ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ: Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen 16’ncı Uluslararası Kürt Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

MA'nın haberine göre; Avrupa Parlamentosu’nda (AP) “Avrupa Birliği, Türkiye, Ortadoğu ve Kürtler” ana başlığı altında 5-6 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen 16’ncı Uluslararası Kürt Konferansı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

Sonuç bildirgesinde, Türkiye ile ilişkiler ve Ortadoğu’nun geneline ilişkin yeni bir söyleme ihtiyaç olduğunun altı çizilerek, “Kürtler burada istikrar, barışın pekiştirilmesi, demokrasi, ekoloji ve cinsiyet eşitliği konusunda etkili bir faktördür” denildi.

Bildirgede, Kürtlerin bölgedeki ittifakları ve küresel perspektifleri ile birlikte, savaş ve krizlerin vurduğu bir bölgeye yeni yaklaşımlar sağladığı kaydedilerek, “Bu demokratik güçlerle işbirliğinin güçlendirilmesi mutlak bir öncelik olmalı” vurgusu yapıldı.

Bildirgede AB üyesi devletlere, Avrupa kurumlarına ve Birleşmiş Milletler’e şu çağrılar yapıldı:

“*Türkiye’nin Kuzey Suriye/Rojava işgali uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirilmeli, işgal edilen topraklardaki etnik temizlik politikası mahkum edilmeli ve Türk birliklerinin derhal geri çekilmesi çağrısı yapılmalı.

*Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye çatışmasına siyasi çözüm yolunda önemli bir aşama olarak tanınmalı, temsilciler ve Kürtler Suriye için yeni bir Anayasa yazımı komisyonuna dahil edilmeli.

*Türkiye’nin Irak Kürdistan bölgesine hava saldırılarına ve işgal girişimlerine son vermesi ısrarlar istenmeli; bu durum uluslararası hukukun açık ihlalidir.

*HDP üyeleri ve seçilmişlerinin serbest bırakılması, seçmenlerin kararına saygı duyulması ve görevlerinden alınan belediye başkalarının görevlerinin iade edilesi için Türkiye’ye çağrı yapılmalı.

*Türkiye’nin mülteci krizi ve cihatçı tehdidi sorunlarına ilişkin şantajlarına geçit vererek AB’nin demokratik değerleri kurban edilmemeli.

*Türkiye’nin Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ilişkin uluslararası hukuka uymaya zorlanması için diplomatik, siyasi ve hukuki tedbirler alınmalı, Türk hükümeti Kürt sorununa siyasi bir çözüm için onu derhal serbest bırakmaya ve diyaloga yeniden başlamaya zorlanmalı.

*PKK’nin terörist bir örgüt değil, silahlı bir çatışmanın parçası olduğu yönünde Avrupa Adalet Divanı ve Belçika Yargıtayı’nın kararları ışığında Kürt bireyler ve partilere dayatılan tüm kısıtlamalar kaldırılarak siyasi bir çözüme katkı sunulmalı.”
Editör: Haber Merkezi