İSTANBUL - 8 Mart Kadın Platformu, 6 Mart’ta saat 13.30’da Kadıköy Rıhtım’da “Büyük Kadın Buluşması” gerçekleştireceğini duyururken, İstanbul’da yapılacak etkinliklerin programı da netleşti.  

İstanbul’da kadın örgütlerinin 8 Mart programları netleşti. 8 Mart Kadın Platformu, Twitter hesabından 6 Mart’ta “Büyük Kadın Buluşması”nı gerçekleştireceklerini duyururken, etkinlik yeri ise Kadıköy Rıhtım olarak belirlendi. 

Saat 13.30’da gerçekleşecek olan etkinlik için tüm kadınlara çağrı yapan platform, “Yılın o en sevdiğimiz, en beklediğimiz günü geliyor. 8 Mart'a giderken coşkumuzu, isyanımızı, umudumuzu büyütmek için Büyük Kadın Buluşması'nda buluşuyoruz. 6 Mart 13.30 Kadıköy Rıhtım Hadi sen de gel” çağrısı yaptı. 

20’NCİ FEMİNİST GECE YÜRÜYÜŞÜ

Yine kadınlar 8 Mart’ta geleneksel “8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü” için 20’nci kez İstiklal Caddesi’nde olacak. Kadın örgütleri çalışmalarına hız verirken, 20’nci Feminist Gece Yürüyüşü’nün de büyük bir coşku ile geçmesi bekleniyor. 

9 KADIN ÖRGÜTÜ DE PROGRAMLARINI AÇIKLADI

Öte yandan “Şiddeti, sömürüyü bitireceğiz. Eşit, özgür yaşayacağız” sloganıyla bir araya gelen Devrimci İşçi Partili Kadınlar (DİP), Eşitlik Kadın Örgütü, Fikir Klüpleri Federasyonu (FKF), İlerici Kadınlar Dayanışma Derneği (İKD), İlerici Kadınlar Derneği (İKD), Kadınlar Direnişte- Özgür Kadın Dayanışması, Kadın Meclisleri, Kırmızı Gazete, Sosyalist Kadın Hareketi de, 8 Mart planlamalarına dair Şişli Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. Basın açıklamasını kadın örgütleri adına Kadın Meclisleri'nden Esin İzel Uysal okudu. 

TALEPLER

Başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere tüm hakları için mücadele edeceklerini söyleyen Uysal, 8 Mart için taleplerini şu şekilde sıraladı: “Kadın cinayetlerini ve kadına yönelik her türlü şiddeti durdurmak, 6284 sayılı kanunun ve kazanılmış haklarımızın etkin uygulanmasını sağlamak, daha birçok hakkımızı kazanmak, etkin bir soruşturma yürütülmesini sağlamak için mücadele edeceğiz.  Yeterli sayıda sığınakların, cinsel şiddet kriz merkezlerinin açılması ve güvenli hale getirilmesi, kadınların ve LGBTİQ+’ların istihdama katılımı önündeki tüm engelleri kaldırmak, istismar ve şiddet davalarında cezasızlığın son bulması, gerçek adaletin sağlanması, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliklerine karşı her türlü ayrımcılığı sonlandırmak için mücadele edeceğiz. ‘Eşit işe eşit ücret’ verilmesi, bakım, temizlik, yemek gibi hizmetlere bütçe ayrılmasını, bunların kamusal olarak düzenlenmesini sağlamak, tüm yaşam alanlarında ve işyerlerinde ücretsiz, nitelikli, kamusal kreşlerin açılması, nafaka hakkına dokunulmaması için mücadele edeceğiz. Tarikat ve cemaat yurtlarının kapatılması ve barınma hakkının kamusal olarak parasız sağlanması, patronları ve onların siyasi temsilcilerini, şiddet uygulayan erkekleri kollayanları yenmek için mücadele edeceğiz.”

Uysal, 6 Mart’ta “Şiddeti sömürüyü bitireceğiz, Eşit özgür yaşayacağız” sloganıyla saat 16.00’da Kadıköy’de bulunan Beşiktaş İskelesi’nde buluşacaklarını duyurdu. ( Kaynak: MA )

Editör: Haber Merkezi