İSTANBUL-ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ:  Mor Dayanışma öncülüğünde “İnadına mücadele inadına özgürlük” sloganıyla gerçekleştirilen 2’inci Türkiye Kadın Konferansı'nın ilk gününde konuşan kadınlar, patriarkalin ve iktidarın, kadınların haklarına dönük sistematik saldırı planlarının içerisinde olduğuna dikkat çekti.


JIN NEWS'in haberine göre; Mor Dayanışma öncülüğünde, “İnadına mücadele inadına özgürlük” başlığıyla iki gün sürecek olan 2’inci Türkiye Kadın Konferansı’nın ilk günü Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde gerçekleştirildi. Kadın mücadelesi öncülerinin fotoğraflarının ve “Dünyanın yarısıyız, özgürlüğün tamamını istiyoruz!”, “Öz savunmayı yükselt, erkek şiddetini durdur”, “Erkek egemen sisteme karşı feminist isyan büyüyor!”, “Görünmeyen Emek sesini yükselt”, “Mutfaklardan çıktık, geri dönüş yok”, “Güvencesiz, esnek, düşük ücretli çalışmaya karşı örgütlü mücadeleyi büyütelim”, “Doğanın talan edilmesine ekolojik yıkıma hayır”, “Çocukların istismar edilmediği bir dünya için mücadele”, “2020’yi örgütle Mor Dayanışmada örgütlen”, “Kadın Dayanışması yaşatır”, “İnadına mücadele, inadına özgürlük” pankartlarının asıldığı konferansa çok sayıda kadın mor renkli kıyafetleriyle katıldı. Sık sık, “Yaşasın Kadın Dayanışması”, “İnadına mücadele inadına özgürlük” sloganları atan kadınlar söylenen şarkılar eşliğinde dakikalarca halay çekti.


Konferansa Tevgera Jinên Azad (TJA), Kampüs Cadıları, İlerici Kadınlar, Kadın Savunma Ağı, Güldünya yayınları gibi çok sayıda kadın örgütü; milletvekilleri, akademisyenler, sendikal mücadele veren kadınlar ve avukatlar da destek verdi.


Filiz Kerestecioğlu: 21’inci yüzyıl kadınların yılı olacak


Konferansta ilk olarak söz alan Filiz Kerestecioğlu feminist mücadelenin gerçekliğine ve önemine çekerek, 21’inci yüzyılın kadınların yılı olacağını vurguladı. Filiz, “21’inci yüzyıl kadınların yılı olacak. Hepinizi kucaklıyorum. İyi ki varız. 8 Mart’larda, 25 Kasım’lardayız.  Her zaman mücadele alanlarındayız, her zaman mücadeleciyiz” dedi. Filiz’in konuşması sonrası dünya ve ülke kadınlarının verdiği mücadelenin yansıtıldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.


‘Dünyada direnen kadınlara bin selam’


Sinevizyon gösterimi ardından kadınlar,  kadın mücadelesinde yaşamını yitirenler için Sezen Aksu’nun “Kadınlar vardır” şarkısı eşliğinde bir dakikalık saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşu sonrası kadınlar Şili’de feministlerin “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle hazırladığı dans performansını gerçekleştirdi. Kadınlar dans eylemi sırasında “Dünyada direnen kadınlara bin selam” sloganları attı.


Kadınlar daha sonra ülke genelinde yaşanan doğal afetlerde yaşamını yitirenlerin yakınlarına baş sağlığı temennisinde bulunurken, doğal afet sonrası yaşanan kayıpların nedeni olarak ise hükümetin ihmalkarlığına işaret etti. Kadınlar aynı zamanda Dersim’de kayıp olan Gülistan Doku’nun akıbetinin açığa çıkarılmasını isterken, kayıp edilen ve katledilen kadınların mücadelesini tüm engellemelere rağmen sürdüreceklerini vurguladı.


‘Kadınlar faşizmin kurumsallaşması önünde büyük bir engel’


Ardından söz alan Mor Dayanışma üyesi Juliana Gözen, iktidarın faşizmi kurumsallaşma çabasının önünde kadın mücadelesinin büyük ve önemli bir engel olduğunu belirterek, Mor Dayanışma’nın ülkede dayatılan faşizm uygulamalarına karşı büyük bir umut olduğunu vurguladı.  Juliana, “AKP eğer şu an faşizmi kurumsallaştıramamışsa, bu kadın mücadelesi ve örgütlülüğünün sonucudur. Kadınların mücadelesini hiçbir tarihte veya iktidarın tekelinde olan medyalarda göremezsiniz. ‘Kadınlar birlikte güçlü’ sloganı gerçek ve zorunlu bir slogan. Kadınların güçlerini bombalar ülkemize düşerken cesaretinden ödün vermeyen kadınlardan, doğayı savunan kadınlarda görebiliriz. Dolayısıyla Mor Dayanışma’nın yol haritasını önümüze koymamız gerek. Mor Dayanışma ülkede yaşananlara karşı umuttur” dedi.


Meclis’ getirilen ve kabul edilen yasalar anımsatıldı


Kampüs Cadıları’ndan Arzu Sert ise, konferansın tarihi bir süreçte gerçekleştirdiğine dikkat çekerek, katledilen kadınların sesi olmak üzere konferansta bulunduklarını vurguladı. AKP’nin düşmanlık politikalarını kadınlar üzerinden gerçekleştirdiğini belirten Arzu, Meclis'ten geçirilmeye çalışılan yasaların ve bekçilere verilen yetkilendirme kararlarının bu politikaların göstergesi olduğunu ifade etti.


‘İsviçre’de direnen kadınlara bin selam’


İsviçre’den konferansa destek veren Evrim Özcan ise, İsviçre’de yaşayan göçmen kadınların verdiği mücadeleyi anlattı. Evrim’in konuşması sonrası kadınlar “İsviçre’de direnen kadınlara bin selam sloganları atıldı.


‘Rojava’da ve tüm dünyada kadınlar direniyor’


Konferansın büyük bir enerji ve umut yaydığını belirten HDP’li Züleyha Gülüm, hükümetin bu enerjiden ve güçten korktuğunu vurguladı. Kadınların ülkede ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) sürecinde dahi konuşmaktan ve sokağa çıkmaktan çekinmediğini belirten Züleyha, Rojava’da kadınların verdiği mücadeleyi anımsattı. Züleyha, “Kadınlar büyük mücadeleler veriyor. Korkmuyor. OHAL sonrası ilk açıklamayı kadınlar gerçekleştirdi. Yine Rojava’da kadınlar direniyor. Dünyanın dört bir yanında kadınların direnişini görüyoruz. Bence toplumsal muhalefet kadınların bu duruşundan ders almalı. Meydanlarda, evlerde, iş yerlerinde, okullarda kadınların karşı olduğu patriarkale karşı mücadeleyi büyütmeliyiz. Mücadelemiz büyük enerji ve umutla sürüyor” dedi.


Ardından sistematik şiddete maruz bırakılan ve kadın mücadelesi sayesinde kurtulan bir kadın, kadın mücadelesiyle tanıştığı süreci ve sonrasında verdiği mücadeleyi anlattı. Konuşma kadınların “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları eşliğinde son buldu.


‘Dünyanın en büyük paydası kadınlardır’


Hemen ardından HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş söz aldı. İktidarın kadınların haklarına dönük sistematik şiddet planlar yaptığına dikkat çeken Meral, “Bizler daha fazla çalışmalıyız. Çünkü bizler burada bunları tartışırken, onlar orada ‘nafaka hakkını nasıl gasp edebiliriz, çocukları istismar eden erkekleri nasıl cezaevlerinden çıkarabiliriz?’ diye düşünüyorlar. Bunun planlarını yapıyorlar. Bizler mecliste, sokakta, evde, iş yerlerinde mücadelemizi vermeyi sürdüreceğiz. Ben sizlere bir kız kardeşiniz olarak bu mücadelenin bitmeyeceğini söylemek istiyorum. Şunu unutmayalım. Dünyanın en büyük paydası kadınlardır. Kadınlar birlikte direndikçe önlerinde hiçbir engel duramaz” ifadelerini kullandı.


‘Tiyatroda oturan kadınların varlığı dahi erkekleri rahatsız etti’


 Daha sonra söz alan HDP Milletvekili Hüda Kaya da, “Düşünen kadınlar, sorgulayan kadınlar, kendi kimliğini bilen kadınlar hiçbir şekilde bir hegemonyayı kabul etmediklerini çok iyi biliyorlar. Corona virüslerden korunmanın çareleri aranıyor. Toplumda yıllardır bir virüs var ki, asıl bu virüs öldürüyor. Bu virüsün ismi erkekçiliktir. Bu öyle bir virüstür ki, ne dini imanı, ne cinsiyeti, ne ideolojisi vardır. Hiç ummadığınız alanlarda da bu erkeklik virüsünü görebiliyoruz. Kadın birlikteliğinin gerekliliği işte bu nedenle çok önemlidir. Bir tiyatro salonunda oturan kadınların varlığı dahi bu erkekleri rahatsız edebildi. Biz onların gözlerinde tehlikeyiz. Bu saraycı, yezit, kadın düşmanı iktidar tarihe gömülecek. Bunu göreceğiz” dedi.


Füsun Demirel de canlı bağlantıyla katıldığı konferansta, kadınlara mücadelelerinde başarı temennisinde bulundu.


Konferans sendikal mücadele veren kadınların, sanatçı ve akademisyenlerin konuşmaları eşliğinde devam etti.


Konuşmalar sonrası verilen ara ardından konferans İstanbul Kadın Orkestrası konseri eşliğinde son buldu.


Mor Dayanışma’nın yarın Bostancı’da bulunan Birleşik Metal İş Konferans Salonu’nda sürdüreceği konferans programının ana başlıkları ise şöyle:


“* Kadın kurtuluş mücadelesinde yeni bir durak: Enternasyonal kadın grevleri


* Feminizmler ve sosyalist feminist mücadelede yeni bir dönem


* Neoliberalizm ve kadın emeğinin çıkmazı


* Kadın cinayetleri ve şiddetin değişen yüzleri


* 21’inci yüzyılda kadın özgürlük mücadelesinde yeni örgütlenme arayışları ve metodları


* Yerel yönetimlerde kadınların varlığı ve belediyecilik anlayışına yeni yaklaşımlar


* Özgürleşme yolunda özsavunmanın önemi


* LGBTİ+ Hareketi ve feminizmin tarihsel birliği


* Göçmen kadın gerçeği ve mücadelesi.”
Editör: Haber Merkezi