ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’ye hava saldırısı gerçekleştirmesinin ardından Türkiye’deki siyasi partiler bölgeye emperyalist devletlerin müdahalesine tepkili. CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay, BM Konsey kararı olmadan yapılan operasyonun meşruiyetten uzak olduğunu söylerken, HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Suriye savaşının küresel bir güç savaşına döndüğünü ve faturasını Suriye halklarının ödediğini vurguladı. EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da Türkiye’nin saldırıyı desteklemesiyle açık savaş merkezine doğru ilerlediğini belirtirken, ÖDP Başkanlar Kurulu Üyesi Alper Taş, AKP’nin amacının bölgede Amerika’nın başını çektiği emperyalistlere bağımlı bir gerici İslamcı rejim inşa etmek olduğunu söyledi.

Başkent Şam’ın da içinde olduğu birçok kentte askeri noktaların bombalanması ve Türkiye hükümetinin bu saldırıya destek vermesi Türkiye’de siyasi partiler tarafından tepkiyle karşılandı.

‘ULUSLARARASI HUKUKA AYKIRI’
CHP Grup Başkan Vekili Engin Altay BM Konsey kararı olmadan ve kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığına ilişkin hazırlanacak raporu beklemeden yapılan bu saldırının meşruiyetten uzak bir operasyon olduğunu ve Uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Bölgenin sorunlarını emperyalist devletlere havale etmenin bölge devletlerinin içine düştüğü yanlışı gösterdiğini ifade eden Altay, dört bölge devleti; Irak, İran, Suriye ve Türkiye’nin yan yana gelerek sorunun daha kolay çözülebileceğini vurguladı.

Altay, “Bölgenin silahlardan arındırılmasını isterken böyle bir operasyonun gerçekleşmesi daha farklı ve daha vahim sonuçlara yol açabilir. Bir an önce tarafların sağduyu içerisinde bölge barışını sağlaması gerekmektedir” dedi.

‘TÜRKİYE SAVAŞ SAVAŞA DOĞRU İLERLİYOR’
Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan uzun süredir emperyalist devletlerin Suriye üzerinden yürüttükleri savaşçı politikalara dikkat çekerek, bu saldırının Suriye halklarına yönelik emperyalistler arası bir güç denemesi olduğunu belirtti. Gürkan, “Daha önce de müdahalelerini kimyasal silah propagandasına dayandıran ABD, Suriye’de de bunu yaptı. Gerçek olup olmadığı kesinleşmemiş kimyasal silah kullanıldığı propagandasıyla müdahalenin gerekçesini yaratmış oldu” dedi. Türkiye’nin tutumuna dikkat çeken Gürkan, Afrin operasyonuyla müdahil olduğu savaşta emperyalist ülkelerin saldırısını destekleyerek açık savaş merkezine doğru ilerlediğini söyledi. Gürkan, savaşçı politikaların ve müdahalenin gerçekleştiği bir ortamda emperyalistlerin bölgeden ayrılması ve bölge halkları arasında barış için mücadelenin önem arz ettiğine dikkat çekti.

‘BÖLGESEL YENİ BİR SAVAŞIN ATEŞİ YANDI’
Alper Taş, bu yeni saldırı dalgasıyla yeni bir bölgesel savaşın ateşinin yandığını ve daha fazla yıkımın önünün açıldığını ifade etti. Emperyalist devletlerin Suriye’yi parçalamak için sahaya sürdükleri İslamcı gerici güçleri kollamak için böyle bir saldırı gerçekleştirdiğini kaydeden Taş, “Bu gerici güçler Suriye iç savaşında kaybettiler. Kaybettikleri anda da daha önceden de örneğini gördüğümüz gibi kimyasal silah yalanıyla bu güçleri korumak için bölge bombalanıyor. Amaç, Amerika’nın başını çektiği emperyalistlere bağımlı bir gerici İslamcı rejim inşa etmek” dedi. Taş, AKP’nin saldırıyı sevinçle karşılamasının emperyalizmle ne kadar içli dışlı olduğunun ve siyasal İslam korumalığına soyunduğunun göstergesi olduğunu söyledi.

‘TÜRKİYE SAVAŞTA ROL SAHİBİ’
HDP Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Suriye savaşının küresel bir güç savaşına döndüğüne dikkat çekerek, kimyasal silahlarla mücadelenin balistik füzelerle bölgenin vurulmasıyla olmayacağına vurgu yaptı. Özsoy, bir tarafta Rusya liderliğinde, diğer tarafta ise batı liderliğinde yapılan ittifaklara dikkat çekerek, çatışmaların derinleştiğini ve faturayı Suriye halklarının ödemeye devam ettiğini kaydetti. Son yedi yıl içinde Suriye’de büyük bedeller ödendiğini, yüz binlerce can kaybı yaşandığını, 7-8 milyon insanın yerinden edildiğini ve ayakta kent bırakılmadığını belirten Özsoy, bundan sonraki bütün çabaların adil ve kalıcı bir barışın sağlanması olması gerektiğini ifade etti. Kimyasal silah argümanına ilişkin birçok iddianın söz konusu olduğunu ve kimin kullandığına dair tartışmaların olduğunu kaydeden Özsoy, bağımsız komisyonlarca bunun incelemelerinin yapılarak, konunun aydınlatılması gerektiğini ifade etti. Türkiye’nin Suriye savaşının derinleşmesinde bugüne kadar siyasi hırslarıyla rolü olduğunu belirten Özsoy, savaşın Suriye halklarının iradesi dışında tehlikeli küresel bir savaşa döndüğünü vurguladı. Suriye halklarının tarafında olduklarını belirten Özsoy, “Bir an önce Suriye halklarının iradesi öncülüğünde barış ve diyalog sürecini toparlamak gerekiyor. Ama her gün o noktadan uzaklaşıyoruz” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)
Editör: Haber Merkezi