DİYARBAKIR - Siyasi gerekçelerle müebbet hapse mahkum edilerek 30 yıldır cezaevinde olan Hamdin Demirkıran (51), 23 Eylül'de serbest kalmayı beklerken, bir disiplin cezası gerekçesiye tahliyesi engellendi. 

MA / Mehmet Güleş'in özel haberine göre; Cezaevlerinde son yıllarda 100’u aşkın tutuklu yaşamını yitirirken, yüzlerce ağır hasta tutuklu ise çeşitli gerekçelerle tahliye edilmiyor. Hasta tutuklulardan bazılarının da son aylarda disiplin cezaları gerekçe gösterilerek infazları yakılıyor. Ömrünün son 30 yılını cezaevinde geçiren hasta tutuklu Hamdin Demirkıran (51) da verilen disiplin cezası gerekçesiyle tahliye edilmedi. 

Tutuklu bulunduğu Balıkesir L Tipi Kapalı Cezaevi’nden müebbet hapis cezasını tamamlaması nedeniyle 23 Eylül’de tahliye edilmesi gereken Demirkıran, Cezaevi İdari Gözlem Kurulu tarafından kendisine “iyi hal” raporu verilmesine rağmen Cezaevi İnfaz Hakimliği kararıyla tahliyesi engellendi. Gerekçe olarak da hakkında verilen bir disiplin cezası gösterildi. Bu karar ise Demirkıran’a tahliye olması gereken günün akşamında iletildi. Tahliyesi engellenen Demirkıran, İnfaz Hakimliğinin kararına karşı Balıkesir 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. 

Demirkıran’ın tahliye olacağı gün cezaevinin  kapısına giden ailesi ise kendilerine iletilen bu bilgi üzerine evlerine geri dönmek zorunda kaldı.

DGM'DE YARGILANDI

Demirkıran’ın kardeşi Cahit Demirkıran, Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) yargılanan ağabeyine hukuksuz bir şekilde müebbet hapis cezası verildiğini dile getirdi. Demirkıran, “Ağabeyim 30 yıllık cezaevi yaşamı boyunca adeta sürgün hayatı yaşadı. Bu zaman zarfında birçok il ve ilçe dolaştı. Hatırladığım kadarıyla en az 15 farklı cezaevine kendi istemi dışında sürgün edildi. Sırasıyla Siirt, Diyarbakır, Adıyaman, Trabzon, Şırnak, Elazığ, Aydın, Antep, Kocaeli’ndeki cezaevlerinde kaldı. Şimdi ise Balıkesir L Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalıyor” dedi. 

AİLEYE EZİYET

30 yıldır hasretle ağabeyinin tahliye olacağı 23 Eylül tarihini beklediklerini dile getiren Demirkıran, o gün geldiğinde ise O’nu almak  için sabahın erken saatlerinde itibaren Balıkesir Cezaevi’nin kapısının önünde heyecanlı bir şekilde beklemeye koyulduklarını anlattı. Demirkıran, sözlerine şöyle devam etti: “Ha bırakıldı ha bırakılacak diye saatlerce bekledik. Tahliye saatinin uzaması üzerine bilgi almak için cezaevi idaresi ile görüştük. Mesai saatinin bitimene yakın cezaevi idaresince infaz hâkimliğince alınan kararla tahliye kararının reddedildiği bilgisi verildi.” 

Ağabeyine iki yıl önce verilen disiplin cezası ile tahliyesinin engellenmesinin “siyasi” bir karar olduğunu söyleyen Cahit Demirkıran, “Bu kararın insanları sindirme, işkence çektirme ve aileye eziyet ettirmek olduğunu düşünüyorum” dedi.

BABASININ SON ARZUSU

Hukuksuzluğun son bulmasını isteyen Demirkıran, “Ağabeyim 30 yıldır cezaevinde hasta olarak yaşıyor, tek böbreği var. 77 yaşında ve yatalak olan babam, 30 yıldır oğlu Hamdin’in evlerinin kapısından gireceği günü görme hasretiyle yaşıyor. Dileğimiz babamın son arzusunun yerine gelmesi ve ağabeyimin özgürlüğüne kavuşması” diye konuştu

Editör: Haber Merkezi