Kuzey Kafkas Halkları Emek Ve Demokrasi Cephesi 14 Ağustos 1992 kara güne ilişkin açıklama:

"14 AĞUSTOS 1992… KARA BİR GÜN!











14 Ağustos 1992 tarihi hem Abhazya için hem de tüm Kuzey Kafkasya için kara bir gün idi.

14 Ağustos’da Gürcistan silahlı birlikleri Abhazya'ya saldırı başlatmıştı. Karadan, denizden ve havadan yapılan saldırılarla Abhazya'nın Gal, Oçamçira, Akua (Sohum) ve Gagra kentleri işgal edilmiş ve Abhaz halkı da bu saldırıya karşı direnişe geçmişti.


Gürcistan’ın Abhazya’yı işgal girişimine dönemin birlik ve dayanışma örgütü, Kafkas Halkları Konfederasyonu’nun tepkisi çok sert olmuştu. Örgüt, Çeçen-İçkeriya Cumhuriyeti’nin başkenti Caharkala (Grozni)’da 21 Ağustos 1992 tarihinde yaptığı olağanüstü toplantıda aldığı kararlarla, bütün Kuzey Kafkas Cumhuriyetlerinde seferberlik ilan ederek gönüllü birlikler oluşturmuştu. Cumhuriyetlerden gelen gönüllüler Caharkala (Grozni)’da toplanmış ve yerel yönetimlerin ve Rus birliklerinin tüm engellemelerine rağmen dağlardan inerek Abhazya’daki savaşa katılmışlardı.

Bu direnişe Kafkas diasporaları da duyarsız kalmamış, başta Türkiye’den ve Suriye’den olmak üzere Kafkas diasporalarına mensup yüzlerce Kuzey Kafkasyalı gençte gönüllü birliklere katılarak Abhazya için savaşmıştı.

Abhazya’nın Gürcistan işgalinden kurtulmasında şehit düşen kardeşlerimizi rahmetle, gazi kardeşlerimizi minnetle anıyoruz" dedi



Editör: Haber Merkezi