HABER MERKEZİ_ Taşeron işçi Bostancı: ‘İşten çıkardıkları yetmezmiş gibi Kod-29’la iş bulmamıza engel olunuyor. Benim iş bulmamı, geleceğimi engelliyorlar! Hiç mi vicdanı yok bu işten çıkartanların?’


ARTI GERÇEK'te Yağmur Kaya'nın haberine göre;  PTT'de taşeron olarak çalışan çok sayıda işçi, bağımsız PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen'e üye olduktan sonra işten atıldı.

Bağımsız PTT-Sen ve PTT Kargo-Sen’i kurdukları için işten çıkarılan çoğu taşeron işçisi PTT çalışanları işlerine dönme talebiyle Sirkeci’de bulunan PTT Başmüdürlüğü önünde eylem gerçekleştiriyor. 

Kimi işçi pandemi gerekçesiyle süresiz olarak ücretsiz izne çıkarılırken kimi işçi de işveren işten çıkarırken kullandığı Kod-29'la işten çıkarıldı. 

29’uncu maddeden işten çıkarıldığını ve kurumda 14 yıldır çalışan Ayhan Bostancı bu isimlerden biri. Avrupa Yakası Postane İşletme Merkezinde çalıştığını ifade eden Bostancı, 12 Aralık’ta iş ahlakını bozduğu için işten çıkarıldığını söylüyor: “Kanser tedavisi görüyorum. ‘İş ahlakı’ dediler ama PTT-Sen’e üye olduğum için işten çıkarıldım.”

İş çıkış saati firma yetkilisi tarafından çağrıldığını ve eline sözleşme verildiğini dile getiriyor Bostancı ve “Bu nedir” diye sorduğunda firma yetkilisinin “Önemli bir şey değil” diye bir karşılık aldığını vurguluyor. “14 yıldır PTT kurumuna hizmet etmekteyim 10 saniyede 2 kelimeyle iş sözleşmemin feshedildi” diyen Bostancı, hâlâ hangi sebepten işten çıkarıldığını bilmediğini ifade ediyor ve yaşadıklarını şöyle anlatıyor: 

'14 YILDIR İŞ AHLAKIYLA İLGİLİ HİÇBİR TUTUNAK TUTULMADI, İŞ AHLAKI DİYE İŞTEN ÇIKARILDIM' 

“’İş ahlakı’. Bakıyorum iş ahlakı nedir? 29’uncu koddan çıkarılmışım. 29’uncu koda baktım. Hırsızlık, bayan arkadaşlarıma taciz sonra amirlerime saygısızlık… Bu tanımlamalarla ilgili 14 yıl boyunca hiçbir tutanak yemedim. Uyarıda da bulunulmadı. Ama sadece işimizi özverili yaptığımız için mi işten çıkarıldık? Firma sahipleri, ‘PTT yönetimi işten çıkardı’ diyor, PTT yönetimine soruyorum ‘firma yetkilileri işten çıkardı’ diyor.”

‘MADEM BU SUÇLARI İŞLEMİŞİM NEDEN ALDIN?’

“Sendikaya üye olduk diye mi işten çıkarıldık” diye soran Bostancı, evli ve 3 çocuk babası olduğunu ve maddi durumunun kötü olduğunu ifade ediyor. Kod-29’dan çıkarıldığı için iş bulamadığını da sözlerine ekleyen Bostancı, “Hırsızlık, taciz… Adamlar bizi işe de almazlar. İşsizlik maaşı da alamıyoruz. Kim sahip çıkacak bize. Bu korona zamanında işten çıkarılmak yasak, ama 25 ve 29’uncu koddan işten çıkarılmamalıyız. İşverenler bu koddan kimseyi işe almıyor. İşverenler için de iyi oldu bu kod. Tazminat vermemek, işçilerin haklarını vermemek için bahane oldu. 14 yıl neden çalıştırdın o zaman? Niye sözleşmeyi imzalattırdın? Madem bu suçları işlemişim neden aldın? Benim iş bulmamı, geleceğimi engelliyorlar! İki arada bir derede kaldık. Ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Bizler maddi durumu iyi olan insanlar değiliz. Hiç mi vicdanı yok bu işten çıkartanların?” diye konuştu.

Sağlık sorunlarından dolayı tedavi olması gerektiğini vurgulayan Bostancı, çok kısa bir sonra sigorta hizmetinden yararlanamayacağını ifade ediyor. Geleceksizliğe ve güvencesizliğe itildiklerini belirtiyor Bostancı, işe iade talepleri kabul edilemezse Ankara’ya yürüyüş başlatacaklarını sözlerine ekliyor. 

Editör: Haber Merkezi