16 Haziran 2011’de, 100. Uluslararası Çalışma Konferansı’nda “Ev İşçilerine İnsanca İş Sözleşmesi” Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) C189 kabul edilmesiyle ev işçilerinin asgari hakları tanındı. Konferans’ta 16 Haziran tüm dünyada Ev İşçileri Günü ilan edildi. Bu karar sonrasında Uluslararası Ev İşçileri Ağı, tüm hükümetleri ILO C189’u imzalamaya davet etti.  İlk imzalayanlar Uruguay ve Filipinler hükümetleri oldu. Sözleşmenin yürürlüğe girmesi için iki ülkenin imzalaması yeterliydi. Böylece “Ev İşçilerine İnsanca İş Sözleşmesi” yürürlüğe girmiş oldu. Türkiye henüz sözleşmeyi imzalamadığı için buna bağlı yasal düzenlemeleri de yapmadı. İmece Ev İşçileri Sendikası her yıl 16 Haziran’da ”Ev işçileri Günü” dolayısıyla eylem düzenliyor. 16 Haziran 2012’de Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda açıklama yapan İMECE Kadın Sendikası üyeleri, Türkiye’nin söz konusu sözleşmeyi imzalamasını istedi. Ev işçilerinin çalışma koşullarını anlatan şarkılar seslendiren kadınlar, “Külkedisi değil, ev işçisiyiz” sloganını attı. 

Tarihte öne çıkan diğer önemli olaylar şöyle:

1963: Fabrika işçiliğinden kozmonotluğa bir yaşam öyküsüne sahip Valentina Tereshkova. 16 Haziran 1963 günü “Vostok 6” isimli uzay mekiği ile uzaya fırlatılır. Kendisine bu yolculuk için “Chaika” (Martı) kod adını seçen Valentina’nın uzaya fırlatılmadan önce son sözü, “Hey gökyüzü, şapkanı çıkar ve beni selamla. Geliyorum!” olur. Valentina’nın yolculuğu, toplam 70 saat 50 dakika sürer ve uçuş boyunca dünyanın etrafında 48 tur atar. Uçuşun ardından 19 Haziran’da Kazakistan’ın Karaganda kentine iniş yapar. Valentina, uzayda kaldığı süre bakımından da kendisinden önce uzaya çıkanlardan daha fazla uzayda kalarak bir ilke daha imza atmış olur. 

Valentina inişinin ardından devlet tarafından Lenin Nişanı ve Altın Yıldız Madalyası ile ödüllendirilir. Sovyetler Birliği Kahramanı unvanını alan kozmonot Valentina yaptığı konuşmada, öncelikle mücadelesine ilk adımını attığı gençlik örgütüne selam göndererek, teşekkür eder.

2014: Türkiye sinemasının unutulmaz senarist ve düşünürlerinden olan, bilhassa vizörün arkasındaki usta kadın Ayşe Şasa, 73 yaşında yaşamını kaybetti.

2019: İsveç Kraliyet Akademisi'nin bu seneki Büyük Ödülü, İsveçli Kürt kadın gazeteci Dilşa Demirbağ-Sten'e verildi. Dilşa, imkânları kısıtlı olan yerlerdeki çocukların eğitim ve bilgiye erişimine yardım etmeyi amaçlayan Berättarministeriet vakfı dolayısıyla ödüle layık görüldü. 

2020: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Kadın Mücadelesi her yerde” şiarıyla başlatılan kampanya kapsamında İstanbul’da kadın kurumlarına ziyaretlerine başladı. İlk ziyaret Beşiktaş’taki Mor Dayanışma Derneği’ne yapıldı.

(JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi