DİYARBAKIR - HDP Engelliler Komisyonu, engellilere yönelik ayrımcı dilin son bulması gerektiğini belirterek, 2022 yılının engelliler için farkındalık yılı olmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Engelliler Komisyonu, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ne ilişkin il binasında basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklama öncesi konuşan HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy, toplumda en çok ayrımcılığa uğrayan kesimin engelliler olduğuna değinerek, Meclis’te yapılan görüşmelerde yine engellilerin yok sayıldığını söyledi. 

10 MİLYON ENGELLİYE ÖZÜR BORCUNUZ VAR

HDP Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi, Birleşmiş Milletler’in (BM) 2020 raporuna göre, dünya genelinde nüfusun yüzde 15’inin engelli bireylerden oluştuğunu kaydetti. Ülkede ise tespit değil, iyimser bir tahminle bu sayının 10 milyonu bulduğuna değinen Çelik, “Biz 10 milyon engelli yurttaş, sahip olduğumuz bedensel ve zihinsel farklılıklarımız için sizden özür dilemeyeceğiz. Varlığımız için size bir özür borcumuz yok. Ve fakat diğer milyonların bize özür borcu var” dedi.

Çelebi, engellilerin toplumda karşılaştığı hak ihlallerinden dolayı iktidarın kendilerine özür borcu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Bize bir özür borcu var! Binemediğimiz otobüsler, çıkamadığımız kaldırımlar, oturamadığımız restoranlar, parklar, ulaşamadığımız okullar, hastaneler için. Engelli bireyleri ailelerine bağımlı hale getiren, hiçbir ihtiyaca yetmeyen ve yoksulluğu daha da derinleştiren sosyal politikalar için. Eğitimde kaynaştırma yasal hakkı olduğu halde gittiği onlarca okuldan ‘Biz böyle çocukları almıyoruz’ diye hakları gasp edilen nöroçeşitli çocuklar için. Demokrasi ve insan haklarını savunan gazeteci, aydın, yazar, aktivist ve siyasilerin, birçoğunun engelli hakları alanında kurduğu tek bir cümlesi dahi olmadığı için. Sadece atanmış günlerde, alışılagelmiş ritüellerle ve güzellemelerle, sorunları çözebileceğini varsayan sığlığı, milyonlarca insanın asıl talebinin bağımsız ve onurlu bir yaşam hakkı olduğu gerçeğini göremediği için.”

AYRIMCI DİL ENGELLİLERİ DIŞLIYOR

Mart 2021 de paylaştıkları Engellilik Manifestosu’nda bütün bu özür gerekçelerini tespit ettiklerini belirten Çelebi, “Yıllardır kapitalist modernitenin pazarladığı mükemmel beden ideali koca bir yalan! Bu yalan üzerinden inşa edilen sağlamcı ideoloji, bizi hor gören, dışarıda bırakan, küçük gören, öteki kılan kültürü inşa ediyor. Kullandığınız ayrımcı ve yaralayıcı dil ise bu ideolojiyi her gün besleyip, büyütüyor. Şüphesiz kolektif bir çaba ile toplumsal bir dönüşüme ihtiyacımız var. Dönüşüme sözcüklerin sihirli gücü ile başlamak istedik” diye belirtti. 

FARKINDALIK YILI OLSUN

2022 yılı için ortak bir umuda çağrılarının olduğunu belirten Çelik, devamında şunları söyledi: “Gelin hep birlikte 2022 yılını Engelli Hakları için farkındalık yılı ilan edelim. Böyle gelmiş, böyle gitmesin! Dönüştürelim, önce bu zehirli dili, sonra da zihnimizi. İnce bir frekansla çıksın, ipeksi bir yumuşaklık olsun, sarıp sarmalasın süzülen kelimeler. Yeni baştan sürelim kolektif bahçemizi. Sözümüz sevgi yüklü bir tohum, suyumuz nezaket, gübremiz feraset, ışığımız adalet ve hasadımız eşitlik olsun…”

Editör: Haber Merkezi