ANKARA - HDP’nin kapatılmasına ilişkin Yargıtay’ın açtığı davanın iddianamesinde, 600 kişi hakkında siyasi yasak istendiği belirtildi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde (AYM) dava açtı. “HDP üyelerinin beyan ve eylemleriyle devletin milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı, ortadan kaldırmayı amaçladıkları” iddiasıyla hazırlanan iddianame, Yüksek Mahkeme’ye gönderildi. Henüz kabul edilmediği ve HDP’nin de ulaşamadığı iddianame Anodolu Ajansı tarafından servis edildi. 

600 HDP’liye siyaset yasağı 

HDP’ye yönelik hazırlanan iddianamede, 600'ün üzerinde HDP'li hakkında siyasi yasak istendi. Anayasanın 69. maddesine göre, kapatma davasına bakacak AYM, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre ilgili siyasi partinin devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakılmasına karar verebiliyor.

AYM’nin, siyasi yasak istenen kurucuları dahil partililerin, beyan ve eylemleriyle partinin temelli kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde, bu kişiler AYM’nin temelli kapatmaya ilişkin kesin kararının Resmi Gazetede gerekçeli olarak yayımlanmasından başlayarak, 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve deneticisi olamayacağı kaydedildi.

(JINNEWS)

Editör: Haber Merkezi