Cumhur İttifakı ile 24 Haziran seçimlerine birlikte girecek AKP ve MHP’ye karşı, muhalefet kanadında uzun süredir devam eden ittifak arayışları CHP'nin sol yerine İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti’yle yapacağını açıkladığı ittifak kararıyla sınırlı kaldı.

Cumhurbaşkanlığı seçimine kendi adayları ile girecek olan 4 parti, milletvekilliği seçimlerine bu ittifakla birlikte girecek. HDP dışarıda tutularak kurulan bu ittifaka dair resmi açıklamanın Perşembe günü yapılması bekleniyor.

'Millet İttifakı' ve 'Demokrasi İttifakı' adlarının tartışıldığı ittifakta HDP’nin dışarıda tutulması her kesimden siyasetçinin tepkilerine neden oldu. Liberal düşünceden sol düşünceye bir çok isim tepkilerini sosyal medya platformu Twitter’dan dile getirdi.

Tepkisini "En kritik seçimde dahi en geniş seçim ittifakını kuramayan ve HDP olmasın diye direterek size altın tepside güçlü bir iktidar sunanlar bir teşekkürünüzü hakediyorlar" mesajıyla dile getiren ANAP eski Genel Başkanı Nesrin Nas, Erdoğan'a "Cumhurbaşkanlığınız ve TBMM çoğunluğunuz hayırlı olsun" dedi.

nesrin nas
@Nesrinnas
Şimdiden tebrikler Sayın Erdoğan.
Cumhurbaşkanlığınız ve TBMM çoğunluğunuz hayırlı olsun!
En kritik seçimde dahi en geniş seçim ittifakını kuramayan ve HDP olmasın diye direterek size altın tepside güçlü bir iktidar sunanlar bir teşekkürünüzü hakediyorlar. http://www.diken.com.tr/chp-iyi-parti-saadet-ve-dp-anlasti-muhalefetten-demokrasi-ittifaki/ …

10:05 - 2 May 2018

CHP, İYİ Parti, Saadet ve DP anlaştı: Muhalefetten 'demokrasi ittifakı'
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti heyetlerinin, 24 Haziran'daki milletvekili seçimlerine ittifak yapılarak girilmesi yönünde dün akşam tam mutabakata vardığı öğrenildi. Uzlaşmaya...

diken.com.tr
220
178 kişi bunun hakkında konuşuyor
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

HDP’nin sıfır baraj ittifakından dışlandığı bir seçimde ne seçim güvenliği ne de sandık güvenliği olacağıunı belirten Nas, "Mesele HDP’nin tek başına barajı aşma meselesi değil. Onun çok ötesinde demokrasi meselesidir. Ortadaki enkazı kaldırma meselesidir" dedi.

nesrin nas
@Nesrinnas
HDP olmasın diyenler ve HDP zaten barajı aşar, kimseye ihtiyacı yok diyenlere şunları hatırlatmak isterim.
1-Seçim OHAL altında yapılıyor.
2-Jandarma ve polis müdahalesi olağan hale getiriliyor
3-Sandık taşıma mümkün
4-Mühürsüz ve imzasız oylar geçerli vb...

10:47 - 2 May 2018
802
457 kişi bunun hakkında konuşuyor
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

HDP'yi kapsamayan 4'lü ittifakın HDP'yle eşit ve onurlu bir ilişki kuramadığı sürece ne demokratikleşmenin önünü açılacağını ne de barışa katkıda bulunacağını ifade eden siyaset bilimci Gazi Çağlar, "Madem HDP'li ittifak kurulamıyor, CHP'nin yapması gereken HDP ve sosyalist solla ittifak kurmaktı" dedi.

Gazi Çağlar
@GaziCaglar
Madem HDP'li ittifak kurulamıyor, CHP'nin yapması gereken HDP ve sosyalist solla ittifak kurmaktı. İyi Parti, Saadet, DP ittifakı zaten % 10'u geçecekti. Müthiş baskı altında olan HDP idi. Son yılların en doğru kararı olurdu. Olmadı. Öyleyse seçmen Demirtaş demeli!

11:07 - 2 May 2018
361
131 kişi bunun hakkında konuşuyor
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

Erdoğan'a karşı olan herkesin HDP'yi meclise taşıması gerektiğini vurgulayan Çağlar, tepkisini "HDP baraj altı kalırsa, Türkiye karanlığa mahkumdur" sözleriyle dile getirdi.

Gazi Çağlar
@GaziCaglar
Şimdi muhafazakar ve ilericisiyle tüm Kürtler, sol yapılar, emekçi örgütleri, dışlanan Aleviler, doğa tahribine, cinsiyetçiliğe karşı mücadele edenler ve nihayet saray diktalarına karşı olan herkes HDP'yi meclise taşımalıdır. Baraj altı kalırsa, Türkiye karanlığa mahkumdur.

11:32 - 2 May 2018
45
30 kişi bunun hakkında konuşuyor
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

4'lü ittifak kararının HDP nin dışlanması anlamına geldiğini ve yanlış bir karar olduğunun altını çizen, Mustafa Sönmez, "İyi Parti ülkücü hasaasiyeti diye yan çiziyor. HDP kendi tabanının hassasiyetini göğüslüyor da İyi Parti niye yapamıyor? Kimse kaynaşmıyor. Aynı yöne doğru herkes kendi kabuğunda. Bunun nesini göze alamıyorlar? Yanlış yapılmasın" dedi.

Mustafa Sönmez
@mustfsnmz
Anlaşılıyor ki, HDP ittifaka alınmamış.
Büyük yanlış yapıldı.
Biz de tüm yurtsever,devrimci, anti-faşistler olarak
HDP'nin %10 barajına takılmaması için
tıpkı 7Haziran 2015 öncesinde yaptığımız gibi,
gücümüzü, bir araya getireceğiz
Kimse endişe etmesin
O baraj vız gelir,vız

11:25 - 2 May 2018
729
212 kişi bunun hakkında konuşuyor
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

İnsan hakları hukukçusu ve siyaset bilimci Kerem Altıparmak 4'lü ittifak nedeniyle, Avrupa’nın en yüksek ve adaletsiz olan seçim barajının tümüyle ayrımcı bir niteliğe kavuştuğunu söyledi.

Kerem ALTIPARMAK
@KeremALTIPARMAK
Hali hazırda Avrupa’nın en yüksek ve adaletsiz olan seçim barajı itiffak düzenlemesi ve uygulamasıyla tümüyle ayrımcı bir niteliğe kavuştu. %10luk seçim barajının, yüzde birin altındaki partiler sayılmazsa, tek muhatabı artık HDP. %10 barajı sadece HDP için var artık!!

08:31 - 2 May 2018
799
390 kişi bunun hakkında konuşuyor
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

4'lü ittafaka tepkisini dile getirenlerden CHP eski Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, Saadet Partisi, DP ve İyi Parti'yi kastederek, CHP'nin sol ve sosyalistler yerine dinci, milliyetçi ve sağ partilerle ittifak yaptığını açıkladığını söyledi.Aygün tepkisini ise "Kılıçdaroğlu 9 yıldır hiç şaşırtmıyor. Tebrikler" sözleriyle dile getirdi.

Hüseyin Aygün
@HuseyinAygun62
CHP dinci, milliyetçi ve sağ partilerle (Saadet, DP, İyi Parti) ittifak yaptığını açıkladı. Siyasette ittifaklar normal ve gerekli. Ama sosyalist, demokrat ilerici partilerle (TKP, ÖDP, EMEP, HDP vd.) bir saat mesai dahi yapmadı. Kılıçdaroğlu 9 yıldır hiç şaşırtmıyor. Tebrikler..

09:46 - 2 May 2018
1.416
535 kişi bunun hakkında konuşuyor
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

İttifakın tek amacının HDP’yi baraj altına itmek ve HDP’nin Milletvekilliklerini çalmak olduğunu belirten Alevi Bektaşi Federasyonu kurucularından ve HDP eski İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, yaşananları irade gaspı olarak nitelendirdi.

Ali KENANOĞLU

@alikenanoglu
AKP, MHP, CHP, İyi P, Saadet, DP barajı aşmak için iki ayrı ittifakla seçime girecekler. Bu iki ittifakın tek amacı HDP’yi baraj altına itmek ve baraj altında kalan HDP’nin Milletvekilliklerini çalmaktır, iradesini gasp etmektir. https://twitter.com/sendika_org/status/991498238111965184 …

05:15 - 2 May 2018
68
41 kişi bunun hakkında konuşuyor
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

4'lü ittifaka tepkisini "Sosyalistler için şimdi HDP'yle daha sıkı dayanışma zamanıdır" mesajıyla dile getiren Halkevleri GYK üyesi Ferda Koç, CHP öncülüğünde alınan karara "HDP'siz 'Demokrasi İttifakı' hayırlı olsun! Ama iktidarın tek bulduğu HDP'yi baraj altına tıkmak için cesaretlendirdiğinizi de unutmayın." dedi.

Ferda Koç
@FerdaKoc
HDP'siz "Demokrasi İttifakı" hayırlı olsun! Ama iktidarın tek bulduğu HDP'yi baraj altına tıkmak için yapacağı itlikleri böylece cesaretlendirdiğinizi de unutmayın! Sosyalistler için şimdi HDP'yle daha sıkı dayanışma zamanıdır.

10:35 - 2 May 2018
224
79 kişi bunun hakkında konuşuyor
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

4'lü ittifaka bir tepki de Cumhurbaşkanlığı için adaylaığını açıklayan ancak daha sonra vaz geçen Levent Gültekin, HDP'nin dahil edilmesi gerektiğini savundu. Gültekin mesajında, HDP de ittifaka dahil edilmeliydi" derken zannediliyor ki tek derdimiz HDP'yi korumak. Bu, hem barışcı,demokrat olmanın gereği, hem de bütünlüğe, birliğe ihtiyaç var" dedi.

Levent Gültekin
@acikcenk
"HDP de ittifaka dahil edilmeliydi" derken zannediliyor ki tek derdimiz HDP'yi korumak. Bu, hem barışcı,demokrat olmanın gereği, hem de bütünlüğe, birliğe ihtiyaç var.

10:38 - 2 May 2018
2.536
581 kişi bunun hakkında konuşuyor
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

HDP ile yanyana gelmeyip Cumhurbaşkanı olma fikri için "Hangi aklın ürünü" diye soran Gültekin, ikinci sorusunu yüzde 50'yi geçmeyi hedefleyenlere yöneltti:

Levent Gültekin
@acikcenk
Hem HDP ile yan yana gelemeyip hem de Cumhurbaşkanı adayı olmak hangi aklın ürünüdür? Kimden oy alıp da yüzde 50’yi geçeceksiniz? https://twitter.com/dikencomtr/status/991521489731182592 …

09:03 - 2 May 2018
1.660
690 kişi bunun hakkında konuşuyor
Twitter Reklamları'na ilişkin bilgiler ve gizlilik

HDP'yi dışarıda bırakan 4'lü ittifakla aynı şeylerin tekrarlandığınıu belirten gazeteci Hayko Bağdat, "Siz hepinin, HDP tekbaşına. Bu maç böyle oynanacak" yorumu yaptı.

Hayko Bağdat

@haykobagdat
Yine aynı şey. Siz hepiniz, HDP tek başına. Bu maç da böyle olacak yani.

'Millet İttifakı' ve 'Demokrasi İttifakı' adlarının tartışıldığı ve HDP’nin dışarıda tutulduğu 4'lü ittifakta bir tepki de hukukçu Ömer Faruk Eminağaoğlu'ndan geldi. Kurulan birlikteliği olumlu bulduğunu ifade eden Eminağaoğlu, bloka HDP'nin de eklenmesini talep etti

Ömer F. Eminağaoğlu
@eminagaoglu
GÜLE GÜLE ERDOĞAN...
Milletvekili seçimlerinde; CHP, İyi Parti, Saadet P., DP ittifakta anlaştı.
●HAYIR BLOKU korunup buna bir de HDP eklenebilirse...
●Cumhurbaşkanı seçiminde de bu birliktelik sergilenebilirse...
●Erdoğan hem de ilk turda yolcu...
Editör: Haber Merkezi