ÖTEKİLERİN GÜNDEMİ; Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye operasyon hazırlığı sürerken ABD’den operasyon için “kabul edilemez, tek taraflı saldırıları engelleyeceğiz” açıklaması geldi. ABD Savunma Bakanı Esper, “Ankara ile anlaşmaya varmayı umuyoruz” dedi.


Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Demokratik Suriye Güçleri’nin denetimindeki alanlara operasyon hazırlığı sürerken, konuya dair ABD’den açıklama geldi.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, olası bir operasyonu ‘kabul edilemez’ olarak niteledi. Tek taraflı saldırıları engelleyeceklerini söyledi.

Reuters’ın haberine göre Esper, kendisiyle Japonya’ya seyahat eden gazetecilere verdiği demeçte bu açıklamayı yaptı.

Esper, “Açıkçası, (Türkiye) tek taraflı bir eylemin kabul edilemez olduğuna inanıyoruz” dedi ve ABD’nin tek taraflı saldırıları önleyeceğini söyledi.

Esper, “Ankara ile anlaşmaya varmayı umuyoruz” diye de ekledi.

Esper’in bu açıklaması, Milli Savunma Bakanlığı’nca Suriye’nin kuzeyinde tesis edilmesi planlanan ‘güvenli bölge’ye yönelik ABD’li askeri yetkililer ile görüşmelerin ikinci gününde geldi.

Erdoğan’dan operasyon mesajı


Geçtiğimiz 4 Ağustos’ta Bursa’da konuşan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Suriye’ye operasyon yapılacağını bir kez daha yinelemişti.

“Afrin’e girdik, Fırat’ın doğusuna da gireceğiz” diyen Erdoğan, “Biz bunu Rusya’yla da paylaştık, Amerika’yla da paylaştık. Çünkü oralardan bize bu taciz atışları devam ettikçe bizim sessiz kalmamız mümkün değildir. Biz bir yere kadar sabrederiz. O sabrın bir sonu var” diye konuşmuştu.

‘Güvenli bölge’ görüşmeleri


ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, 22-24 Temmuz tarihlerinde Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın da aralarında bulunduğu isimlerle bir dizi görüşme gerçekleştirmişti.

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada görüşmelerde özellikle Kuzey ve Doğu Suriye başta olmak üzere Suriye konusunun geniş kapsamlı olarak değerlendirildiği belirtilmişti. Ayrıca Türkiye’nin Suriye sınırında güvenliğin artırılmasına yönelik ayrıntılı tekliflerinin ele alındığı ifade edilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise görüşmelerle ilgili yaptığı açıklamada “ABD’nin yeni önerileri bizi tatmin eder düzeyde değil” demiş ve “Bir an önce güvenli bölge konusunda bir mutabakata varmamız lazım, sabrımız kalmadı, aksi halde Türkiye olarak gereğini yapacağız” diye eklemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Amerika ile görüşmeler ne şekilde sonuçlanırsa sonuçlansın Fırat’ın doğusundaki terör koridorunu paramparça etmekte kararlıyız. Ne gerekiyorsa yapacağız. İzin almaya ihtiyacımız yok” diye konuşmuştu.

Son olarak Erdoğan başkanlığında Saray’da yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yazılı yapılan açıklamada Suriye sınırında “barış koridoru” oluşturmak için çalışılacağı belirtilmişti.

Türkiye ile ABD arasında müzakere edilmekte olan ‘güvenli bölge’ye atıfta bulunulmazken, bunun yerine “barış koridoru”ndan bahsedilmesi dikkat çekmişti.

Diğer yandan Şam yönetimi ise Ankara ile Washington arasında ‘güvenli bölge’ oluşturulması konusunda varılacak herhangi bir uzlaşmayı reddedeceğini açıklamıştı.(Gazete karınca )
Editör: Haber Merkezi