeniyle iptal edilmesi nedeniyle, projeyi Milli Park’a sadece 245 metre uzağa çekerek, yeni ÇED raporunu bakanlığın İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu’na sunuldu ve komisyon bu başvuruyu yeterli buldu. Raporda, izinsiz olarak kesilen 7 bin 763 ağaca yer verilirken, HES inşası sırasında daha ne kadar ağacın kesileceğine yönelik herhangi bir bilginin raporda yer almadığı görüldü. HES çalışmaları sırasında patlatma yönteminin kullanılacağı alanın 758 bin 792 metrekare orman olduğu ve alanın Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan kiralandığı belirtildi.

Bakanlık katliam kolaylaştırıcısı

Orya enerjinin hazırladığı ve Devrekani Çayı üzerine yapmak istediği ÇED raporu, 16 Şubat 2017 günü kesin olarak kabul edildi. Rapor, halkın görüşleri için 10 gün askıda kalacak. Varlık nedeni ormanları ve su havzalarını korumak olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Küre Dağları’nı kiraya vererek tam bir katliama aracılık ederken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın şirketin hazırladığı ÇED raporunu yeterli görmüş olması, AKP’nin doğa düşmanlığı üzerinden bir avuç sermayeye hizmet için var olduğunun açık göstergesi. Loç Vadisi için yeniden hazırlanan raporun kabul edilmesi ahlaksız bir işlem olarak değerlendiriliyor. Son raporda proje alanının Küre Dağları Milli Parkı dışında ancak tampon bölge içerisinde kaldığı ifade edildi. Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’nün görüşüne göre, Cide Regülatörü ve HES projesi arazi hazırlanması ve inşaat alanı için gerekli arazinin temini amacı ile orman sayılan alanlarda yapılan çalışmalarda, toplam 7 bin 763 adet ağaç kesildiğini belirtiyor. Ağaçları kesen Orman Bakanlığı’nın HES için arazi hazırlanması işine soyunmuş olması ve 8 bin ağacı katledebilmesi, katliamın kolaylaştırcılığını yaptığını gösteriyor.

Valla Kanyonu

Dünyanın en derin 2. kanyonu olma özelliği taşıyan ve kendisine has çok özle ekosisteme sahip Valla Kanyonu’nu HES yapılmak istenen Devrekani Çayı besliyor. Kanyon hem ürkütücü hem de etkileyici bir güzelliğe de sahip. Yemyeşil ormanların kapladığı Küre dağlarını âdeta bir bıçak gibi kesen Valla Kanyonu’nu ilk kez gördüğünüzde, önce korkuya kapılırsınız ve ardından muhteşem manzaranın etkisiyle kendinizden geçersiniz. 800 metre derinlikte olan kanyon, Devrekani Çayı’nın Küre Dağları’nı yüzbinlerce yılda parçalayarak oluşturdu. Loç Vadisi içerisinde akan Devrekani Çayı, vadi çıkışında 35 metre yüksekliğinde bulunan Cide Barajı’na da rezerv oluşturmakta.
Editör: Haber Merkezi