ARTI TV'ye konuşan Gazeteci İlhan Tanır, 'ABD’nin Türkiye’ye ambargo uygulayacak çok güçlü aletleri var. Ve bunu çok ciddi düşünüyorlar, Türkiye-ABD ilişkileri en kötü döneminde' dedi.

GÜNCEL - Haber sitesi Ahval’in editörü gazeteci İlhan Tanır, ABD- Türkiye ilişkilerini yorumladı. Tanır, “Türkiye-ABD ilişkileri en kötü döneminde” dedi.

Rahip Brunson’un serbest bırakılmaması, ABD ve NATO’ya rağmen Rusya ile s-400 füze savunma sistemi anlaşmasını imzalanması, ABD’de süren Halkbank davası ve Suriye konusunda süren politika farklılıkları ABD ile Türkiye ilişkilerini tarihin en kötü dönemine getirdiğini belirten Tanır, ARTI TV Ana Haber Bülteni’ne katıldı.

Gazeteci Deniz Yücel’in serbest bırakılması örneğinde görüldüğü gibi İzmir’de FÖTÖ üyeliği ve casusluk suçlamasıyla 18 aydır tutuklu bulunan Amerikan vatandaşı rahip Brunson’un ABD’nin bütün taleplerine rağmen serbest bırakılmamasını ilişkilerdeki kötüye gidişin en somut işaretlerinden biri olduğunu belirten Tanır, ABD’nin Türkiye üzerinde yaptırım gücünü kullanmasının beklendiğini, senatörlerin yaptırım uygulanması yönündeki karar tasarılarına rağmen ABD dışişlerinin buna direndiğini kaydetti.

Tanır şunları söyledi: “Erdoğan’ı pek dostu kalmadı. Türkiye aleyhindeki etkenler her hafta çoğalıyor. Şimdi de erken seçim gündeme geldi. Daha dün Dışişleri sözcüsü seçimin adil ve şeffaf bir şekilde yapılacağından emin olmadıklarını açıkladı. Bundan sonra seçime yönelik yapılacak açıklamaların dozajının artacağı görülüyor. ABD’nin Türkiye’ye ambargo koyacak çok güçlü aletleri var. Ve bunu şu an çok ciddi düşünüyorlar. Bir senatör ‘Brunson ve s-400’lerle ilgili yaptırım geliyor demişti.”

ERMENİ SOYKIRIMI YASA TASARISI DAHA SUNULMADI

İlhan Tanır, Ermeni soykırımını anma yıl dönümünün de (24 Nisan) yaklaştığını belirterek her yıl olduğu gibi bu yıl da kongreye soykırımın tanınması yönünde yasa tasarısı sunulmasını beklendiğini ancak bu konuda henüz bir girişimin görülmediğin kaydetti. Tanır, ABD Başkanı Donald Trump’ın ise olası soykırım yasa tasarısın onaylayıp onaylamayacağını tahmin etmenin güç olduğunu söyledi.

(KAYNAK:ARTI GERÇEK)
Editör: Haber Merkezi