DİYARBAKIR- ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ RÖPORTAJ; 24 Haziran 2018 erken seçimde HDP Balıkesir 1. Sıra Milletvekili adayı Nesibe Yöyler Genel Yayın Yönetmenimiz Hamza ÖZKAN’ aTürkiye’deki mevcut siyasi atmosfer, yerel seçimler ve HDP'nin politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yöyler: "HDP’yi anlattık. Balıkesir de tarımın ve ekonominin çöküşü o dönemde de net hissedildiği için gözler mecliste HDP’ye çevrilmişti. Bu da bir nebze de olsa çalışmalarımızı kolaylaştırdı. HDP’nin bir kadın partisi olduğunu duymuşlardı. Fakat Balıkesir’de 1. sıra adayı bir kadını, her kesimden insanların saygıyla karşılaması ve bu saygıyı açıkça hissettirmesi beni de zaman zaman çok şaşırttı, bir o kadar da mutlu etti,” dedi. Yöyler’in sorularımıza verdiği yanıtlar şöyle;



Nesibe Yöyler’i herkes demokrat bir siyasetçi olarak zaten tanıyor ama biz bir de sizden dinlemek istiyoruz Nesibe Yöyler kimdir, hayata nasıl bakar, kendini hayatın içinde nasıl konumlandırır?

 

Öncelikle bana bu fırsatı verdiğiniz için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Ben 1981 Muş Malazgirt doğumluyum. 90’lı yıllarda zorunlu göç eden ailelerden birinin üyesiyim. O dönemin zorluklarını bilmeyen yoktur. Hele ki çocuk olmak ve bir bilinmezliğe göç etmek… Batıda yaşam mücadelesi ve geçim derdiyle uğraşırken siyaset hayatımızdan çıkmış gibiydi ya da ben öyle sanmıştım. Ta ki insan içine karışıp kimliğimizin her yerde (kötü bir şeymiş gibi) hakaretle yüzümüze vurulması sonucu benim ve ailemin siyasete ve mücadeleye kaldığımız yerden devam etmemize neden olana kadar. Kendimi hayatın içinde nasıl konumlandırırım sorusuna gelince herkesin gözüyle hayata bakmaktan mutlu olan biriyim. Korkunun, çıkarların, gereksiz kişisel hırsların, hayatında yeri olmayan, bozuk düzene kafa tutan, bazı yönleriyle gerici olduğu söylenen, bazı yönleriyle ilham veren biriyim galiba. Aslında bu kişisel soruları bana değil, beni tanıyan çevreme sorsanız daha iyi anlatırlardı sanırım. Kısaca bana yapılmasını istemediğim hiç bir şeyi karşı tarafa yapılmamasını hayat felsefesi olarak benimseyen biriyim diyelim.



24 Haziran 2018 Erken seçimde HDP Balıkesir 1. Sıra milletvekili aday oldunuz, partinizin birçok ilde oylarını düşerken Balıkesir’de 1 Kasım genel seçimlerinde alınan oyların %3,07 - 24. 121 olan oy oranını 24 Haziran 2018 seçimlerinde % 4,098 - 32.275’e yükseltti, partinizin ve Nesibe Yöyler’in payı nedir bu yükselişte?

 24 Haziran 2018 erken seçimlerinde partimin bana vermiş olduğu bu onurlu görevi hakkıyla, altında ezilmeden yerine getirmek benim en kutsal görevimdi. Takdir edersiniz ki Balıkesir zor bir bölge hem siyasi yapısı hem genel yapısı hem de coğrafi açıdan, bu görev bana verildiği andan itibaren kolları sıvadık il ve ilçe yöneticileriyle, üyeleriyle ve gönüllüleriyle, çalışma planı hazırladık. İlk hedef HDP’yi bilmeyen ve yanlış tanıyan bölgelerde çalışma yürüttük. Daha önceki seçimlerde araçlarımızın dahi giremediği köylere ilçelere gittik. Kapı kapı gezdik, HDP’yi anlattık. Balıkesir de tarımın ve ekonominin çöküşü o dönemde de net hissedildiği için gözler mecliste HDP’ye çevrilmişti. Bu da bir nebze de olsa çalışmalarımızı kolaylaştırdı. HDP’nin bir kadın partisi olduğunu duymuşlardı. Fakat Balıkesir’de birinci sıra adayı bir kadını, her kesimden insanların saygıyla karşılaması ve bu saygıyı açıkça hissettirmesi beni de zaman zaman çok şaşırttı, bir o kadar da mutlu etti. HDP’yi Balıkesir’e iyi tanıtmanın ve iyi çalışmanın ürünüydü aldığımız oy artışı.

Partinizin adaylarına ilişkin eleştirilerden biri de partiyi halklara yeterince taşıyamadıkları yönünde, siz bu eleştiriye katılıyormuşsunuz?

 Tabi ki eleştiri ve öz eleştiri olmalı fakat şunu da unutmamalı ki bunca baskıya engellemeye rağmen HDP ve HDP’nin geneli hiçbir zaman boyun eğmedi. Yandaş medya tarafından rehin alınan binlerce insan, baskı ve zulüm varken ne kadar sağlıklı çalışılabilir. Eksiklikler vardır mutlaka, eşit, demokratik bir çalışma ortamında hiç bir eksikliğin kalmayacağını düşünüyorum. Bunun içinde halkın HDP’ye tam destek vermesi gerektiğine inanıyorum.



HDP’nin amacı nedir, partiniz neden çatı partisidir? Çatıda hangi parti ve bileşenler var?

 HDP’nin amacı halkları ayrıştırmadan siyaset yapmaktır. Eşit, özgürlükçü oluşuyla diğer partilerden ayrılır. Bileşen partileri: Bugün de bu mücadeleler sürüyor. Bugünün dünyasında, toplumların ırkçı, milliyetçi, militer, cinsiyetçi, muhafazakar ve piyasacı güçlere teslim olmasına karşı durmak, bu güçlere karşı geniş bir toplumsal desteğe dayanarak mücadele etmek büyük önem taşıyor. İnsanın insana kulluk etmediği, baskının ve sömürünün olmadığı, savaşların yaşanmadığı, ezen ve ezilen ilişkisinin son bulduğu; tüm insanlığın dil, din, renk, ırk, cinsiyet farkı olmaksızın, yaşamın her alanında eşit, özgür, insanca ve adil yaşadığı bir dünya bugün de bir özlem olarak varlığını sürdürüyor. İnsanlık tarihinde sağlanan gelişim ve elde edilen kazanımlar da bu özlemin boş bir hayal olmadığını gösteriyor.

78'liler Girişimi

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP)

Cam Keramik İş

Demokrasi ve Özgürlük Hareketi (DÖH)

Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH)

Demokratik Pomak Hareketi

Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP)

Disk Gıda İŞ

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP)

Filistin Halkıyla Dayanışa Derneği (FHDD)

Gökkuşağı Kadın Derneği

Halkların Köprüsü Derneği

Hevi LGBTİ

İstanbul LGBT

İşçilerin Sesi

Kaldıraç

Kaos GL

Küresel Eylem Grubu (KEG)

Limter İş

Marksist Tutum

Munzur Koruma Kurulu

Nor Zartonk

Özgür Demokratik Alevi Hareketi

Partizan

Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP)

Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP)

Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP)

Tekstil Sen

Teori Politika

Toplum ve Kuram-Lêkolîn û Xebatên Kurdî

Toplumsal Özgürlük Parti Girişimi (TÖPG)

Tüm Köy Sen

Türkiye Gerçeği

Yeşiller ve Sol Gelecek (YSGP)

Halkların partinizi tercih etmesinin temel nedenleri nelerdir sizce?



Dil, din, ırk ayrımı yapmadan ezilen bütün halkların hak savunucusu olmasıdır. En temel tercih edilme nedeni eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik bir parti olmasıdır ve buna benzer birçok neden söz konusudur. Partimiz, mevcut anti-demokratik siyasal sisteme karşı, halklardan, ezilenlerden, yok sayılanlardan, doğadan, hayvan haklarından, emekten, özgürlükten, eşitlikten, barıştan ve adaletten yana olanların demokratik bir siyasal düzen ve insanca bir yaşam için ortak mücadeleyi örgütlemeleri gerektiğinin bilinciyle demokratik halk iktidarını hedeflemeyi; Türkiye’de yaşayan tüm halkların eşit haklara dayalı demokratik temelli siyasal hak taleplerinin tanınması; başta anadilinde eğitim hakkının tanınması gelmek üzere kimlik ve kültürlerinin korunması ve geliştirilmesi yönünde gerekli mücadeleyi yürütmeyi; Dışlanan ve ayrımcılığa maruz kalan tüm inanç topluluklarının ve inanmayanların düşünce, ifade, vicdan ve ibadet özgürlüklerinin eşit vatandaşlık hakları temelinde çözüme kavuşturulması için mücadele eder.

HDP’nin Türkiye partisi şiarıyla yola çıktığı günden bugüne halklar arasında bir heyecan ve güven tesis ettiğine inanıyor musunuz?

 İnanmadığım yerde olmam. İnanıyorum onun için de HDP diyorum ve bu heyecanla çalışıyorum. Partimiz, her ulustan, her dilden, kültürden ve inançtan Türkiye işçi sınıfının, emekçilerin, üretici köylülerin, küçük esnafın, emeklilerin, kadınların, gençlerin, aydınların, sanatçıların, LGBT bireylerin, engellilerin, ezilen ve sömürülen tüm halk güçlerinin arzuladığı amaca varmak üzere güçlerini birleştirdikleri ve demokratik halk iktidarına/yönetimine yürüyenlerin partisidir.

Partinizin bileşeni DBP 105 belediyesine 95’na kayyum atandı, yapılacak yerel seçimlerde terör yanlıları gelirse gereğini yapar kayyum atarız diyor Cumhurbaşkanı; bu söylemi nasıl değerlendiriyorsunuz?

 Cumhurbaşkanı şuan bir nevi halkın nabzını yokluyor. Ve açıkça tehdit ediyor. Senin iradeni yok sayarım diyor. İnanıyorum ki halk onu boşa çıkaracak ve kendi iradesine sahip çıkacak.

29 Mart 2009 yerel seçimlerinde partiniz daha önce kazandığı 105 belediye başkanlığına kaç belediye başkanlığı daha ekler?

 Kayyum atanan belediyelerimizi geri alacağımıza inanıyorum. Bunun yanı sıra iyi bir çalışmayla katlanacağına da inanıyorum. Bize oy veren vermeyen her kesimden insanların tek ortak noktası HDP. Birçok farklı ilde insanlar soruyor “Ekonomi battı, ülke elden gidiyor. Merak ediyoruz HDP’nin herhangi bir stratejisi var mı?” diye. Bu doğrultuda gider ve halka ulaşır, kendimizi anlatırsak tahminlerimizin üzerinde bir artış olacaktır.

24 Haziran 2018 seçimde Balı kesirde başarılı bir vekil adaydınız, partiniz sizi belediye eş başkanlık için aday gösterirse tepkiniz ne olur?

 Tabi ki aday gösterilirse benim için bir onurdur. Verilen her görevi şuana kadar hakkıyla yerine getirdiğime inanıyorum. Aynı heyecanla, umutla, coşkuyla çalışmalarıma devam edeceğime de inancım sonsuz.

Son olarak biraz daha genel bir soru soralım ve Türkiye’nin mevcut yerel yönetim sistemini nasıl değerlendiriyorsunuz ve partiniz nasıl bir yerel yönetim sistemi öngörüyor?



Türkiye’nin yerel yönetimlerinin tamamı sıkıntılı, çıkarcı, halktan yana olmayan, işçiyi, emekliyi, tarımcıyı, eğitimi vb. birçok şeyi yok eden, yok sayan, tekçil, bozuk bir yönetim sistemi. Partimizin yerel yönetim konusundaki hassasiyetleri bellidir. Halkla birlik olmak, halkın hassasiyetlerini dikkate almak, bütün sorunları birlikte göğüslemek, çözüm odaklı olmak. Son olarak bir şeyler eklemek isterim herkes şunu bilsin ki bu düzen böyle gitmez, gitmeyecekte. Bu yapılan baskı ve zulme HDP boyun eğmeyecek

ÖZGÜR YARINLARDA BULUŞMAK DİLEĞİYLE.

           Ötekilerin Gündemi olarak teşekkür ederiz…

Bana bu fırsatı verdiğiniz için de Hamza arkadaşıma ve sitede emeği geçen emekçilere sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Saygılarımla…

 

 

 

 

 

 
Editör: Haber Merkezi