HABER MERKEZİ - 1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla birçok kentte açıklama yapıldı. Kayyum atamalarına tepki gösterilen etkinliklerde, barış için müzakere çağrısında bulunuldu.
1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla birçok kentte eylem ve etkinlik düzenlendi. Etkinliklerde yapılan açıklamalarda, barış taleplerine vurgu yapılarak, HDP’nin üç büyükşehir belediyesine kayyum atanmasına tepki yağdı. Kayyumlara karşı demokrasi güçlerinin direneceği kaydedildi.


ŞIRNAK: BARIŞ İÇİN MÜZAKERE 


Şırnak’ın Silopi ilçesinde 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin açıklama yapıldı. HDP İlçe Örgütü binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, belediye eşbaşkanları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı. “Yaşasın 1 Eylül Dünya Barış Günü” yazlı pankartın açıldığı açıklamaya kadınlar Botan bölgesine özgü barışı temsil eden beyaz yöresel kıyafetlerle katıldı.


“Yaşasın barış” sloganın atıldığı açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeki İrmez, savaş politikalarıyla milliyetçiliğin, ırkçılığın, nefretin körüklendiğini vurgulayan İrmez, barışa ve kucaklaşmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Belediyelere atanan kayyumlarla Kürt halkı başta olmak üzere tüm topluma göz dağı verilmek istendiğini belirten İrmez, barış için müzakere çağrısında bulundu.


HDP PM üyesi ve Barış Grubu üyesi Nurettin Turgut, barış çağrılarının savaşla karşı bulduğuna dikkat çekerek, onurlu bir barış için tüm Türkiye halklarının ve ezilenlerinin kenetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.


Kayyum uygulamaları ve yaşanan çatışmalı duruma tepki gösteren HDP’li İmir ise, bütün halkların özgür bir şekilde kalıcı bir barış için hazır olduğunu söyledi.


BATMAN: BARIŞ İSTEMELERİ ENGELLENDİ


İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla dernek binası önünde basın açıklaması gerçekleştirmek istedi. KESK Batman Şubeler Platformu ile birlikte TMMOB İl Koordinasyon Kurulu üyelerinin de destek verdiği açıklama için dernekten dışarı çıkan grubun, açıklama yapması valilik kararı gerekçe gösterilerek engellendi. Polisler yapılan görüşmeden sonuç çıkmayınca insan hakları savunucuları açıklamayı İHD binasında yaptı. İHD Şube Başkanı Devran Yıldız, "Bu yasak 3 yıldır Batman'da valiliğin keyfi tutumu ile devam ediyor. Bu hukuksuz uygulamayı buradan kabul etmediğimizi ilan ediyor ve gerekli yasal yollara başvuracağımızı belirtmek istiyoruz" dedi. Yıldız'ın ardından İHD Genel Merkezi’nin yayınladığı metin okundu.


BİNGÖL: DEMOKRASİ GÜÇLERİ DİRENECEK


HDP Bingöl İl Örgütü, aynı amaçla Saat Kulesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, HDP Bingöl İl Eşbaşkanı Veysel Kaya, parti yöneticileri ve yurttaşlar katıldı. Açıklama yapan Bingöl Belediyesi Meclis Üyesi Evindar Solmaz, yaşadıkları coğrafyada barışı savunmanın her zamankinden daha elzem ve hayati olduğunu belirterek, “Coğrafyamızda 40 yılı aşkın bir süredir çatışmalı bir ortam yaşanmaktadır. Ortadoğu’da yaşanan savaş gerçekliğinin zemini hegemon güçlerin çıkar hesaplarına dayanmaktadır. Ortadoğu’da yaşanan sorunun çözülmesi Kürt sorununun çözümünden geçer” diye konuştu. 3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Solmaz, “Hukuku hiçe sayan Saray aklına karşı tüm demokrasi güçleri direnerek, demokratik aklı esas alacaktır” dedi.



KONYA: DEMOKRASİ MÜCADELESİNİ BÜYÜTELİM


Halkların Demokratik Partisi (HDP) Konya İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla parti binasında açıklama yaptı. “Kayyumlar halkın iradesini teslim alamaz” ve “1 Eylül Dünya Barış Günü Kutlu Olsun” pankartının asılı olduğu salonda açıklama yapan HDP Konya İl Eşbaşkanı Ayfer Almaz, “Tüm halkların eşit, özgür ve insanca, yaşaması için barışa ihtiyaç vardır” dedi.

Editör: Haber Merkezi