DİYARBAKIR - Mustafa B. isimli erkek tarafından, cinsel saldırı ve şiddet gören Şevin D., 6 kez karakola şikayette bulunmasına rağmen caydırıcı hiçbir önlem alınmadı. Son saldırıda ölümden kurtulan Şevin D., tepkisini “En sonunda öleceğim, 10 gün medyada yer alacağım, sonra unutulacağım” sözleriyle dile getirdi.

Diyarbakır’da yaşayan Şevin D. (35), Mustafa B. isimli erkek tarafından bir yıl boyunca sistematik olarak cinsel taciz ve saldırıya uğradı, şiddet gördü, 3 yaşındaki kızına ve kız kardeşine tecavüzle tehdit edildi. Her saldırı ve tehditten sonra karakola gidip Mustafa B. hakkında şikayette bulunan Şevin D., her seferinde polislerin cinsiyetçi söylemleri ve kötü muamelesine maruz kaldı. 

Mustafa B.’yi 6 kez şikayet eden Şevin D., kişi hakkında kısa süreli uzaklaştırma kararları verildiğini ve her seferinde şiddet ve tehditlerin dozunun arttığını söyledi. 2020 yılının başında evde yaşadığı elektrik sorunundan kaynaklı Mustafa B.’nin tamirci olarak evine geldiğini anlatan Şevin D., 1 yıl boyunca aynı kişi tarafından taciz, tehdit, ısrarlı takip ve şiddet gördüğünü söyledi. 3 yıl önce 4 aylık hamileyken boşandığını belirten Şevin D., yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Elektrikçi olarak evime geldi. Evdeki arızayı uzun bir süre gidermedi. Evde yalnız yaşadığımı anlayınca beni araştırdı ve rahatsız etmeye başladı. Evli ve çocuklu olmasına rağmen bana evlenme teklifi etti. Kabul etmeyince tehditleri başladı.”

İLK ŞİKAYET: İŞLEM YAPILMADI 

Mustafa B.’nin arkadaş çevresi ve ailesine ulaşarak fotomontaj olan bazı fotoğraflar ile kendisini tehdit ettiğini dile getiren Şevin D., “Ben onu reddettikçe, bana şiddet dolu mesajlar atmaya başladı. Önce ailemi aradı, daha sonra beni ölümle tehdit etti. Bazı aile büyüklerim onunla konuşmaya çalıştı ancak tacizleri devam etti. Peşimi bırakması için onunla yüz yüze görüşmeye gittim, bana saldırdı. Komşular beni kurtardı. Gidip ondan şikayetçi oldum, ifade verdim. Ancak hakkında hiçbir işlem yapılmadı” şeklinde konuştu. 

İKİNCİ ŞİKAYET: BAŞIMA SİLAH DAYADI 

Birkaç ay sonra Mustafa B. ve 3 arkadaşı tarafından bir çay ocağına kapattırıldığını anlatan Şevin D., “Kafama silah dayadı. Bir şekilde arkadaşıma konum attım, polis geldi. Polis gelince bayılmışım. Gözaltına alındı, ancak silahı saklamış. Huzur Polis Karakolu’nda şikayetçi olmak istedim. Beni başka bir karakola gönderdiler, orada da benimle ilgilenmediler. Başıma silah dayadı dedim, ancak erkek ifadesinde ‘silah değil kapı koluydu, korkutmak istedim’ demiş. Ona inandılar. Şiddet gören bir kadına yardımcı olacağını düşündüğüm tüm kurumları aradım. Sonuç alamadım” 

POLİS: SENİNLE Mİ UĞRAŞACAĞIZ!

Mustafa B.’nin ölüm ve tecavüz tehdidi mesajlarının arttığını söyleyen Şevin D., “Uyuşturucu kullanan kişilere beni dövmeleri için para ödüyor. Karakola gidip 3’üncü kez şikayetçi oldum. Polisler bana kötü davrandı. Bana, ‘Seninle mi uğraşacağız, işimiz gücümüz var’ diyerek beni aşağıladılar” ifadelerinde bulundu. 

BEŞİNCİ ŞİKAYET: POLİS BENİ DUVARA VURDU

Dördüncü şikayetinde de sadece Mustafa B. hakkında uzaklaştırma kararı verildiğini dile getiren Şevin D., uzaklaştırma kararlarının ihlal edilmesine rağmen Mustafa B. hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını söyledi. Sokak ortasında Mustafa B.’nin saldırısına uğradığını belirten Şevin D., “Bu defa olay yerindeyken onun hakkında şikayetçi olmadığımı söyledim. Özsavunmamı kullanmak istedim. Çünkü ne emniyet ne yargı bir şey yapmıyordu. Polisin yapmadığını ben yapmak istedim. Karakola götürdüler bizi. Ayrı odalara alındık. Karakolda başımda bir polis bekliyordu, su bile içmedim. Ancak ona çay ısmarlamışlardı. Bu duruma tepki gösterince polis beni duvara vurdu” dedi. Daha sonra Mustafa B. hakkında şikayetçi olduğunu dile getiren Şevin D., yeni bir uzaklaştırma kararı aldırdığını söyledi. 

‘ŞAHIS GELİNCE ARA’ 

6 Haziran’da Mustafa B.’nin, “Kapına geliyorum, seni öldüreceğim” diye tehdit içerikli mesajları karşısında Kadın Destek Uygulaması (KADES) üzerinden yardım istediğini aktaran Şevin D., “KADES’deki görevliler polise yönlendirdi, polis geldi. Bana, ‘Şahıs burada yok. Şahıs gelince ara’ dediler. Şahıs beni öldürdüğünde ben polisi nasıl arayacağım? Ertesi gün suç duyurusunda bulundum” diye anlattı.

ALTINCI ŞİKAYET: YİNE Mİ SİZ

14 Temmuz’da aldığı tehdit mesajları üzerine 155’i aradığını ancak en yakın karakola yönlendirildiğini dile getiren Şevin D., şöyle devam etti: “Polise gittim ifademi almadılar. ‘İfadeni mahkemeye sunarsın’  dediler. Beni karakoldan geri gönderdiler. Karakol bir şey yapmayınca, onun bir akrabasına ulaştım. Mustafa B.’nin peşimi bırakması için görüşmek istedim. Ben gittiğimde Mustafa içerideydi. Beni dükkana kilitlediler, bıçakla saldırdı. Tecavüze yeltendi, ölümle tehdit etti. Kolumu çekiştirdi ve bana şiddet uyguladı. Beni dükkana kapatınca halk dükkanın kapısında toplandı. Dışarı çıkınca halk onu linç etti. Hastaneye götürüldüm. Hastanede kolumun kırıldığını öğrendim. Daha sonra ifade işlemleri için karakola götürüldüm.”

‘TAKSİYE BİN’

Karakolda polislerin “Yine mi siz” tepkisiyle karşılaşan Şevin D.’nin 8 saat sonra gece saat 03.00’da sona eren ifade işlemlerinin ardından can güvenliği olmamasına rağmen karakolun önüne bırakıldı. Polislerden araç ile eve bırakılması yönünde talepte bulunduğunu ifade eden Şevin D., “Bana taksiye bin dediler. Ölüm tehdidi alan bir kadının gece saat 03.00’da eve yalnız gitmesini istediler. Yoldan geçen bir araçtan rica ettim beni eve bıraktılar” dedi. 

YARGI SİSTEMİNDEKİ ADALETSİZLİK 

Cinsel saldırıya uğradığını ifade eden Şevin D., polislerin kendisine “Tecavüzü ispatlayabilecek misin?” diye sorduğunu da ekledi. Şevin D., “Namusu kadına endekslemişler. Erkekler ‘namus’ deyip cinayet işliyor, ceza indirimi alıyor. Ancak ben öldürürsem cezaevine gireceğim, belki de çocuğum yetimhanede büyüyecek” diyerek, yargı sistemindeki adaletsizliğe işaret etti. Mustafa B.’nin tutuklanmasını isteyen Şevin D., şiddet gören kadınların karakollarda da psikolojik ve sözlü şiddete uğradığını söyledi. 

‘ÖLÜNCE YAŞAMAYA BAŞLAYACAĞIM’ 

Erkeklerin karakollardan her serbest bırakıldıklarında daha çok cesaretlendiklerini ifade eden Şevin D., “Polis merkezinde öz güvenini depoluyor, daha fazla üzerime geliyor. En sonunda öleceğim, ölünce yaşamaya başlayacağım. Ölünce adımı anacaklar, erkek hakkında işlem yapacaklar. On gün medyada yer alacağım, sonra unutulacağım. Beni unutmayacak olan ailem ve kızım olacak” şeklinde konuştu. 

‘YALNIZ HİSSEDİYORUM’ 

“Kendimi çok yalnız hissediyorum” diyen Şevin D., sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz kadınlar ancak birlik olursak güçlü oluruz. Tecavüz edilip öldürülmek istemiyorum. Tek başıma bu hukuk sistemi ile baş edemeyeceğimi biliyorum. Vicdanı olan herkesten yardım bekliyorum. Bana yardım edin.”  

Haber-Kamera: Arjin Dilek Öncel - Mehmet Erol / MA

Editör: Haber Merkezi