ANKARA - Ankara 78’liler Girişimi üyesi Feyzullah Mızrak, 12 Eylül temel kurumlarıyla hala sürdüğünü söyledi. 

Ankara 78'liler Girişimi 12 Eylül 1980 askeri darbenin 41’inci yılına ilişkin Ankara’nın Batıkent semtinde açıklama yaptı. Siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcilerinin katıldığı açıklamada "Kahrolsun faşizm yaşasın halkların kardeşliği" pankartı açıldı. Girişim adına açıklamayı yapan Feyzullah Mızrak, 12 Eylül darbecilerinin, anayasal parlamenter düzeni ortadan kaldırdıklarını ifade ederek, "Yasama, yargı, yürütme yetkilerini Mili Güvenlik Konseyi'nde topladılar. Ülkeyi üç yıl anayasasız, parlamentosuz, yargısız yönettiler. Ağızlarından çıkan her emir kanun oldu" dedi. 

12 EYLÜL SÜRÜYOR

Milyonlarca gözaltı, tutuklama ve sayısız işkencenin hala hafızalardaki yerini koruduğunu belirten Mızrak, "Nazi toplama kamplarına çevrilen askeri cezaevleri. 50 idam ve hala bulunamayan kayıplar. Yasaklanan, yakılan milyonlarca kitap, dergi ve gazete. İşinden, okulundan atılan on binlerce işçi, memur, öğrenci ve öğretim görevlisi. Pasaport verilmeyen, vatandaşlıktan çıkarılan, fişlenen ve yaşamları altüst edilen, milyonlarca mağdur insan. 12 Eylül sürüyor" diye vurguladı. 

"Sözde demokrasiye geçildiği, 1983'den 2000'li yıllara kadar kurulan sözde sivil hükümetler, Milli Güvenlik Rejimi çerçevesinde iktidarı darbe rejimiyle bölüşüyor" diyen Mızrak, "Latin Amerika'dan Dünya'ya doğru halklar, kendi darbecileriyle hesaplaşarak demokratik topumun gelişme koşullarını hazırladılar. Neticede, Türkiye toplumu ve halkı 12 Eylül darbecileri ile hesaplaşma iradesini geliştiremedi. Bu nedenledir ki 12 Eylül temel kurumlarıyla hala sürüyor" dedi.

PANEL

Açıklamanın ardından Batıkent’te bulunan Yeni Yaşam Derneği’nde "Gün gelecek devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek" konulu panel düzenlendi. 

Panelde konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ankara İl Eşbaşkanı Pakize Sinemillioğlu, “Erdal Eren yaşı büyütülerek idam edildi. Yüzlerce binlerce insan kendisini başka ülkelerde mülteci olarak buldu. Bizim ailemizde bir kedimiz birde annem gözaltına alınmadı. Onun dışında hepimiz zindanlarda yattık" şeklinde konuştu.

‘DARBECİLER HESAP VERMEDİ’

Alevi ve Kürt olmanın bu topraklarda muhalif olmak anlamına geldiğini dile getiren Sinemillioğlu devamında şunları belirtti: "Bu sebeplerden bile gözaltına alınanlar oldu. Darbeciler maalesef hiç bir hesap vermeden gittiler. Bu zihniyet bugün hala devam ediyor. 2015 yılından bu yana 12 Eylül’ün zihniyeti devam ediyor. Birçok vekilimiz ve belediye başkanımız haksız bir şekilde zindanlara atıldılar. Siyaset yapabileceğimiz her alanı bize yasakladılar, yasaklamaya devam ediyorlar.”

Teori ve Politika Dergisi yazarı Metin Kayaoğlu 12 Eylül sonrası örgütlerin durumunu, Avukat Kazım Bayraktar ise yargının içinde bulunduğu durumu anlattı.

( MA- http://www.mezopotamyaajansi35.com/tum-haberler/content/view/146291

Editör: Haber Merkezi